Αnimation χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς

Μοιραστειτε το

ΕΦ.ΣΥΝ.

Οι φίλοι του φεστιβάλ θα μπορούν να το παρακολουθήσουν και διαδικτυακά.

Το Animasyros, το μεγαλύτερο και αγαπημένο Διεθνές Φεστιβάλ Animation, είναι πιστό στο ραντεβού του. Αναδιαμορφώνεται και παρουσιάζει μια μεγάλη γκάμα ταινιών, τόσο στον φυσικό χώρο του, στο νησί της Σύρου, όσο και διαδικτυακά, μέσα από τη live πλατφόρμα που δημιουργήθηκε ειδικά για τη φετινή Phygital εκδοχή του.

Από σήμερα έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, μειώνοντας τους γεωγραφικούς περιορισμούς, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μερικές από τις καλύτερες ταινίες animation καταξιωμένων επαγγελματιών αλλά και της νέας γενιάς δημιουργών από όλο τον κόσμο.

Εχοντας λάβει περισσότερες από 3.000 ταινίες από 100 χώρες, το πρόγραμμα του φεστιβάλ διαμορφώνεται από πέντε σταθερά διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία Ταινίες, Φοιτητικό Διαγωνιστικό, Ελληνικό Πανόραμα & European Award Values), το Διεθνές Πανόραμα, ταινίες για τα παιδιά με το αφιέρωμα KIDS, εκπαιδευτικά εργαστήρια κ.ά.

Τιμώμενη χώρα του Animasyros13 είναι η Τσεχία, με την πλούσια σκηνή animation της. Θα παρουσιαστούν δύο προγράμματα με την υποστήριξη του Τσεχικού Κέντρου στην Αθήνα, μια επιλογή ταινιών από το Διεθνές Φεστιβάλ Animation της Τσεχίας Anifilm και μια επιλογή ταινιών από τη Σχολή Κινηματογραφίας της Πράγας FAMU.

Οι προβολές του φεστιβάλ πραγματοποιούνται σε υπαίθριους χώρους σε επίλεκτα σημεία της Σύρου, όπως στην αυλή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων όπου στεγάζεται το εμβληματικό Αρχοντικό Βελισσαρόπουλου στην Ερμούπολη, στην Επαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, στην είσοδο της Ανω Σύρου, στην πλατεία του Φοίνικα και στην παραλία του ξενοδοχείου Kastello στη Βάρη.

● Φέτος το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, η ναυαρχίδα του φεστιβάλ που αντικατοπτρίζει την παγκόσμια animation σκηνή, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προτεινόμενη για Οσκαρ ταινία του Bruno Collet «Memorable», που θίγει το θέμα του Αλτσχάιμερ, καθώς και το «Βeyond Noh», που παρουσιάζει 3.475 μάσκες από το ιαπωνικό θέατρο Νο, σκηνοθετημένο από τον Patrick Smith – γνωστός από τις συνεργασίες του με το MTV και τη βραβευμένη σειρά «Downtown». O Alberto Vázquez επιστρέφει με τη νέα του ταινία, σαν σκοτεινό παραμύθι, την «Homeless Home», ενώ η Niki Lindroth von Bahr με το «Something to remember» δείχνει στιγμές καθημερινότητας λίγο πριν από μια μεγάλη καταστροφή.

Από το Διεθνές Διαγωνιστικό δεν λείπει και η ελληνική συμμετοχή, το «Sevarambes» του George Kontos, μία φουτουριστική ιστορία όπου στην πόλη Σεβαράμπες ανθρωπόμορφοι εργάτες δουλεύουν υπό τον ζυγό τεράστιων μηχανικών χεριών. Τέλος, από την Κύπρο συμμετέχει η ταινία «Τhe parrot lady» του Μιχάλη Καλοπαίδη, από το ανερχόμενο στούντιο Zedem, μια συγκινητική ιστορία μιας κυρίας που μένει στον δρόμο με τους παπαγάλους της επειδή φοβάται να πεθάνει μόνη στο διαμέρισμά της.

«Είμαι εδώ» της Εφης Παππά

● Στο Ελληνικό Πανόραμα – Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Εφη Παππά («Είμαι εδώ»), ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Λιζάρδος που σκηνοθετεί μαζί με τον Ακη Μελαχρή το πρώτο τους animation με τίτλο «Στον γύψο», ενώ η Ζίνα Παπαδοπούλου μάς παρουσιάζει το «59 Days», μια βιωματική ταινία από τις μέρες της καραντίνας.

● Νέες φωνές δίνουν το «παρών» στην κατηγορία του Διεθνούς Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος. Ξεχωρίζει ιδιαίτερα η Daria Kashcheeva από την Τσεχία με την προτεινόμενη για Οσκαρ ταινία της «Daughter». Από το πρόγραμμα του Τμήματος δεν θα λείψουν ταινίες με έντονο κοινωνικό σχολιασμό, όπως το «Tamou», που θίγει θέματα γύρω από τον LGBT χώρο, και το «Bear with me», για το επίκαιρο προσφυγικό.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...