Αυτό θα είναι το εστιατόριο και το καφέ της νέας Εθνικής Πινακοθήκης -Τι προβλέπει η προκήρυξη μέχρι και για τον σεφ [εικόνες] | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

Είναι το πολυσυζητημένο τοπόσημο του ελληνικού Πολιτισμού η Εθνική Πινακοθήκη και θα επιστρέψει στην πόλη στις 25 Μαρτίου του 2021. Τι θα γίνει όμως τελικά στο εστιατόριο και το αναψυκτήριο; Αποκαλύπτουμε όσα προβλέπονται.

Τα κορυφαία μουσεία του κόσμου, μουσεία θρύλοι, ανεξαρτήτως θεματικής τους, γνωρίζουν καλά ότι η γαστρονομία αποτελεί έναν από τους πυλώνες του Πολιτισμού. Ενας πυλώνας που οφείλει να συμπληρώνει την παρουσία τους και που φυσικά αν έχει τις σωστές προδιαγραφές μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός εισπρακτικός φορέας για το Μουσείο και να ενισχύσει την ταυτότητά του. Δείτε την περίπτωση του πολυβραβευμένου Μodern στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Aλλά και του RIJKS® στο Rijkmuseum στο Αμστερνταμ. Μουσεία και εστιατόρια που συνιστούν έναν πλήρη διπλό προορισμό.

Κάτοψη του εστιατορίου της Εθνικής Πινακοθήκης

Ετσι, με ενδιαφέρον περιμέναμε τι θα συμβεί με το εστιατόριο και το αναψυκτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, της γιγαντωμένης Πινακοθήκης χάρη και στην επέκταση της (με δωρεά 13 εκατομμυρίων ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος). Ενας χώρος Τέχνης εμβληματικός με σημαντικό πλούτο που οφείλει να κοιτάζει στο μέλλον και να υιοθετεί άριστα όλες τις πρακτικές marketing και ταυτότητας ενός σύγχρονου μουσείου. Αλλωστε εξαρχής ο χώρος που καθορίστηκε για την λειτουργία του εστιατορίου στον τρίτο όροφο, στην απόληξη του κτηρίου με συγκλονιστική θέα σε όλη την Αθήνα, έκλεψε τις εντυπώσεις. Οσο για το αναψυκτήριο, είναι τόσο εσωτερικό όσο και με πρόσβαση στον κήπο.

Οι μνηστήρες της Πινακοθήκης

Στις 7 Ιανουαρίου βγήκε στον αέρα η προκήρυξη του ανοιχτού δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση εστιατορίου και αναψυκτηρίου. Ενας ανάδοχος και για τα δύο με ελάχιστο εγγυημένο μηνιαίο μίσθωμα, ενοίκιο, 7.000 ευρώ τον μήνα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εστιατόριο καλύπτει έκταση 208,85τμ. και το αναψυκτήριο έχει συνολικά εσωτερικούς χώρους 278,65τμ. και εξωτερικούς χώρους 281,50 τμ.. Η διάρκεια της σύμβασης είναι για πέντε χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε.

Κάτοψη του αναψυκτηρίου

Ο διαγωνισμός κλείνει το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου και όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα της Πινακοθήκης, δύο ενδιαφερόμενοι έχουν στείλει ερωτήσεις σχετικά με τη συμμετοχή: η Aria Fine Catering και η Βενέτης ΑΕΒΕΕ Τροφίμων. Μελετώντας την προκήρυξη βλέπουμε ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά για τη μορφή, τη φυσιογνωμία, αλλά και τις δυνατότητες του εστιατορίου και του αναψυκτηρίου. Η σαφώς αρνητική διαπίστωση, είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα παρασκευής φαγητού εξαρχής μέσα στον χώρο! Ουσιαστικά το φαγητό θα έρχεται έτοιμο και θα θερμαίνεται ή συντίθεται στον χώρο της κουζίνας πριν σερβιριστεί.

Ουσιαστικά πρόκειται για «προκάτ» φαγητό δηλαδή, σε ένα περιβάλλον που έχει τις προδιαγραφές για να γίνει χώρος fine dining. Ή έστω ενός εστιατορίου που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ως και αστέρι Michelin.  Oπως συμβαίνει με την περίπτωση του Μοdern στο ΜοΜa (δύο αστέρια) αλλά και της Χύτρας στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, εδώ στην Αθήνα.

Το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο Modern στο ΜoMa της Νέας Υόρκης

Εστιατόριο: πανοραμική θέα, ξύλινες επιφάνειες παντού

Το εστιατόριο καλύπτει συνολικά 208,85 τμ και βρίσκεται στον τρίτο όροφο του Β’ κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης προσφέροντας πανοραμική θέα της Αθήνας από Υμηττό, Ακρόπολη και Λυκαβηττό – ώρα της δύσης του ηλίου είναι μαγική, μια αστική εμπειρία. Η πρόσβαση γίνεται τόσο από το εσωτερικό της Πινακοθήκης, όσο και από τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς υπάρχει είσοδος στην δυτική πλευρά του κτιρίου κοντά στον χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων. Μάλιστα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει για αποκλειστικά δική του χρήση τις αυλόθυρες στην περίφραξη. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στο εστιατόριο είτε μέσω δύο ανελκυστήρων είτε από τη σκάλα.

Τα  208,85τμ. περιλαμβάνουν μια σάλα 157,10 τμ, μπαρ 19,95 τμ. H κουζίνα είναι μόλις 26 τετραγωνικά, αφού δυστυχώς  όπως προείπαμε δεν προβλέπεται η προετοιμασία φαγητού επί τόπου, ούτε υπάρχει ειδικό σύστημα εξαερισμού. Αρα κάθε φαγητό που θα προσφέρεται ουσιαστικά θα είναι προμαγειρευμένο και θα θερμαίνεται ή συντίθεται πριν σερβιριστεί. Γράφει χαρακτηριστικά η προκήρυξη «δεν προβλέπονται κουζίνες, ούτε αεραγωγοί απαγωγής ατμών/οσμών (hoods). Κατά συνέπεια, εάν επιθυμείται η χρήση φούρνων αναθέρμανσης ή ψησίματος, αυτοί θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι για χρήση χωρίς απαγωγή, με συλλογή και ανακύκλωση των ατμών/οσμών/λιπών. Επίσης ότι μαγειρικές εστίες, φριτέζες κλπ απαγορεύονται, καθώς απαιτούν αναγκαστικά απαγωγή».

Εργασίας στο ξύλινο δάπεδο στο χώρο του εστιατορίου. Ξύλο υπάρχει και στην οροφή όπως και στον τοίχο.

Με βραβευμένο σεφ (αλλά χωρίς κουζίνα)

Αισθητικά, το εστιατόριο κυριολεκτικά υποκλίνεται στο δέος της μοναδικής θέας στην Αθήνα. Είναι ουσιαστικά η θέα του Galaxy στο Ηilton αλλά με ευρύτερη περιμετρική όψη. Μεγάλες επιφάνειες τζαμιού καλύπτουν τις όψεις προς την πόλη, ενώ το ανοιχτόχρωμο ξύλο είναι το κυρίαρχο υλικό. Από την οροφή ως το πάτωμα και τους τοίχους. Ένα υλικό φιλικό, οικείο, αλλά που δεν συνάδει σίγουρα με τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας fine dining.

Eιδική προδιαγραφή υπάρχει και για τον σεφ! Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προκήρυξη, ο ανάδοχος πρέπει «να αποδείξει ότι έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις τα τελευταία 5 χρόνια και ότι έχει στη διάθεσή του την συνεργασία αναγνωρισμένου chef (με 10ετή εμπειρία ) για την επιμέλεια του μενού – χωρίς απαραίτητα αυτός να έχει κατά την διάρκεια υλοποίησης της παρούσας πρόσκλησης, παρουσία στους χώρους εστίασης».

Οι εργαζόμενοι πρέπει οπωσδήποτε να μιλάνε αγγλικά

Το αναψυκτήριο έχει συνολικά εσωτερικούς χώρους 278,65τμ. και εξωτερικούς χώρους 281,50 τμ. Επίσης έχει τη δυνατότητα επέκτασης της λειτουργίας του στον ημιυπαίθριο χώρο κάτω από την  πιλοτή 47,80 τμ. και στον υπαίθριο χώρο 233,70 τμ. Ο χώρος του κοινού στη σάλα έχει ξύλινο δάπεδο, οροφή γυψοσανίδας και με ηχοαπορροφητικά πανέλα, φωτισμό και κλιματισμό. Στο κυλικείο υπάρχει δάπεδο με πλακάκια και ξύλινο έπιπλο του bar (διπλός πάγκος) με υδραυλικές και ηλεκτρολογικές αναμονές.

Απρόσκοπτη θέα διαρκώς προς την πόλη ως και τον Πειραιά.

Ισχυρό κίνητρο για τους αναδόχους αποτελεί το γεγονός ότι θα έχουν την αποκλειστική δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες catering στις εκδηλώσεις που θα γίνονται από τρίτους σε ειδικούς χώρους της Πινακοθήκης. «Από τις εκδηλώσεις αυτές αναμένεται επιπλέον έσοδο για την ΕΠΜΑΣ καθώς θα εξυπηρετούνται από τον ανάδοχο των δυο μίσθιων με ανάλογη εισφορά επί του ετήσιου τζίρου από τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν», αναφέρεται στην προκήρυξη.

Το εστιατόριο θα λειτουργεί και όταν θα είναι κλειστή η Πινακοθήκη

Ειδικές προδιαγραφές υπάρχουν για τους εργαζόμενους σε εστιατόριο και αναψυκτήριο: Το προσωπικό που έρχεται σε συναλλαγή με το κοινό θα πρέπει, εκτός της ελληνικής να έχει αποδεδειγμένη γνώση και επί της αγγλικής γλώσσας. Το απασχολούμενο προσωπικό θα πρέπει να μην έχει καταδικαστεί για αδικήματα του αρ. 15 της παρούσας, να είναι εφοδιασμένο με τις απαιτούμενες άδειες κατά τις κείμενες διατάξεις και να τις ανανεώνει μετά την λήξη τους. Επίσης, ο μισθωτής θα έχει ασφαλίσει σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις όλο το απασχολούμενο προσωπικό στον οικείο ασφαλιστικό φορέα και θα υποβάλει στην Υπηρεσία κατάσταση με όλα τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά.»

Στο Μodern του ΜoMa όχι μόνο είναι λειτουργική η κουζίνα, αλλά μέρος της είναι ανοιχτή προς την σάλα με αποτέλεσμα ο πελάτης να απολαμβάνει στιγμές προετοιμασίας.

Το αναψυκτήριο και το εστιατόριο θα λειτουργούν ταυτόχρονα και καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του Μουσείου, για την εξυπηρέτηση του μεγίστου αριθμού́ επισκεπτών. Μόνο το εστιατόριο θα μπορεί να λειτουργεί και πέραν του ωραρίου του μουσείου. Έξι ημέρες την εβδομάδα, το εστιατόριο του Μουσείου θα λειτουργεί έως τις 12 τα μεσάνυχτα – μόνο με έγγραφη άδεια της διοίκησης θα είναι εφικτό να λειτουργήσει και πέραν αυτής της ώρας.

Yπενθυμίζουμε ότι τα επίσημα εγκαίνια της Πινακοθήκης θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό στις 25 Μαρτίου του 2021, στην κορυφαία εκδήλωση για τον εορτασμό των 200 ετών από το 1821. Μέσα στον τελευταίο χρόνο υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Πολιτισμού και συνεχείς αυτοψίες, οι εργασίες προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς, παρά την πανδημία καλύπτοντας καθυστερήσεις του παρελθόντος προκειμένου να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος.

Νice n’easy στο ΕΜΣΤ

Το πρώτο τρίμηνο θα ξεκινήσουν να λειτουργούν το καφέ και το εστιατόριο. Eπίσης έχει μόνο τη δυνατότητα παροχής ζεστού φαγητού σε καθήμενους και όχι δημιουργίας του μέσα στον χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, ανάδοχος είναι η Nice n easy, που διαθέτει σήμερα καταστήματα σε Κολωνάκι, Κηφισιά και Μύκονο, εστιάζοντας σε μια γαστρονομία με έμφαση στην υγιεινή διατροφή. Προβλέπεται να αρχίσουν να λειτουργούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, άρα με την άρχη του lockdown ουσιαστικά.

Πηγή
Author: Κατερίνα Ι. Ανέστη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα