Αρκουμανέας: Απαράδεκτα και ψευδή τα δημοσιεύματα περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων

Μοιραστειτε το

Τη θέση ότι υπάρχει ένα και μοναδικό σύστημα καταγραφής ασθενών Covid 19 επισήμανε τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, τονίζοντας ότι τα δημοσιεύματα που είδαν το φώς της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο είναι απαράδεκτα, ψευδή και κακόβουλα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό, ο κ. Αρκουμανέας, τόνισε πως «τέτοια δημοσιεύματα το μόνο που πετυχαίνουν είναι να απαξιώνουν το έργο εκατοντάδων επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων του ΕΟΔΥ και άρα και της χώρας μας».

«Θα ήθελα να διευκρινίσω κατ’ αρχάς ότι υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid 19, το οποίο από τον Μάρτιο του 2020 λειτουργεί βάσει νόμου, ο οποίος περιγράφει και όλες τις λειτουργίες του. Καθημερινά, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και τα εργαστήρια, ο ΕΟΔΥ και η ΓΓΠΠ όλοι καταχωρούμε στο ένα και μοναδικό αυτό Μητρώο Covid 19», σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας.

Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ τα συλλέγουν, τα επεξεργάζονται και τα αναλύουν έως τις 18:00 κάθε μέρα, ώστε να έχουμε την Ημερήσια Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, να δίνουμε ταυτόχρονα πάρα πολλα στοιχεία αλλά και να δίνουμε πιο εξειδικευμένα στοιχεία με αλγορίθμους και με προβλεπτικά μοντέλα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και να έχουν μια πολύ καλή εικόνα για την πανδημία».

Για τα περί «σκοτεινών» συμβάσεων του ΕΟΔΥ

Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτες και τις καταγγελίες περί «σκοτεινών» συμβάσεων του ΕΟΔΥ με ιδιωτικές εταιρείες.

«Φαντάζομαι ότι αυτά που τα έχουν γράψει, εννοούν μια συγκεκριμένη σύμβαση που από τις 02/06/2020 βρίσκεται αναρτημένη και στη “Διαύγεια” και στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων και στην πλατφόρμα της Κομισιόν για τις δημόσιες συμβάσεις. Και φυσικά αφορά το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης των συμβάντων των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ, των ΚΟΜΥ, που και αυτές καταχωρούν τα στοιχεία του στο ένα και μοναδικό Μητρώο Covid 19. Οποιαδήποτε τέτοια δημοσιεύματα δημιουργούν μια σύγχυση και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να βλάπτουν την κοινή προσπάθεια σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την πορεία της πανδημίας», κατέληξε ο κ. Αρκουμανέας.

Χαρδαλιάς: Άδικα και αβάσιμα όσα γράφηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο

«Όσα γράφηκαν χθες, όλοι εμείς στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας, τα θεωρούμε παντελώς άδικα και αβάσιμα», τόνισε από την πλευρά του και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα.

«Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις και την επικοινωνία. Υπάρχει μόνον η κοινή μας αγωνία: για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, υπάρχει το κοινό μας άγχος, για να προλάβουμε τα πάντα και παντού σε όλη τη χώρα.

Προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων

Νωρίτερα, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας στις εφημερίδες «ΒΗΜΑ» και «Δημοκρατία» περί παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων με κορωνοϊό από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον Covid 19 διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκο Ορνεράκη, ο οποίος, αφού μελετήσει τα δημοσιεύματα, θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες.

Πάντως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αρνείται ότι εφαρμόζεται διπλός τρόπος καταγραφής κρουσμάτων, χαρακτηρίζοντας τα εν λόγω δημοσιεύματα ως «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά στην «ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό» είναι έγκυρα και αξιόπιστα».

«Συνεπώς, κάποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων», υποστηρίζει ο ΕΟΔΥ και προσθέτει πως «όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...