Αφόρητες πιέσεις του Βερολίνου να άρει το βέτο για τα Σκόπια, η Βουλγαρία – OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Tην Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, ο Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι η Βουλγαρία μπλοκάρει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του, καθώς σε συνάντηση με τους Ευρωπαίους πρεσβευτές στις Βρυξέλλες, ο Βούλγαρος πρέσβης ανακοίνωσε ότι η Σόφια απορρίπτει την συμβιβαστική πρόταση της γερμανικής προεδρίας.

Η Γερμανία δίνει τα ρέστα της προκειμένου τα Σκόπια να εισέλθουν στην ΕΕ, θεωρώντας ότι θα έχει ένα ακόμη δορυφόρο στη σφαίρα επιρροής της αλλά και θα ικανοποιήσει τα μακρόπνοα σχέδια του συμμάχου Ερντογάν. Τα Σκόπια θα λειτουργήσουν επίσημα ως πολιορκητικός κριός της μακεδονικής ταυτότητας και στο μέλλον  θα διεκδικήσουν εδαφικές αξιώσεις, όπως έχει συμβεί ιστορικά και σε άλλες περιπτώσεις.

Τα σχέδια της Μέρκελ διευκολύνει η ανεύθυνη και εθνικά επιζήμια στάση των Αθηνών από την κυβέρνηση  Μητσοτάκη , η οποία στην ουσία αναγνώρισε την προδοτική και κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών , για την οποία κάποτε διερρήγνυε τα ιμάτια της. Αλλά προφανώς ήταν μια στάση ευκαιριακή, τυχοδιωκτική και ψευδεπίγραφη.

Οι αποκαλύψεις για το περιεχόμενο των συζητήσεων Βερολίνου- Σόφιας και Σκοπίων

Το γερμανικό ORF δημοσίευσε το κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ πρεσβευτών και βουλγάρων διπλωμάτων στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα, η οποία υποτίθεται ότι θα βοηθήσει τη Βουλγαρία να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με τα Σκόπια. Αλλά λίγο μετά τη συνάντηση, με τη διευκόλυνση του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas και του αναπληρωτή του Michael Roth, η Βουλγαρία αποχώρησε από τη συμφωνία.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Βουλγαρία θα υποστηρίξει την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. «Με αυτό το πνεύμα, η BGR επιβεβαιώνει την προθυμία της να συμφωνήσει στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων ΕΕ – MKD και να πραγματοποιήσει την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη τον Δεκέμβριο του 2020 κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» Σε αντάλλαγμα, λαμβάνει μια σχετικά ελαφριά παραχώρηση – η σκοπιανή  πλευρά   καλείται να «δηλώσει επισήμως ότι η μακεδονική γλώσσα έχει κωδικοποιηθεί το 1945». Η Βουλγαρία επιμένει ότι προέρχεται από τη βουλγαρική γλώσσα, και η θέση της θα επισημανθεί από το Συμβούλιο.
Ζητείται επίσης από τα Σκόπια  να αποκηρύξουν τυχόν εδαφικές αξιώσεις για τη Βουλγαρία, τις οποίες έχει κάνει συχνά, δηλώνοντας ότι το επιβληθέν όνομα «Βόρεια Μακεδονία» αναφέρεται μόνο στην… «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και όχι όπως η Βουλγαρία μερικές φορές φοβάται την επαρχία της Μπλαγκόεβγκραντ ή Πιρίν Μακεδονίας.

Η σκοπιανή πλευρά  υποχρεούται επίσης να επαναλάβει την καταπολέμηση της «υποκίνησης βίας και μίσους», την οποία η Βουλγαρία ορίζει ότι προάγει τα δικαιώματα των μειονοτήτων των σκοπιανών στη Βουλγαρία: περιλαμβανομένων των μειονοτικών ζητημάτων, και να δεσμευτούν να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της ακούσιας προπαγάνδας από ιδρύματα και οργανισμούς και για την αποθάρρυνση δραστηριοτήτων ιδιωτικών οντοτήτων που στοχεύουν στην υποκίνηση βίας, μίσους και άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων που ενδέχεται να είναι επιζήμιες για τις σχέσεις τους ».

Θα υποκύψουν οι Βούλγαροι στις γερμανικές πιέσεις;

Αυτό συμφωνήθηκε προφορικά μεταξύ των διπλωμάτων των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ και του Μπουτζάρ Οσμάν και της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα. Αλλά μετά την επιστροφή της Ζαχάριεβα στη Σόφια, ο Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ και ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ την απέρριψαν αμέσως ως ανεπαρκή και στη συνέχεια η Βουλγαρία εμπόδισε την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών. Η επόμενη προσπάθεια για την απόψυξη των σχέσεων έρχεται αύριο, με τη σύνοδο κορυφής της Σόφιας για τη διαδικασία του Βερολίνου, η οποία συνδιοργανώνεται από τα Σκόπια και τη Βουλγαρία και υποτίθεται ότι ήταν μια σημαντική επίδειξη ενότητας και συνεργασίας, αλλά αντίθετα σηματοδοτεί ένα χαμηλό σημείο στις σχέσεις μεταξύ οι δύο χώρες.

Πλήρες κείμενο, όπως δημοσιεύθηκε από τον δημοσιογράφο ORF Christian Wehrschuetz:
Non-Paper:
1. Οι BGR, MKD και DEU υπογραμμίζουν την κοινή τους δέσμευση για την προοπτική της ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων και για μια αξιόπιστη πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ καθώς και για την εντατικοποίηση της περιφερειακής συνεργασίας, όλα εκ των οποίων είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της περιοχής.
2. Με αυτό το πνεύμα, η BGR επιβεβαιώνει την προθυμία της να συμφωνήσει με το πλαίσιο διαπραγματεύσεων ΕΕ – MKD και να πραγματοποιήσει την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη τον Δεκέμβριο του 2020 κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Με την ευκαιρία της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης, η MKD θα δηλώσει επισήμως προς τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ότι η σύντομη μορφή του κρατικού της ονόματος – Βόρεια Μακεδονία – αναφέρεται αποκλειστικά στην πολιτική οντότητα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
4. Η BGR διατηρεί το δικαίωμα, σε μονομερή δήλωση να προσαρτηθεί στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, να δηλώσει ότι όταν αναφέρεται στη μακεδονική γλώσσα κατανοεί τη μακεδονική γλώσσα σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η Προεδρία της ΕΕ θα ζητήσει από το Συμβούλιο να λάβει επίσημη σημείωση για τη θέση της BGR ότι όταν αναφέρεται στη μακεδονική γλώσσα, πρέπει να εξεταστεί σύμφωνα με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Το MKD είναι έτοιμο να δηλώσει επίσημα ότι η μακεδονική γλώσσα έχει κωδικοποιηθεί το 1945.
5. Οι BGR και MKD επιβεβαιώνουν την προθυμία τους να εντείνουν τη στενή διμερή συνεργασία τους βάσει της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο έργο της Μικτής Πολυεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα, τα οποία θα έπρεπε να είναι εντατικοποιήθηκε και έγινε πιο διαφανής, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων. Η DEU δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να υποστηρίξει το έργο της Επιτροπής με την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τις μεθόδους εργασίας.
6. Η BGR και η MKD θα επιβεβαιώσουν επισήμως το άρθρο 11 της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτικών θεμάτων, και θα δεσμευτούν να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη της σκόπιμης προπαγάνδας από ιδρύματα και οργανισμούς και για την αποθάρρυνση δραστηριοτήτων ιδιωτικών οντοτήτων που στοχεύουν στην υποκίνηση βίας, μίσους και άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων που μπορεί να είναι επιζήμιες για τις σχέσεις τους.
7. Οι BGR, MKD και DEU υπογραμμίζουν τη σημασία της συνδεσιμότητας και της υποδομής, ιδίως τη σιδηροδρομική και οδική σύνδεση που εκτελούνται από το Durres μέσω των Σκοπίων στη Σόφια και τη Βάρνα. Θα υποστηρίξουν την ιεράρχηση του διαδρόμου VIII στο πλαίσιο του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια.
8. Η BGR και η MKD συμφωνούν για τη σημασία της προώθησης σχέσεων καλής γειτονίας σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής νέων, και εξετάζουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν ένα κοινό πρόγραμμα ανταλλαγής νέων, εξετάζοντας ταυτόχρονα περαιτέρω πιθανούς τομείς συνεργασίας για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και εντατικοποίηση διμερών επαφών, συμπεριλαμβανομένων έργων ανταλλαγής μέσων και αδελφοποιήσεων πόλεων.
9. Οι BGR, MKD και DEU εξακολουθούν να ανησυχούν για τη σοβαρή κατάσταση που προκαλείται από πανδημία, τονίζοντας ότι η στενή συνεργασία μεταξύ γειτόνων εντός της ΕΕ και της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι ζωτικής σημασίας για την από κοινού αντιμετώπιση της κρίσης που θέτει σε κίνδυνο την ευημερία μας, κοινωνική συνοχή και σταθερότητα.

Πηγή πληροφοριών Republica.mk

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα