«Αόρατες» για την Κομισιόν οι διμερείς συμφωνίες για τα εμβόλια

Μοιραστειτε το

Το θέατρο του παραλόγου παίζεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων στην Ε.Ε., με αποκορύφωμα τη διάψευση σήμερα εκ μέρους της Κομισιόν ότι υπάρχουν διμερείς συμφωνίες ανάμεσα σε χώρες και εταιρείες, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν υπό την κεντρική συμφωνία των Βρυξελλών.

Το πρόβλημα είναι ότι ήδη κάποιες χώρες έχουν παραδεχθεί ότι έχουν πράγματι προχωρήσει σε τέτοιες συμφωνίες ή ότι διαπραγματεύονται για προμήθεια μέσω τρίτων. Μεταξύ αυτών η Γερμανία, ενώ και η -ασκούσα την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο- Πορτογαλία επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιων συμφωνιών την περασμένη εβδομάδα.

«Τα παράλληλα συμβόλαια δεν είναι δυνατά – διαβάστε το άρθρο επτά των συμφωνιών. Δεν έχουμε ειδοποιηθεί και έχουμε καλή πληροφόρηση σχετικά με αυτό», τόνισε η Σάντρα Γκαλίνα, επικεφαλής διαπραγματεύτρια της Ε.Ε. για τις συμβάσεις αγοράς εμβολίων και γενική διευθύντρια Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

Σχολιάζοντας τα παράλληλα συμβόλαια που «φημολογούνται πολύ», η  Γκαλίνα είπε ότι δεν έχει δει ακόμα κανένα και ότι δεν πιστεύει πως ένα τέτοιο συμβόλαιο θα έρθει ποτέ στο φως.

«Είναι κάτι που κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει, με βάση αυτά που μου έχουν πει», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι «το όνομα των κρατών μελών βρίσκεται στο φιαλίδιο, δεν υπάρχουν εφεδρικά φιαλίδια που κάποιος μπορεί να αγοράσει σε διμερή συμφωνία».

«Είτε κάνατε προηγμένη συμφωνία αγοράς (APA) πέρυσι ή τώρα είναι λίγο αργά για να αγοράσετε δόσεις», είπε, τονίζοντας ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις δόσεις εμβολίων της ΕΕ.

Τα σχόλια αυτά βέβαια της Ευρωπαίας αξιωματούχου έρχονται σε ευθεία αντίθεση και με την παραδοχή του υπουργού Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, ότι έχει εξασφαλίσει για τη χώρα του με διμερείς συμφωνίες 30 εκατ. δόσεις από την BioNTech, 20 εκατ. από την CureVac και 5 εκατ. από τη φαρμακευτική IDT Biologika (γερμανική εταιρεία που παράγει το δικό της εμβόλιο). 

Εκτός από τη Γερμανία, και η Κύπρος κινείται αυτόνομα για την εξασφάλιση εμβολίων. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΗΣ”, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι έχει προσεγγίσει το Ισραήλ.

Τα περί διμερών συμφωνιών επιβεβαιώθηκαν πάντως και από τη Μάρτα Τεμίντο, υπουργό Υγείας της Πορτογαλίας, η οποία δήλωσε την Παρασκευή (8 Ιανουαρίου) ότι ορισμένες χώρες έχουν αγοράσει εμβόλια από μόνες τους.

Σύμφωνα με την Τεμίντο, αυτές οι δευτερεύουσες αγορές πραγματοποιήθηκαν μετά τις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. και η διανομή των εμβολίων θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με αυτές τις συμβάσεις.

«Ο ρόλος της προεδρίας είναι να διασφαλίσει την τήρηση των υφιστάμενων συμβάσεων», κατέληξε η Τεμίντο.

Λογοκρισία και λειψά στοιχεία μέχρι και στους ευρωβουλευτές

Στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου οι ευρωβουλευτές είχαν σήμερα την ευκαιρία να «δουν» τη συμφωνία που έχει κάνει η Κομισιόν με την γερμανική εταιρεία Curevac για την προμήθεια εμβολίων, εκτυλίχθηκαν σκηνές σαν να διακινούνται επτασφράγιστα κρατικά μυστικά, γράφει το Spiegel.

Οι βουλευτές έπρεπε να είναι μόνοι τους, χωρίς τους βοηθούς τους, είχαν στη διάθεσή τους μόνο 45 λεπτά για να «μελετήσουν» τη συμφωνία των 60 σελίδων, έπρεπε να είχαν παραδώσει τα κινητά τους τηλέφωνα, να υπογράψουν συμφωνία μη αποκάλυψης του περιεχομένου και επιτράπηκε μόνο να κρατήσουν γραπτές σημειώσεις.

Με τέτοιο επίπεδο ασφάλειας, τα αποτελέσματα φαίνεται ότι ήταν απογοητευτικά.

«Δεν έγινα σοφότερος» είπε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Πασκάλ Κανφέν, ο οποίος ως επικεφαλής της Επιτροπής για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία ήταν από τους πρώτους που πήραν τη συμφωνία με την Curevac στα χέρια τους.

Ο λόγος; Μεγάλα κομμάτια του εγγράφου είχαν λογοκριθεί.

Η Κομισιόν έχει μέχρι τώρα παραγγείλει 1,5 δισεκ. δόσεις από έξι εταιρείες, με τη δυνατότητα παραγγελίας άλλων 760 εκατ. δόσεων, δηλαδή πρόκειται για μια γιγαντιαία επένδυση- γράφει το Spiegel. Ωστόσο πόσες δόσεις εμβολίου θα παραλάβει η κάθε χώρα και πότε ή ποιές θα είναι οι νομικές συνέπειες στην περίπτωση που υπάρξουν επιπτώσεις στην δημόσια υγεία από τα εμβόλια, ακόμα δεν είναι γνωστό στη κοινή γνώμη της ΕΕ.

Οι παράγραφοι από το συμβόλαιο της Curevac που θα μπορούσαν να διαφωτίσουν αυτά τα σημεία έχουν λογοκριθεί. Η παράγραφος που αναφέρει τις τετραμηνιαίες παραδόσεις των εμβολίων έχει διαγραφεί. Το ίδιο ισχύει και για δυο από τις έξι παραγράφους για τις νομικές επιπτώσεις. Η προκαταβολή που έχει δώσει η Κομισιόν, έχει λογοκριθεί Ακόμα και η τιμή ανά δόση, δεν διάβαζεται.

Επίσης δεν υπάρχει αναφορά για τον «καταμερισμό του κόστους» του εμβολίου, που θα πρέπει να δείχνει τις επενδύσεις που έκαναν οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις. Ενα σημείο ωστόσο γίνεται σαφές από το συμβόλαιο με την Curevac: εάν κάποια χώρα- όπως η Γερμανία-  έχει κάνει διμερή συμφωνία με τη φαρμακευτική, θα παραλάβει αυτές τις παραγγελίες αφού έχει ολοκληρωθεί η παραγγελία της Κομισιόν.

«Δεν μπορούμε έτσι να εκτιμήσουμε τη συμφωνία», είπε ο Κανφέν και ζήτησε περισσότερη διαφάνεια.
Όπως σημειώνει όμως το Spiegel, και οι χώρες- μέλη ζητανε περισσότερη διαφάνεια, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποσαφηνιστεί πόσες δόσεις και από ποιες φαρμακοβιομηχανίες θα παραλαμβάνουν κάθε μήνα εμβόλια.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε και η ίδια η Κομισιόν γνωρίζει αυτά τα στοιχεία. Διότι παρότι οι Βρυξέλλες έχουν την αρμοδιότητα να παραγγέλνουν τα εμβόλια, οι αγορές και η διανομή είναι θέμα των χωρών-μελών.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...