Βαρβάρα Ασημακοπούλου: Η μετά COVID κανονικότητα είναι αστεία έκφραση

Μοιραστειτε το

Ποια κανονικότητα μας περιμένει άραγε μετά τον κορωνοϊό; Πόσο αλλαγμένοι, διαφορετικοί, ξεκάθαροι, ευγνώμονες ή πονεμένοι θα βγούμε από μία πανδημία που σάρωσε την υφήλιο, αλλάζοντας κοινωνικές συμπεριφορές και πρότυπα ετών, εργασιακά δεδομένα και κεκτημένα, σαρώνοντας οικονομίες, υγειονομικά συστήματα και σκορπώντας εκατομμύρια θανάτους;

Θα βγούμε περισσότερο σοφοί, ώριμοι και ψύχραιμοι απέναντι στην ζωή ή θα μας κυνηγάει διαρκώς ο φόβος του θανάτου, του απρόβλεπτου και του απροσδόκητου, ο φόβος να πλησιάσουμε αυτόν που αγαπάμε, γιατί μπορεί να τον… μολύνουμε;

Για όλα τα παραπάνω, το CNN Greece μίλησε με την κυρία Βαρβάρα Χ. Ασημακοπούλου, βραβευμένη coach Εσωτερικής και Εξωτερικής Ηγεσίας, συγγραφέα και ομιλήτρια.

Σε μία περίοδο που οι επικείμενες γιορτές του χειμώνα έχουν μάλλον γλυκόπικρη ή άτονη γεύση, καθώς όπως όλα δείχνουν τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι μοναχικά- ή θα τα γιορτάσουμε με πολύ λίγους ανθρώπους- με την καραντίνα να συνεχίζεται, τα καταστήματα και τα εστιατόρια κλειστά, τις εκκλησίες περίπου ανοιχτές για δύο ημέρες και το δεύτερο κύμα της COVID -19 να σαρώνει ανελέητα τον πλανήτη, μία συζήτηση με μία ψύχραιμη coach, ίσως είναι αυτό που χρειαζόμαστε, ώστε να αφήσουμε πίσω μας τον πόνο και γιατί όχι; Να επικεντρωθούμε στα θετικά που αφήνει αυτή η σοβαρή υγειονομική κρίση, όπως η αλληλεγγύη και η εξέλιξη της τεχνολογίας μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Όπως συστήνει μάλιστα η κυρία Ασημακοπούλου, «είναι τώρα καιρός, να δημιουργήσουμε μια νέα πιο επωφελή κανονικότητα και να τη στρέψουμε προς όφελός μας. Με εξυπνάδα και γενναιότητα και γιατί όχι με ευγνωμοσύνη για το παρελθόν και ότι μας έμαθε». Είναι η ώρα της πρόκλησης όπως σημειώνει, ώστε να βγούμε από την περιπέτεια της πανδημίας με διδάγματα και πιο εξελιγμένοι με αρμονία μεταξύ της διάνοιας και των συναισθημάτων μας. Όσο και να ακούγεται παράξενο, αυτή η χρονιά υπήρξε ένας ποταμός δημιουργικότητας για πολλούς ανθρώπους, όπως τονίζει με έμφαση.

Άλλωστε το coaching, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία πρακτική, η οποία μας βοηθά, να βγάλουμε προς τα έξω, τον βέλτιστο δυνατό εαυτό μας, έστω και μετά από έναν επώδυνο… τοκετό.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Βαρβάρας Ασημακοπούλου:

Η πρόκληση της πανδημίας, η σοφία και η ωριμότητα

Κυρία Ασημακοπούλου τα τελευταία χρόνια, εργάζεστε δυναμικά στο πεδίο της προσωπικής ανάπτυξης και του coaching και θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς μπορούμε να διαχειριστούμε όλοι μας, την δεύτερη αυτή καραντίνα και πώς μπορούμε τελικά να βγούμε από την πανδημία περισσότερο ώριμοι, σοφοί και ψύχραιμοι;

Κάθε πρόκληση είναι ευκαιρία μάθησης και εξέλιξης αρκεί να κρατάμε θετική συναισθηματική κατάσταση και να επικεντρωνόμαστε στη λύση. Αυτό σημαίνει βγαίνω περισσότερο σοφή/ός. Με περισσότερη αυτοπεποίθηση και θαυμασμό για τις απεριόριστες ικανότητες που έχουμε ο καθένας και γενικά το ανθρώπινο είδος. Δηλαδή μια συνεργασία της διάνοιας και των συναισθημάτων μας, μια τέλεια αρμονία προς όφελος της επιβίωσης και της ατομικής και κοινωνικής προόδου.

Προς τον δρόμο της προσωπικής αναγέννησης και χειραφέτησης

Μπορούν οι συνεδρίες του coaching να μας οδηγήσουν την παράδοξη και δύσκολη αυτή εποχή σε μία πραγματικά προσωπική αναγέννηση;

Τι όμορφα που το θέτετε! Φυσικά το coaching είναι η πιο κατάλληλη επιστήμη και πρακτική σε αυτή την κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί όπως ο προπονητής που βρίσκεται δίπλα στον πρωταθλητή και τον προκαλεί να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό, να διεκδικήσει, να βιώσει τις επιτυχίες αλλά και να αντέξει τα ατυχήματα, τις αποτυχίες και να αναγεννάται μέσα από αυτές, έτσι και ο coach βρίσκεται δίπλα στο κάθε πρωταθλητή της ζωής να κάνει το δικό του γενναίο αγώνα προς την ολοκλήρωση, την προσωπική αφύπνιση και «εσωτερική χειραφέτηση», όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου μου για την εσωτερική ηγεσία του οποίου η δεύτερη έκδοση κυκλοφορεί τα Χριστούγεννα.

Οι αντιξοότητες αποτελούν μαθήματα ζωής και όχι οι ευκολίες. Για να γεννηθεί κάτι νέο φρέσκο και σύγχρονο προηγείται ο τοκετός, που είναι επώδυνος. Όλα τα σημαντικά πράγματα στη ζωή μας θέλουν κόπο εν τέλει. Αλλά η ανθρώπινη φύση μας έχει προικίσει να αντέχουμε αυτό τον τοκετό, γιατί είναι υπέρ μας, υπέρ της εξέλιξης και όχι της απλής επιβίωσης. Αυτή η χρονιά υπήρξε ένας ποταμός δημιουργικότητας σε πολλούς ανθρώπους. Και για μένα προσωπικά.

Αστεία έκφραση η κανονικότητα…

Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς προσωπικά, την επόμενη ημέρα μετά την COVID-19; Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν, ότι θα μας πάρει πολύ χρόνο για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μία… κανονική κανονικότητα, ωστόσο το ζητούμενο είναι να επιστρέψουμε με τις δικές μας δυνάμεις και όχι με δεκανίκια, όπως για παράδειγμα με φάρμακα… ή με αλκοόλ ή ουσίες…

Το μυαλό των ανθρώπων αγαπά τη ρουτίνα αγαπά να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, και αυτό μας κάνει να επιθυμούμε να επιστρέφουμε σε αυτό. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι οι νέες εμπειρίες δημιουργούν ένα νέο πρόγραμμα, μια νέα διαδρομή που αποζητά… να πατηθεί για να περάσει και αυτή στη μνήμη μας και να αντικαταστήσει την προηγούμενη. Έτσι εμείς οι ίδιοι έχουμε την ευθύνη να καταλάβουμε ότι πίσω δεν γυρνάμε διότι είμαστε πια άλλοι άνθρωποι, έχουμε εξελιχθεί με τα νέα μαθήματα και χρειαζόμαστε μια νέα κανονικότητα που θα αντικαταστήσει την παλιά όπου και αυτή με τη σειρά της θα αντικατασταθεί από μια νέα.

Άρα τι σημαίνει κανονικότητα. Για μένα είναι «αστεία» αυτή η έκφραση διότι δεν ορίζεται. Είναι τόσο υποκειμενική άρα δεν μπορεί να είναι καθολική διότι …στερείται φαντασίας. Δεν υπάρχει επιστροφή και πολύ περισσότερο σε μια κανονικότητα που ανήκει σε ένα παρελθόν που δεν ισχύει πια. Οι συνθήκες άλλαξαν άρα προς τι η επιθυμία της επιστροφής; Η γνώμη μου είναι ότι η πιο «υγιεινή» συμπεριφορά είναι να δημιουργήσουμε μια νέα πιο επωφελή κανονικότητα που προτείνω να την πούμε συμπεριφορά σύμφωνα με τις νέες συνθήκες και να τη στρέψουμε προς όφελός μας. Με εξυπνάδα και γενναιότητα και γιατί όχι με ευγνωμοσύνη για το παρελθόν και ότι μας έμαθε. Οι ουσίες που αναφέρετε θα μπορούσαν να είναι «υγιείς» ουσίες όπως το διάβασμα, η εκπαίδευση σε νέους τομείς, η αλληλεπίδραση με θετικούς ανθρώπους και φυσικά το coaching. Και δεν πειράζει αν υπάρξει «εθισμός» μακάρι να έχουμε τέτοιου είδους επωφελή εθισμό. Τι λέτε;

Τα διδάγματα του Πλάτωνα

Στα βιβλία σας, αλλά και σε όλες σχεδόν τις συνεδρίες σας, ασχολείστε ενεργά με τους Αρχαίους Έλληνες και την φιλοσοφία τους. Τι μπορούμε να διδαχθούμε από την κουλτούρα των Αρχαίων Ελλήνων στην σημερινή κρίση δημόσια υγείας;

Κάθε Παρασκευή πρωί, έχω βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου και έχω δεσμευτεί να διαβάζω ζωντανά ένα ρητό, να το αναλύω και να δίνω ένα πρακτικό εργαλείο coaching που κάνει την κάθε μέρα των ανθρώπων λίγο καλύτερη ειδικά φέτος. Ένα από τα αγαπημένα μου ρητά που έχω αναλύσει γι’ αυτή την εποχή είναι το «Βάλε στα αριστερά σου τη διάνοια και στα δεξιά σου την αλήθεια και θα είσαι ασφαλής και ελεύθερος σε όλη σου τη ζωή» του Πλάτωνα.

Η ασφάλεια και η ελευθερία είναι δύο από τα πιο σημαντικά αγαθά των ανθρώπων. Και φυσικά ανθρώπινες θεμελιώδεις ανάγκες που καθορίζουν τη συμπεριφορά μας. Η ασφάλεια και η ελευθερία που απειλούνται με τους σημερινούς κινδύνους και τους σχετικούς περιορισμούς, ενισχύονται με τη διάνοια και την αλήθεια. Αν έχουμε κοντά μας αυτές τις δύο αρετές τότε αυτά τα αγαθά θα τα επανακτήσουμε.

Επιπλέον από τους θησαυρούς της ελληνικής φιλοσοφίας μαθαίνουμε ότι ο Έλληνας έχει μάθει να επιζεί σε κάθε αντιξοότητα, να αγαπά, να πολεμά, να απολαμβάνει, να ψυχαγωγεί και να ψυχαγωγείται, να μαθαίνει, γιατί όλα τα εξωραΐζει το ελληνικό φως και ο ζωοδότης ήλιος είναι υπέρ μας. Μας γεμίζει με ενέργεια και φως. Δηλαδή δράση και ενόραση. Τι καλύτερο! Πόσο υπερήφανοι και τυχεροί που γεννηθήκαμε ‘Έλληνες και ζούμε σε αυτή την ευλογημένη χώρα. Ας μην το λέμε μόνο, ας το δείξουμε με «υγιή» τρόπο, να μονιάσουμε και να πορευτούμε μαζί. Ο coach σε αυτή την περίπτωση είναι ο καταλύτης και ο πιο κατάλληλος συνεργάτης.

Οι Έλληνες επιβαρύνθηκαν εξαιτίας της φύσης τους

Σε Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (Μελέτη COH-FIT), στην οποία έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής 108.000 άτομα από όλο τον κόσμο, η οποία υλοποιείται από Έλληνες μάλιστα εθνικούς συντονιστές, όπως ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ Βασ. Μποζίκας, οι Έλληνες εμφανίζονται πολύ επιβαρυμένοι ψυχικά, αλλά ιδιαίτερα αλληλέγγυοι από τους υπόλοιπους λαούς- ακόμη και τους πιο εύρωστους οικονομικά. Πώς μεταφράζεται αυτό το μήνυμα;

Η ψυχική επιβάρυνση είναι αναμενόμενη για τους Έλληνες διότι είμαστε από τους πιο συναισθηματικούς, ενσυναισθηματικούς και εξωστρεφείς λαούς, άρα μας λείπει η ανθρώπινη αλληλεπίδραση, η αγκαλιά, τα γέλια, η διασκέδαση, οι βόλτες. Και είναι αλήθεια ότι στις δυσκολίες μονιάζουμε, όταν αντιμετωπίζουμε έναν κοινό εχθρό με ένα μαγικό τρόπο ξεχνάμε τα πάντα και πολεμάμε μαζί. Αχ να το κάναμε αυτό και στις εποχές ειρήνης! Με τους υπέροχους μαθητές μου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο επαγγελματικό coaching που προσφέρω δημιουργούμε αυτές τις ευκαιρίες εκμεταλλευόμενοι πλήρως τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας ώστε να μη χάνουμε την ανθρώπινη αλληλεπίδραση αλλά τουναντίον να βιώνουμε νέες εμπειρίες εξ αιτίας αυτής, όπως η σπουδαία αλληλεπίδραση με Έλληνες που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Την άλλη Ελλάδα που ευτυχώς η τεχνολογία αλλά και οι νέες συνθήκες μας ένωσαν.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...