«Αόρατος δολοφόνος»: Τα ορυκτά καύσιμα «σκότωσαν» 8,7 εκατ. ανθρώπους μέσα στο 2018, δείχνει έρευνα

Μοιραστειτε το

Σύμφωνα με τη η νέα μελέτη, η αναλογία αντιστοιχεί σε 8,7 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Ειδικότερα, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη για έναν στους δέκα θανάτους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και για σχεδόν 1 στους 3 θανάτους στην ανατολική Ασία, περιλαμβανομένης της Κίνας.

Τα ποσοστά θανάτων στη νότιο Αμερική και την Αφρική είναι σημαντικά χαμηλότερα, αναφέρει η Guardian.

Ο τεράστιος αριθμός θανάτων είναι υψηλότερος από τις προηγούμενες εκτιμήσεις και εξέπληξε ακόμη και τους ερευνητές της μελέτης.

«Αρχικά ήμασταν πολύ διστακτικοί όταν πήραμε τα αποτελέσματα επειδή είναι εκπληκτικά, αλλά ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερο για τις επιπτώσεις αυτής της ρύπανσης», δήλωσε η Eloise Marais, γεωγράφος στο University College London και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Όσο περισσότερο ψάχνουμε για τις επιπτώσεις, τόσο περισσότερες βρίσκουμε».

Οι επιστήμονες εντόπισαν τη σύνδεση ανάμεσα στην επίμονη ατμοσφαιρική ρύπανση από την καύση των ορυκτών καυσίμων και σε περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων, αναπνευστικών προβλημάτων ακόμη και απώλειας όρασης. Χωρίς τις εκπομπές καυσίμων, ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής θα αυξανόταν περισσότερο από ένα έτος ενώ τα έξοδα για την υγεία παγκοσμίως θα μειώνονταν κατά περίπου 2,9 τρισεκ. δολάρια.

Η νέα εκτίμηση των θανάτων, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Research, είναι υψηλότερη από άλλες προηγούμενες προσπάθειες ποσοτικοποίησης του θανάσιμου κόστους των ορυκτών καυσίμων.

Μια σημαντική έκθεση του Lancet το 2019, για παράδειγμα, διαπίστωσε 4,2 εκατομμύρια ετήσιους θανάτους από ατμοσφαιρική ρύπανση από σκόνη και καπνό από πυρκαγιές, καθώς και καύση ορυκτών καυσίμων.

«Δεν αξιολογούμε το γεγονός ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας αόρατος δολοφόνος», δήλωσε ο Neelu Tummala, ιατρός ΩΡΛ στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington.

«Ο αέρας που αναπνέουμε επηρεάζει την υγεία όλων, αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά, τα μεγαλύτερα άτομα, τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα και τους έγχρωμους. Συνήθως οι άνθρωποι στις αστικές περιοχές έχουν τις χειρότερες επιπτώσεις».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βίντεο-σοκ στη Νιγηρία: Η στιγμή που ελικόπτερο πέφτει έξω από τράπεζα στο Λάγκος – Τέσσερις τραυματίες

Το ελικόπτερο συνετρίβη στην Ικέτζα, μια πολυσύχναστη συνοικία της...

«Η ΑΕΚ θα δώσει 3 εκατ. ευρώ για Ραμάλιο – Θα υπάρξει συμφωνία με Αϊντχόφεν»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ολλανδία, οι «κιτρινόμαυροι» ενδιαφέρονται...

Αμερικανοί βουλευτές καταδικάζουν την επίθεση των Τουρκοκυπρίων εναντίον της UNFICYP

Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους...