Αυξάνονται τα θύματα στην Τουρκία, λιγοστεύουν οι ελπίδες όσο περνούν οι ώρες

Μοιραστειτε το

Μάχη με τον χρόνο κάτω από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός Εγκέλαδος της Παρασκευής δίνουν για τρίτο πια και κρίσιμο 24ωρο οι διασώστες στην Τουρκία.

Μέχρι στιγμής, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων είναι 58, αλλά αδιευκρίνιστος αριθμός ατόμων εξακολουθούν να αγνοούνται.

Όταν ρωτήθηκε πόσοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε «να κάνει εικασίες», ενώ κάποια τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για δεκάδες αγνοουμένους.

Όσο περνούν οι ώρες βέβαια οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες εξανεμίζονται, αλλά οι διασώστες δεν το βάζουν κάτω, παρότι υπάρχουν στιγμές που λυγίζουν. Ανά διαστήματα ζητούν από όλον τον κόσμο να κάνει ησυχία, προσπαθώντας να ακούσουν τυχόν εκκλήσεις για βοήθεια ή άλλους ήχους κάτω από το μπετόν.

Σε μια ένδειξη ότι οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες, κατάφεραν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, 34 ώρες μετά τον σεισμό, να βγάλουν ζωντανό έναν 70χρονο άνδρα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι «εάν υπάρχουν επιζώντες έχουμε αρκετές πιθανότητες να τους σώσουμε για 72 ώρες».

Ο ισχυρός σεισμός έπληξε κυρίως στο Μπαϊρακλί, μια περιοχή όπου κατοικούν 300.000 άνθρωποι και η οποία γνώρισε δημογραφική έκρηξη τα τελευταία χρόνια. Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας ανέφερε ότι σε αυτό το προάστιο κατέρρευσαν 17 κτίρια και οι έρευνες συνεχίζονται σήμερα σε οκτώ από αυτά.

«Θα ήταν θαύμα αν έβρισκαν επιζώντες», είπε μια γυναίκα, παρακολουθώντας τους διασώστες να ανοίγουν διόδους στα συντρίμμια ενός κτιρίου. Ένας διασώστης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ενδέχεται δέκα άνθρωποι να παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι εκεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, το 2012 και το 2018 οι ειδικοί μηχανικοί είχαν επισημάνει ότι δύο από τα κτίρια που κατέρρευσαν στο Μπαϊρακλί ήταν «επικίνδυνα». Σε μια από τις αναφορές τους έγραφαν ότι είχε χρησιμοποιηθεί «τσιμέντο χαμηλής ποιότητας» στην κατασκευή τους.

Από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 896 άνθρωποι, ανέφερε ο Ερντογάν.

Συγκλονίζουν οι διασωθέντες

Η Χελίμ Σάρι, 62 ετών, διασώθηκε έπειτα από 26 ώρες στα συντρίμμια. Οι διασώστες πάλεψαν αρκετή ώρα, καθώς το πόδι της είχε πλακωθεί από χαλάσματα.

Χθες, έντονα συναισθήματα κυριάρχησαν στη Σμύρνη όταν μία μητέρα και τα τρία της παιδιά ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια να απεγκλωβιστεί και το τέταρτο παιδί της.

Ο Γκιουνάι Οζισίκ και ο Ερόλ Σουμπάς απεγκλωβίστηκαν εννέα ώρες μετά το φονικό χτύπημα του σεισμού. Τον Γκιουνάι εντόπισε ο ίδιος ο πατέρας του και του μιλούσε καθ΄όλη τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

Εκτός από τους ανθρώπους μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί και πολλά κατοικίδια όπως σκύλοι, γάτες, ακόμη και κουνέλια.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...