Βαθαίνει η ρήξη για τα εμβόλια: Θρίλερ με το ραντεβού της AstraZeneca με την Κομισιόν

Μοιραστειτε το

Το μεσημέρι της Τετάρτης αξιωματούχος της Επιτροπής έκανε γνωστό ότι η εταιρεία δεν θα πάρει μέρος στη συνάντηση, και αντ’ αυτού θα απαντήσει γραπτώς στο αίτημα της Επιτρόπου Υγείας Στέλλα Κυριακίδη για περισσότερες πληροφορίες.

Στη συνέχεια, ωστόσο, εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας δήλωσε ότι εκπρόσωποι της εταιρείας θα συναντηθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση αργότερα εντός της ημέρας.

Αν πραγματοποιηθεί, τελικά, αυτή θα είναι η τρίτη κατά σειρά συζήτηση προκειμένου η βρετανική εταιρεία AstraZeneca να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με τις παραδόσεις προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το αλαλούμ σχετικά με το ραντεβού είναι ενδεικτικό της αμηχανίας που επικρατεί στις σχέσεις Κομισιόν – εταιρείας με φόντο το κυνήγι της ανοσοποίησης των πολιτών της ΕΕ κατά του κορωνοϊού.

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, υπερασπίστηκε την εταιρεία του έναντι της κριτικής που δέχεται από την ΕΕ για την ανακοίνωση περί παράδοσης μειωμένης ποσότητας εμβολίων κατά του κορωνοϊού μετά από την αναμενόμενη αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο κ. Σοριό είπε ότι η εταιρεία του δεν έχει αδικήσει την ΕΕ, αλλά οι μονάδες παραγωγής των εμβολίων που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των κρατών μελών έχουν για την ώρα «τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στο δίκτυο».

Όπως είπε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, υπήρξαν «πολλά ζητήματα» που η AstraZeneca εργάζεται νυχθημερόν για να διορθώσει. Αλλά σημείωσε ότι «βασικά είμαστε δύο μήνες πίσω από εκεί που θα θέλαμε να είμαστε».

Εξήγησε ότι τα προβλήματα εστιάζονται στην παρασκευή του εμβολίου στα δύο εργοστάσια που χρησιμοποιούνται για την ΕΕ, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Όπως είπε, οι καλλιέργειες κυττάρων που αποτελούν το πρώτο στάδιο της παρασκευής δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση.

Σημείωσε ότι αντίστοιχα προβλήματα είχαν υπάρξει και στην αρχή της παραγωγής των εμβολίων που προορίζονταν για τη Βρετανία.

«Αλλά το συμβόλαιο με το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφηκε τρεις μήνες πριν από τη συμφωνία για το εμβόλιο με την ΕΕ. Άρα με το Ην. Βασίλειο είχαμε τρεις πρόσθετους μήνες για να διορθώσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε», εξήγησε ο κ. Σοριό. Ως εκ τούτου, «ένα από τα εργοστάσια με την υψηλότερη απόδοση είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή άρχισε την παραγωγή νωρίτερα».

Απέρριψε δε τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ περί νομικών προσφυγών σε βάρος της AstraZeneca, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων που είχε αρχικά ανακοινώσει ότι θα ήταν σε θέση να παραδώσει. Αντιθέτως, εξήγησε ο κ. Σοριό, η AstraZeneca έχει συμφωνήσει να καταβάλλει «τις καλύτερες προσπάθειες» για την κάλυψη των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, καθώς η ΕΕ ήθελε να προμηθευθεί τα εμβόλια την ίδια στιγμή με το Ην. Βασίλειο, παρά τη διαφορά των τριών μηνών στην υπογραφή των συμφωνιών.

«Πρώτο το συμβόλαιο με το Ηνωμένο Βασίλειο»

Απέρριψε επίσης την πιθανότητα εκτροπής παρτίδων εμβολίων που προορίζονται για τη Βρετανία (και παρασκευάζονται επί βρετανικού εδάφους) προς την ΕΕ, λέγοντας: «Το συμβόλαιο με το Ην. Βασίλειο υπογράφηκε πρώτο και το Ην. Βασίλειο ασφαλώς είπε ‘θα προμηθεύσετε πρώτα εμάς’ και αυτό είναι θεμιτό».

Βρετανική κυβερνητική πηγή ανάφερε στην Telegraph ότι οι μονάδες παραγωγής της AstraZeneca επί βρετανικού εδάφους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή εμβολίων με προορισμό την ΕΕ, αλλά μόνο αφού ολοκληρωθεί η παραγγελία των 100 εκ. δόσεων που έχει υποβάλει η βρετανική κυβέρνηση. Ο κ. Σοριό μοιάζει να το επιβεβαιώνει λέγοντας ότι η συμφωνία με την ΕΕ δίνει την επιλογή αξιοποίησης των βρετανικών μονάδων παραγωγής αλλά μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο και μετά από ορισμένο αριθμό εμβολιασμών στη Βρετανία.

Απέρριψε επίσης τις υπόνοιες από τις Βρυξέλλες ότι ίσως εμβόλια που προορίζονταν για την ΕΕ κατέληξαν στη Βρετανία λόγω καταβολής υψηλότερου τιμήματος από το Λονδίνο. «Ξέρετε, το κάνουμε αυτό χωρίς κέρδος», παρατήρησε αναφερόμενος στην απόφαση της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης να διατεθεί το εμβόλιο σε όλες τις χώρες σε τιμή κόστους.

Ο κ. Σοριό σημείωσε ότι αν η εταιρεία καταφέρει να παραδώσει στην ΕΕ τα εμβόλια που σχεδιάζει για το Φεβρουάριο, θα πρόκειται για μεγάλες ποσότητες, συγκεκριμένα 17 εκ. δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου. Ακόμα τόσες δόσεις αν όχι περισσότερες εκτιμά ότι θα μπορούν να αποσταλούν και το Μάρτιο. Προσθέτει ότι τον Φεβρουάριο η εταιρεία θα μπορεί να παράγει 100 εκ. δόσεις του εμβολίου σε όλο τον κόσμο.

Έρευνα και για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Σε ό,τι αφορά το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμών, εκτίμησε ότι η χώρα θα είναι σε θέση να έχει χορηγήσει την πρώτη δόση σε 28 με 30 εκατομμύρια πολίτες μέσα στο Μάρτιο, δηλαδή χονδρικά όλους τους κατοίκους άνω των 50 ετών.

Ο κ. Σοριό διαψεύδει ως εσφαλμένα τα γερμανικά δημοσιεύματα περί αποτελεσματικότητας μόνο 8% του εμβολίου στους άνω των 65 ετών, σχολιάζοντας ότι είναι ατυχές να κατασκευάζονται τέτοια μυθεύματα. Παραδέχεται πάντως ότι συνεχίζονται οι αναλύσεις της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στους πιο ηλικιωμένους.

Δηλώνει επίσης ότι συμφωνεί με τη στρατηγική της Βρετανίας για χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca αποκάλυψε, εξάλλου, ότι έχει αρχίσει η εργασία με τους ερευνητές της Οξφόρδης για την παρασκευή εμβολίου που θα στοχεύει τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Οι καθυστερήσεις των παραδόσεων επηρεάζουν, φυσικά, όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Στη χώρα μας, συγκεκριμένα, οι αρχικές εκτιμήσεις για τον αριθμό εμβολίων στα τέλη Δεκεμβρίου έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για Pfizer και AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται πως προς τα τέλη του Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε δηλώσει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχουμε λάβει τον εξής αριθμό:

  • 1.255.800 δόσεις από Pfizer/BioNTech
  • 240.000 από Moderna
  • 1.500.000 από AstraZeneca

Οι νέοι αριθμοί

Σε σχέση με τις δόσεις και τις παραλαβές ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας πως «σήμερα (σ.σ. εννοώντας την Τρίτη) παραλάβαμε από τη Pfizer 100.000 και οι παραδόσεις έχουν αποκατασταθεί και ευελπιστούμε πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων και θα έχουμε παραλάβει συνολικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 815.000 δόσεις και μέχρι το τέλος Μαρτίου, από τη Pfizer συνολικά από την αρχή, 1.415.000 δόσεις, όπως ήταν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα και συμφωνηθέν παραδόσεων».

«Σε επικοινωνία με την AstraZeneca ενημερωθήκαμε για τις παραδόσεις των επόμενων 2 μηνών και θα παραλάβουμε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 410.000 δόσεις και μέχρι τέλος Μαρτίου άλλες 330.000 δόσεις»

«Υπενθυμίζω, ότι από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 20.000 δόσεις τον Ιανουάριο, 115.000 δόσεις το Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις το Μάρτιο» κατέληξε.

Έτσι, η Ελλάδα από την AstraZeneca θα λάβει 760.000 δόσεις λιγότερες, από τη Pfizer θα λάβει περισσότερες ενώ ο αριθμός από τη Moderna παρέμεινε αμετάβλητος.

176.689 άτομα έχουν εμβολιαστεί στην Ελλάδα

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ενημέρωσε ότι μέχρι τις 17:00 το απόγευμα της Τρίτης είχαν πραγματοποιηθεί 16.271 εμβολιασμοί, ενώ αναμένεται και σήμερα συνολικά να ξεπεράσουμε τους 17.000 εμβολιασμούς.

Στο σύνολο η Ελλάδα έχει φτάσει στους 176.689 εμβολιασμούς, από τους οποίους 168.809 αφορούν την 1η δόση και οι υπόλοιποι την 2η δόση.

«Έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 69 χιλιάδες πολίτες άνω των 85 ετών, περισσότεροι από 88 χιλιάδες υγειονομικοί και 10.700 στους οίκους ευγηρίας» σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...