Βαριά «καμπάνα» στην Boeing για εξαπάτηση σχετικά με τη συντριβή των δύο 737 Max

Μοιραστειτε το

Φωτογραφία Αρχείου

AP Photo/Elaine Thompson

Πρόστιμο ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων επεβλήθη στην αεροπορική εταιρεία Boeing από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μετά τις κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν για απάτη και συνωμοσία, σχετικά με τις δύο πολύνεκρες αεροπορικές τραγωδίες με αεροσκάφη τύπου 737 Max.

Οι υπάλληλοι της Boeing επέλεξαν «το δρόμο του κέρδους έναντι της ειλικρίνειας, αποκρύπτοντας υλικές πληροφορίες» από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA), αναφέρει ο Ντέιβιντ Μπερνς, βοηθός γενικού εισαγγελέα του τμήματος Εγκλημάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του. Πρόσθεσε ακόμα ότι η εταιρεία έχει εμπλακεί σε «μια προσπάθεια συγκάλυψης της απάτης». 

Τα αεροσκάφη τύπου Max καθηλώθηκαν παγκοσμίως στο έδαφος τον Μάρτιο του 2019, μετά τις τραγωδίες σε Ινδονησία και Αιθιοπία, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 346 άνθρωποι. Μια έρευνα του Κογκρέσου τον Μάρτιο του 2020 συμπέρανε ότι η εταιρεία προωθούσε μια «κουλτούρα απόκρυψης» και ότι ήταν «σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής» στην εποπτεία της ανάπτυξης του 737 Max. Σε μια θυελλώδη ακρόαση στο Κογκρέσο τον Οκτώβριο του 2019, ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ κατηγόρησε την Boeing ότι πουλά «ιπτάμενα φέρετρα», σαν αποτέλεσμα της απόφασής της να αποκρύψει από τους πιλότους της τα προβλήματα με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. 

«Τα τραγικά δύο δυστυχήματα της πτήσης 610 της Lion Air και η πτήση 302 της Ethiopian Airlines κατέδειξαν την τακτική απάτης και παραπλάνησης των εργαζομένων από έναν από τους ηγέτες παγκοσμίως κατασκευαστή εμπορικών αεροσκαφών» υπογράμμισε ο Μπερνς.

Η εταιρεία παραδέχτηκε ότι δύο από τους τεχνικούς πιλότους της εξαπάτησαν τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με το λογισμικό αποτροπής της απώλειας στήριξης του αεροσκάφους, το οποίο ενεπλάκη και στα δύο δυστυχήματα. Και στις δύο περιπτώσεις τα αεροσκάφη συνετρίβησαν λίγο μετά αφότου απογειώθηκαν, όταν οι πιλότοι δεν μπόρεσαν να ανακτήσουν τον έλεγχό τους μετά τη «βουτιά» που πραγματοποίησαν.

Η συμφνωία περιλαμβάνει αποζημίωση ύψους 2,2 δισ. δολαρίων στις οικογένειες των θυμάτων και 243 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο.

Σε ανακοίνωσή της η Boeing  κατηγόρησε για ακόμα μία φορά πρώην εργαζομένους της. Η «συμφωνία βασίζεται στη συμπεριφορά δύο πρώην εργαζομένων στην εταιρεία μας και στη συνειδητή τους απόφαση να μην ενημερώσουν τη ρυθμιστική αρχή» σημειώνει η εταιρεία.

Πηγή: Guardian

 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...