Αρκουμανέας: Πάντα στο «τραπέζι» το ολικό lockdown – Έξι κρούσματα της μετάλλαξης της Ν. Αφρικής

Μοιραστειτε το

Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ίδιος τόνισε πως οι εμβολιασμοί πρόκειται να γίνουν εντατικότεροι στο προσεχές διάστημα.

Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε πως μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, σχολιάζοντας παράλληλα πως ο αριθμός αυτός δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά.

«Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως στις ΗΠΑ υπολογίζεται πως θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου με βάση έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 ημέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους.

«Το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο» δήλωσε.

Αναφορικά με το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων τα εμβόλια, ο κ. Αρκουμανέας είπε:

«Ειδικά για τη βρετανική μετάλλαξη, τα εμβόλια έχουν καλή αποτελεσματικότητα. Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε δεδομένα, εκτός από αυτά της AstraZeneca που δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά ακόμα αρκετά σημαντική για να αποφευχθεί ο θάνατος ή η βαριά νόσηση. Και αυτό το στέλεχος, όμως, είναι πιο μεταδοτικό».

Ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς, είπε ότι τους επόμενους μήνες ο ρυθμός θα είναι πιο εντατικός και θα έχουμε λιγότερη πίεση στο σύστημα.

«Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική» υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ολικού lockdown για να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των κρουσμάτων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους.

Ωστόσο, όπως τόνισε, υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο.

«Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία» εξήγησε.

Για το θέμα της ανίχνευσης των κρουσμάτων δήλωσε πως τα τεστ και οι ιχνηλατήσεις έχουν αυξηθεί κατά 30% και για το αρχικό στέλεχος και για τα μεταλλαγμένα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου για τις μεταλλάξεις, δήλωσε πως αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που κυκλοφορούν προσφέρουν πολύ καλή αποτελεσματικότητα.

«Όταν θα έρθουν τα εμβόλια και θα έχουμε την ποσότητα, θα φτάσουμε και τον στόχο των 2 εκατ. εμβολιασμών το μήνα» υποστήριξε ο ίδιος.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...