Βαθαίνει ο διχασμός για την πολυσυζητημένη πανεπιστημιακή αστυνομία | newsbreak

Μοιραστειτε το

Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που τοποθετήθηκαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων επί του νομοσχεδίου της Νίκης Κεραμέως, με το οποίο, μεταξύ άλλων, ιδρύεται σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας.

«Η πλειοψηφία της Συνόδου Πρυτάνεων θεωρεί ότι δεν είναι αναγκαία η αστυνομική παρουσία και το όποιο σώμα πρέπει να υπάγεται στις πρυτανικές αρχές», σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης. Ο ίδιος απάντησε και στις αιτιάσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος καταλόγισε αδράνεια στους πρυτάνεις. Όπως είπε, «πολλές φορές οι πρυτάνεις -κάτω από το βάρος ειδικών συνθηκών ή γιατί υπάρχει μια κακώς εννοούμενη συνεργασία με συγκεκριμένες δυνάμεις εντός πανεπιστημίων– δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκατασταθεί η ΕΛ.ΑΣ.».

Σε άλλο μήκος κύματος εμφανίστηκε ο Νικόλαος Παπαϊωάννου, πρύτανης του Αριστοτελείου, ο οποίος σχολίασε ότι «έχουμε διαφορετική προσλαμβάνουσα το κάθε πανεπιστήμιο και διαφορετικές οι ανάγκες» και «η φύλαξη είναι θέμα των πανεπιστημίων, η ασφάλεια είναι θέμα της Πολιτείας».

Αναφανδόν κατά οι αστυνομικοί υπάλληλοι

Την ίδια ώρα, «αναφανδόν κατά» της πανεπιστημιακής αστυνομίας τάχθηκαν οι αστυνομικοί υπάλληλοι (ΠΟΑΣΥ), ωστόσο, διαφορετική στάση κράτησαν οι ειδικοί φρουροί και οι αξιωματικοί, που τάχθηκαν υπέρ. «Ναι» στη σύσταση ειδικού σώματος, το οποίο όμως να εποπτεύεται από τον πρύτανη κι όχι από την ΕΛ.ΑΣ., είπε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).

Σημειωτέον ότι η πρόταση για σύσταση μεν σώματος φύλαξης, το οποίο όμως να υπάγεται στις πρυτανικές αρχές, έχει υιοθετηθεί από το ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου. Εν τω μεταξύ, την απόσυρση του νομοσχεδίου «καταστολής», όπως το αποκάλεσε, ζήτησαν οι διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ και το ειδικό και εργαστηριακό προσωπικό σημείωσε ότι η φύλαξη των ΑΕΙ πρέπει να οργανωθεί στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και όχι από την Αστυνομία.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, καθώς καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Πηγή
Author: Χάρης Π.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα