Βέτο ή αυτογκόλ;

Μοιραστειτε το

Αν η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία επιμείνουν στο βέτο που βραχυκυκλώνει τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, για πόσο καιρό θα μπορεί το Βερολίνο να αντιστέκεται στη μονόδρομη πλέον επιλογή της ενισχυμένης συνεργασίας;

Ετσι λίγους μήνες μετά την ανταρσία των Φειδωλών του Βορρά το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας βραχυκυκλώνει τη γραμμή πλεύσης που χάραξε η Γερμανία από το 2005.

Την αναζήτηση της ομοφωνίας στο σύνολο της Ε.Ε., μια επιλογή που εκ των πραγμάτων απονευρώνει κάθε βήμα εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ετσι το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας θα κινδύνευε να εξελιχθεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία καθώς θα επέσπευδε την εξέλιξη την οποία στοχεύει να καθυστερήσει ή και να αποτρέψει.

Ετσι η ανατολική ανταρσία στην ανάδειξη του σεβασμού των αρχών του κράτους δικαίου ως προαπαιτούμενου για την εκταμίευση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στην ουσία ενισχύει τη Γαλλία και τον Νότο της ευρωζώνης που θα ήθελαν την προώθηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μέσα από τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας, όπως αυτή ορίζεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Στην σκιά μιας πανδημίας με άγνωστο επί του παρόντος το εύρος και τη διάρκειά της η ευρωζώνη οφείλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα παρόμοιας αν όχι μεγαλύτερης αποφασιστικότητας από τη διαβεβαίωση του Ντράγκι τον Ιούλιο του 2012 πως η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει το ευρώ.

Μια παρέμβαση που τερμάτισε τη συνεχή πίεση την οποία ασκούσαν οι αγορές στην ευρωζώνη μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί στην Ντοβίλ, όπου συμφωνήθηκε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους.

Ακόμη και αν Βουδαπέστη και Βαρσοβία άρουν στο παρά πέντε της συνόδου κορυφής το βέτο, η δυναμική της προεξόφλησης της επόμενης εμπλοκής υποθηκεύει εκ των πραγμάτων την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα της ευρωζώνης των 19, που δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα της πανδημίας χωρίς την ομόφωνη έγκριση της Ε.Ε. των 27.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...