Αφού «ακύρωσε» τα δικαστήρια η Ολλανδία ανακοίνωσε παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας ως τις 15 Μαρτίου | newsbreak

Μοιραστειτε το

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαρτίου η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένα μέτρο που προκάλεσε βίαιες διαμαρτυρίες όταν τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Ιανουαρίου.

Η ολλανδική κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει στις 8 Μαρτίου εάν η απαγόρευση θα παραταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας, είπε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Να σημειωθεί ότι η 15η Μαρτίου είναι η ημέρα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Ανακοινώθηκε ωστόσο και μια μικρή χαλάρωση ορισμένων μέτρων, όπως η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, αλλά μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά. Τα καταστήματα που διαθέτουν τα λεγόμενα μη αναγκαία είδη θα μπορούν από τις 3 Μαρτίου να δεχτούν περιορισμένο αριθμό πελατών, κατόπιν ραντεβού.

Από την επόμενη εβδομάδα θα επαναλειτουργήσουν επίσης τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι μαθητές θα επανέλθουν στις τάξεις τους για τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα.

Πως η ολλανδική κυβέρνηση «ακύρωσε» τη Δικαιοσύνη

Η εθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας από την ολλανδική κυβέρνηση απειλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά μια νέα προσωρινή πράξη που εμπίπτει στον ισχύοντα νόμο περί έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, διασφαλίζοντας την επιβολή του μέτρου.

Την περασμένη εβδομάδα, η ολλανδική κυβέρνηση αντιμετώπισε μια πραγματική μάχη για να προστατεύσει την αμφιλεγόμενη εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας. Αφότου δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας ήταν παράνομη και ως εκ τούτου πρέπει να αρθεί αμέσως, το κράτος άσκησε έφεση στην απόφαση και ζήτησε έκτακτη ακρόαση – όπου το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του κράτους, αναφέροντας ότι η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την ακρόαση της έφεσης.

Το υπουργικό συμβούλιο πίεσε στη συνέχεια να εκδώσει έναν νέο νόμο έκτακτης ανάγκης που θα σήμαινε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας ήταν έγκυρη και θα μπορούσε να συνεχίσει να εφαρμόζεται, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου.

Την Πέμπτη, ο νόμος έλαβε την υποστήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων (Tweede Kamer) και την Παρασκευή το απόγευμα, εγκρίθηκε από τη Γερουσία (Eerste Kamer).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ferd Grapperhaus είπε αρχικά ότι η εθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας θα εφαρμοστεί βάσει του νέου νόμου έκτακτης ανάγκης από τις 20 Φεβρουαρίου, αλλά στην πραγματικότητα, ο νόμος τέθηκε σε ισχύ δύο ημέρες αργότερα στις 22 Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση αναμένει ακόμη την απόφαση του Εφετείου σχετικά με το εάν ο αρχικός νόμος που χρησιμοποιήθηκε για την εισαγωγή της απαγόρευσης ήταν νόμιμος ή όχι. Η απόφαση αυτή αναμένεται την Παρασκευή.

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα