Αυστηρά μέτρα στη Βρετανία από Πέμπτη μετά το καμπανάκι για την πανδημία

Μοιραστειτε το

Ο Μπόρις Τζόνσον στο βρετανικό κοινοβούλιο

Jessica Taylor/UK Parliament via AP

Επιπλέον αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσε από το Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, καθώς οι επιδημιολόγοι προειδοποίησαν ότι η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να καταγράφει 50.000 κρούσματα την ημέρα από τον Οκτώβριο και 200 θανάτους από τον Νοέμβριο.

Έπειτα από τη σύσκεψη της ομάδας ειδικών καταστάσεων «Κόμπρα» και τη συνάντησή του με τον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, που ζητούσε αυστηροποίηση των προληπτικών μέτρων, ο Μπόρις Τζόνσον, που απέρριψε το ενδεχόμενο πλήρους καραντίνας όπως την άνοιξη, ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη, και για διάστημα που μπορεί να φτάσει τους 6 μήνες, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.) θα κλείνουν στις 10 το βράδυ, αλλά θα μπορούν κάνουν delivery έως αργά
  • Στα εστιατόρια και τα μπαρ δεν θα μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι πάνω από 6 άτομα, ενώ θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
  • Περιορίζεται ο αριθμός των καλεσμένων σε γάμους από 30 άτομα στο μισό (15), αλλά οι κηδείες θα μπορούν να τελούνται με έως 30 άτομα παρόντες.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εμπορικά καταστήματα κάθε είδους και σε όλο το προσωπικό των υγειονομικών υπηρεσιών και νοσοκομείων, αλλά για τους οδηγούς και επιβάτες ταξί.

«Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που το βράδυ θα κάνει διάγγελμα προς τους Βρετανούς, προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει «περίοδος χάριτος» και ότι θα μέτρα θα τηρούνται αυστηρά.

«Έπειτα από έξι μήνες εφαρμογής των προηγούμενων μέτρων», είπε, «μπορεί κανείς να μπει στον πειρασμό να θεωρήσει ότι θα κατορθώσει να αποφύγει τη μόλυνση και ότι έχει αποκτήσει κάποιας μορφής ανοσία. Ωστόσο αυτό είναι λάθος. Αν δεν δράσουμε τώρα, αν αποτύχουμε, όχι μόνο θέτουμε σε μεγάλο κίνδυνο τους άλλους, αλλά και το μέλλον μας, διότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε πολύ πιο σκληρά μέτρα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλοι περιορισμοί, αν τα επιπλέον βήματα που περιέγραψε σήμερα δεν καταφέρουν να μειώσουν τον ρυθμό αναπαραγωγής της ασθένειας.

«Πρέπει να τονίσω ότι, αν όλες οι ενέργειές μας για μείωση του R κάτω του ενός αποτύχουν, διατηρούμε το δικαίωμα να αναπτύξουμε μεγαλύτερη δύναμη πυρός με σημαντικά μεγαλύτερους περιορισμούς», είπε.

Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν θα φεισθεί καμίας προσπάθειας στην ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών, νέων μορφών μαζικών διαγνωστικών ελέγχων, αλλά, αν δεν έχουμε χειροπιαστή πρόοδο, θα πρέπει να θεωρήσουμε πως οι περιορισμοί που ανακοίνωσα θα παραμείνουν σε ισχύ ίσως για έξι μήνες».

Περισσότερα μέτρα ζητά ο δήμαρχος του Λονδίνου

Ο δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε ικανοποιημένος για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το σύνολο της χώρας, ωστόσο δήλωσε ότι στο Λονδίνο οι ανάγκες είναι ακόμη πιο επιτακτικές. 

«Η κατάσταση στην πρωτεύουσα επιδεινώνεται, αυξάνονται οι εισαγωγές σε ΜΕΘ. Πρέπει να προλάβουμε νέα πλήρη καραντίνα, να επιβάλουμε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους χώρους από τα νοσοκομεία και τα καταστήματα», πρόσθεσε.

«Το Λονδίνο έχει άλλες ανάγκες και αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις. Πρέπει να εξετάσουμε πρόσθετα μέτρα, ειδικά για την πρωτεύουσα», είπε.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...