Από το φιάσκο του «Περιπάτου» στα πανάκριβα λαμπιόνια

Μοιραστειτε το

Ο Δήμος Αθηναίων αναθέτει σε ιδιώτες, με κόστος κοντά στο 1 εκατ. ευρώ, τον στολισμό της πόλης, που… δεν είναι σε θέση να ξέρει αν θα γιορτάσει Χριστούγεννα σε καραντίνα.

Το… πνεύμα της ιδιωτικής αγοράς θα λάμψει και τα φετινά Χριστούγεννα στην Αθήνα. Αν και πέρυσι οι ιδιώτες εμφανίστηκαν στον ρόλο του δωρητή, προσφέροντας με δικά τους έξοδα στον Δήμο Αθηναίων τον -αμφιλεγόμενο από αισθητικής άποψης- στολισμό που φωταγώγησε τις γειτονιές του ενδιαφέροντός τους, φέτος οι ιδιώτες επιστρέφουν στον ρόλο του εργολήπτη, με τη δημοτική αρχή να ετοιμάζεται να δαπανήσει 971.100 ευρώ για τον εορταστικό στολισμό της πρωτεύουσας και να δέχεται κριτική για αλόγιστη σπατάλη. «Ο Δήμος θα μπορούσε να στολίσει αξιοπρεπώς την πόλη με τους πόρους που ήδη διαθέτει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη».

Ο περσινός στολισμός δωρίστηκε στον δήμο από 19 εταιρείες. Τα στολίδια παρέμειναν στην κατοχή του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να αξιοποιηθούν και για επόμενες χρονιές. Μοιάζει να συσσωρεύτηκε μεγάλη ποσότητα στολιδιών στις αποθήκες του δήμου, τουλάχιστον σε αναλογία με το διαθέσιμο προσωπικό της Διεύθυνσης Ηλεκτρολογικού.

Διαγωνισμοί

Από τον περασμένο Ιούλιο, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου αποφάσισε να προχωρήσει διαγωνισμό ανάθεσης των εργασιών στολισμού-αποστολισμού σε ιδιωτική εταιρεία, με κόστος 371.729,68 ευρώ. Σύμφωνα με τον δήμο, επελέγη η λύση του ιδιώτη προκειμένου να αποφευχθεί ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε πέρυσι: «λόγω του μειωμένου εδώ και πολλά χρόνια προσωπικού», λέει ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, η διαδικασία στολισμού-αποστολισμού άφηνε περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων για την αντιμετώπιση «χιλιάδων αιτημάτων δημοτών σχετικά με θέματα ηλεκτροφωτισμού», με αποτέλεσμα οι εργασίες που ζητούσαν οι δημότες να μένουν σε εκκρεμότητα για μεγάλο διάστημα. Η εν λόγω ανάθεση αφορά και το 2021, σημειώνει ο δήμος, υπολογίζοντας το ετήσιο κόστος της σε 185.864,84 ευρώ.

Μειωμένα για τις ανάγκες του φετινού στολισμού φαίνεται να κρίθηκαν στη συνέχεια και τα ίδια τα στολίδια. Ο δήμος προκήρυξε διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας νέων στολιδιών με αρχικό κόστος 520.800 ευρώ, το οποίο στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής αυξήθηκε στα 599.400 ευρώ. Ο εν λόγω εξοπλισμός θα προστεθεί στον περσινό και «ο εορταστικός φωτισμός θα επεκταθεί σε ακόμα περισσότερα σημεία της Αθήνας», ενημερώνει ο δήμος.

Αν και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα βιώσουν οι Αθηναίοι τα φετινά Χριστούγεννα, λόγω της εξελισσόμενης πανδημίας και της -άγνωστης διάρκειας- καραντίνας, ο δήμος αναφέρει ότι είναι φέτος που «περισσότερο από ποτέ η Αθήνα πρέπει να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας» και επικαλείται αιτήματα «των κατοίκων και του εμπορικού κόσμου» της Αθήνας για τον φετινό στολισμό.

Αντίλογος

«Η Ανοιχτή Πόλη κατανοεί την ανάγκη, σε ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, να ζήσουμε την επικείμενη εορταστική περίοδο σε όσο το δυνατόν πιο κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, θεωρούμε τη διάθεση αυτών των ποσών αλόγιστη σπατάλη, ειδικά αφού ο Δήμος θα μπορούσε να στολίσει αξιοπρεπώς την πόλη με τους πόρους που ήδη διαθέτει», τονίζει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου.

Πάντως, η δημοτική αρχή διαβεβαιώνει ότι οι δαπάνες περίπου ενός εκατ. ευρώ για τον στολισμό δεν θα επηρεάσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για το επόμενο διάστημα. Και σπεύδει να θυμίσει ότι με δική της παρέμβαση δεν προχώρησε διαγωνισμός με κόστος 1.794.063 ευρώ, που είχε αποφασίσει η προηγούμενη δημοτική αρχή για τον στολισμό και φωτισμό της πόλης στις περσινές γιορτές.

Πηγή
Author: Στέργιος Ζιαμπάκας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...