Αυτά είναι τα μέτρα – ανάσα για μισθωτούς και επιχειρήσεις εστίασης που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Μοιραστειτε το

Σημαντικά μέτρα μισθολογικής ενίσχυσης για τους εργαζόμενους, αλλά και ανάσα για χιλιάδες επιχειρήσεις που επλήγησαν μέσα στις γιορτές από τα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες το βράδυ στον ΑΝΤ1.

«Ζήτησα από τον υπουργό Εργασίας να ξεκινήσει η 2η αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο Μάιο» τόνισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης. Δεν διευκρίνισε το μέγεθος της δεύτερης αυτής αύξησης αλλά όπως είπε θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη του 2%.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν εντός των εορτών ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι σήμερα «τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων, αλλά και εργαζομένων σε κλάδους που έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης. Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής. Άρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση». Μάλιστα εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να επεκτείνει χρονικά τα συγκεκριμένα μέτρα.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για τη μείωση του ΦΠΑ είπε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αυτή τη στιγμή στα σχέδια της κυβέρνησης και θα ήταν επικίνδυνο για τον προυπολογισμό.

Για την ενεργειακή ακρίβεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ένα εισαγόμενο πρόβλημα για την Ελλάδα. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αυξήσεων στην ενέργεια, αλλά το 50% των ανατιμήσεων.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι η κρίση θα τελειώσει μετά από τους πρώτους μήνες της χρονιάς. «Ο πολίτης θα πλήρωνε πολλά περισσότερα, αν δεν υπήρχε η κρατική παρέμβαση». Αναφερόμενος συνολικά στα φαίνομενα των ανατιμήσεων εκτίμησε ότι θα κρατήσουν τουλάχιστον για ένα τρίμηνο και μετά θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Μάλιστα υπογράμμισε ότι όσο διαρκεί η κρίση η κυβέρνηση θα επιδοτεί την ενέργεια στα τιμολόγια.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έχει υλοποιηθεί το 80% των μειώσεων φόρων που υπήρχαν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ – και ως τις εκλογές, θα υλοιποιηθούν όλες. Παραλλαγή αναφερόμενος στην οικονομία είπε: «Δημιουργήσαμε 50.000 θέσεις μέσα στην πανδημία , θέλουμε να δημιουργήσουμε πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας», χαρακτηρίζοντας εξαιρετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά από την πανδημία. Για την πανδημία και τα πρόστιμα των 100 ευρώ Όταν ρωτήθηκε για τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60, είπε ότι υπάρχει η επιλογή «να πράξουν το σωστό».

Πρόσθεσε ότι το πρόστιμο δεν είναι αμελητέο, για να συμπληρώσει ότι αν δεν υπήρχε, θα ήταν άδικο για εκείνους που έσπευσαν να κάνουν το εμβόλιο. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν θα υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας.

«Κάποιες συνήθειες της πανδημίας θα μας συνοδεύουν για πάντα, όπως η μάσκα στα νοσοκομεία και στα μέσα μεταφοράς», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown, ενώ είπε ότι δικαιώθηκε η επιλογή για το άνοιγμα των σχολείων, κάνοντας μάλιστα λόγο για «υστερίες» της αντιπολίτευσης. Έχει ενδιαφέρον η αποκάλυψη του Πρωθυπουργού ότι όταν η πανδημία περάσει σε επίπεδο ενδημίας ίσως χρειαστεί να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, όπως με την απλή γρίπη.

Τέλος να σημειώσουμε ότι επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι θα εξαντλήσει την τετραετία διότι όπως είπε πιστεύει ότι το 2023 θα είναι μια καλή χρονιά. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν κάθετος και για τον ανασχηματισμό. «Όχι δεν θα κάνω» είπε ορθά – κοφτά και επανέλαβε ότι δεν υιοθετεί αυτή την κουλτούρα των ανασχηματισμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...