Αρμενία: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά τη συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Μοιραστειτε το

Εντείνονται οι αντιδράσεις στην Αρμενία μετά την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές στο Γερεβάν ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Νικόλ Πασινιάν

Πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το κέντρο της αρμενικής πρωτεύουσας, κατηγορεί τον Πασινιάν ως «προδότη» και ζητά ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου προκειμένου να συζητηθεί από την Ολομέλεια η συμφωνία.

Ισχυρή είναι η αστυνομική παρουσία σε κυβερνητικά κτήρια, ενώ οι διαδηλωτές καλούν τους αστυνομικούς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

«Έπρεπε να υπογράψουμε αυτήν τη συμφωνία», δήλωσε την Τετάρτη ο Αρμένιος πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μετάδοσης στη σελίδα του στο Facebook.

«Αν συνεχίζονταν οι συγκρούσεις υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να “πέσει” το Στεπανακέρτ, το Μαρτουνί, το Ασκεράν. Κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια χιλιάδες στρατιώτες μας να περιτριγυριστούν, που θα σήμαινε κατάρρευση», είπε ο Πασινιάν.

Τουρκία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση κοινού παρατηρητηρίου για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το πρωί της Τετάρτης και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «οι δύο χώρες θα συνεργαστούν εκεί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Η Μόσχα θα συνεργαστεί με την Άγκυρα στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όχι όμως επί του εδάφους του αρμενικού θύλακα, αλλά εντός του Αζερμπαϊτζάν, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, μετά την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης.

Το Μπακού υποδέχτηκε τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, καθώς και τον επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Άγκυρας – Μπακού μετά τη συμφωνία.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια των 44 ημερών (σ.σ. συγκρούσεων), αισθανόμασταν τη στήριξη της αδερφής Τουρκίας – όπως και ο λαός του Αζερμπαϊτζάν. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε ήταν ιδιαίτερα συγκινητικά», δήλωσε ο Αλίεφ.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...