Ασφυκτική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – Πάνω από 800 κρούσματα σε μια ημέρα

Μοιραστειτε το

Εκτός ελέγχου είναι πια η διασπορά του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, οδηγώντας στα όρια του το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του. Για άλλη μια ημέρα, σήμερα, η πόλη κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα: συνολικά 828 σε σύνολο 3116 στη χώρα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του δημάρχου Κ. Ζέρβα στον ρ/ σ «ΘΕΜΑ 104,6« ότι  «σε κάθε οικογένεια της πόλης υπάρχει κι ένας ασθενής». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «βρισκόμαστε στο προτελευταίο στάδιο των περιοριστικών μέτρων με την ελπίδα να αποδώσουν»  και πρότεινε την εφαρμογή ενός αυστηρού lockdown στα πρότυπα του Ισραήλ.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πια οριακή, καθώς οι νέες κλίνες ΜΕΘ που δημιουργούνται γεμίζουν σχεδόν αμέσως.

Σήμερα είχε εφημερία το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», έξω από το οποίο σχημάτισαν ουρές εκατοντάδες πολίτες που ήθελαν να κάνουν rapid test. Στη σημερινή εφημερία συμμετείχε και το Διαβαλκανικό νοσοκομείο.

Τις τελευταίες 10-15 ημέρες χρειαστήκαμε τουλάχιστον 95 κρεβάτια, δήλωσε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ο υφυπουργός είπε ότι «ακόμα αντέχουμε», αλλά προειδοποίησε ότι «είναι πολύ κρίσιμες οι επόμενες ημέρες».

«Αν χρειαστεί θα γίνουν και διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία», είπε επίσης και άφησε με τη σειρά του ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στο δελτίου του OPEN η διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, Γλυκερία Βλαχογιάννη, περιέγραψε τις δύσκολες καταστάσεις που περνούν τις τελευταίες ώρες. Όπως είπε σήμερα από τις 8 κλίνες ΜΕΘ κενή ήταν μόνο 1.

Παραδοχή αποτυχίας

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα αργά αντανακλαστικά στη διαχείριση της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη παραδέχθηκε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, 

«Θα μπορούσαμε να είχαμε επιβάλει τη χρήση μασκών παντού νωρίτερα, να περιορίσουμε τη βραδινή διασκέδαση νωρίτερα, στη Θεσσαλονίκη να πάρουμε μέτρα νωρίτερα. Δεν είδα έναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του.

Στην τριτολογία του επανέλαβε ότι αν γυρίζαμε το ρολόι πίσω θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα.

«Το λέω ξεκάθαρα, η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα από όλα την κυβέρνηση αλλά και τους τοπικούς άρχοντες και όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι όπως εορτάστηκε τελικά η γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Αυτό στο οποίο αναφερθήκατε ότι δήθεν είπε ο κ. Γεωργιάδης, είναι ότι πέσαμε έξω στη εκτίμηση της Θεσσαλονίκης, όχι στον τουρισμό. Στο πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα κρούσματα. Πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς αλλά και όλοι οι ειδικοί, οι επιδημιολόγοι. Θα έπρεπε να είχαμε κάνει παρέμβαση πιο νωρίς» είπε.

«Τώρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες όχι μόνο του εθνικού συστήματος υγείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα», είπε.

Κραυγή αγωνίας από γιατρούς – νοσηλευτές

Την κρισιμότητα της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναδεικνύουν ιατροί κι άλλοι εργαζόμενοι σ’ αυτά, που πραγματοποίησαν σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

Χθες μόνο το 16% των κλινών ΜΕΘ-Covid της Θεσσαλονίκης ήταν κενές, ενώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την αύξηση των κρουσμάτων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τη διάθεση, στο ΕΣΥ, 50 νέων κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Στο εφημερεύον σήμερα Ιπποκράτειο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Χρήστος Τζελέπης, η εφημερία ξεκίνησε με γεμάτες τις 10 κλίνες ΜΕΘ, μέχρι χτες ήταν γεμάτες και οι κλίνες για ασθενείς με Covid, ενώ 30 μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. 

«Δημιουργήθηκαν από χθες το μεσημέρι άλλα 50-60 κρεβάτια για περιστατικά Covid αδειάζοντας τρεις κλινικές και μεταφέροντάς τες σε άλλες κλινικές, όπου συλλειτουργούν υποβαθμισμένες με 5-10 κρεβάτια η κάθε μία, με το προσωπικό να είναι εξαντλημένο. Σήμερα, ήρθαν 10 νοσηλεύτριες από το Θεαγένειο για να βοηθήσουν για έναν μήνα», σημείωσε ο κ. Τζελέπης.

«Οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στον ΣΚΑΪ. «Έχουμε πόλεμο κανονικότατο. Θα παρακαλέσω πολύ τους άμαχους συμπολίτες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες στο μηδέν ή στο απολύτως απαραίτητο. Οι “άμαχοι” να κλειδαμπαρωθούν μέσα στα σπίτια τους. Να κάτσουν στο σπίτι τους για να μας βοηθήσουν. Και ας αφήσουν τα υπόλοιπα να τα κάνουμε εμείς», είπε.

«Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο» τόνισε σήμερα από την πλευρά του ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...