Από την αρχαιότητα, ως την τεχνολογία: Τα δώρα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τον Αγιο Βαλεντίνο [εικόνες] | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

Aπό αφίσες-δηλώσεις αγάπης που θυμίζουν πρωτοσέλιδο των Νew York Τimes, ως κοσμήματα και δημιουργίες διεθνών σχεδιαστών ειδικά για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Πωλητήριο είναι έτοιμο για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου -και κάθε εκδήλωση αγάπης.

«Ήταν οι καλύτεροι καιροί, ήταν οι χειρότεροι καιροί, ήταν η εποχή της σοφίας, ήταν η εποχή της ανοησίας, ήταν τα χρόνια της πίστης, ήταν τα χρόνια της δυσπιστίας, ήταν η εποχή του Φωτός, ήταν η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας, ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε τα πάντα μπροστά μας, δεν είχαμε τίποτε μπροστά μας, πηγαίναμε όλοι γραμμή για τον Παράδεισο, πηγαίναμε γραμμή όλοι προς την αντίθεση κατεύθυνση…».

Αυτή η φράση από την «Ιστορία δύο πόλεων» του Τσαρλς Ντίκενς, που μοιάζει να μιλάει απευθείας στην καρδιά όσων συσσωρευμένα ζούμε αυτές τις μέρες, φαίνεται ότι είναι το σημείο αναφοράς για τους Καιρούς της Αγάπης, το «Loving Times» την κατακόκκινη αφίσα με τον τίτλο που θυμίζει New York Times. Τη συναντάμε στο πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (στο e-shop μέσα στο lockdown) ώς ένα από τα δώρα αγάπης με αφορμή τον Αγιο Βαλεντίνο. Ουσιαστικά ως ένα δώρο αγάπης, ως μια ερωτική επιστολή αλλά και ως επιστολή πίστης και κουράγιου σε όλους.

Poster με δύο όψεις, “The Loving Times” / “The Difficult Times” Design:  BEND

Στο e shop του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, μπορεί κανείς να βρει δώρα, για άνδρες και γυναίκες, ιδανικά για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Από αυτή την αφίσα δύο όψεων που σχεδίασαν οι BEND σε διάσταση 70×100 εκατοστά, ως τα σκουλαρίκια «Memphis» που σχεδίασε ειδικά για το μουσείο η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Κατερίνα Ψωμά: με μια κατακόκκινη πέτρα στο κέντρο τους, αποτελούνται από ασήμι, κρυστάλλους και ρητίνη.

Κρεμαστά σκουλαρίκια με οκτάγωνα κρύσταλλα και ημιπολύτιμες πέτρες. Design: Katerina Psoma

Προφανώς οι καρδιές κυριαρχούν στα γυναικεία κοσμήματα: από το επίχρυσο κρεμαστό της Χριστίνας Σούμπλη ως το ολόχρυσο από χρυσό και σμάλτο της ίδιας σχεδιάστριας.

Μανικετόκουμπα εμπνευσμένα από τις Κυκλαδικές Κεφαλές. Design: Panagiotis Megalooikonomou

Δώρα όμως υπάρχουν και για τους άνδρες: μανικετόκουμπα με μορφές που παραπέμπουν σε κυκλαδικά ειδώλια (επιπλατινωμένος ορείχαλκος, σχεδιασμένα από τον Μεγαλοοικονόμου), είδη γραφείου, αλλά και το πρωτοποριακό μπουκάλι νερού από μαύρο όνυχα της Larq. Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με την τεχνολογία PureVis™ UV-C LED technology που σκοτώνει άμεσα τα μικρόβια και τους ιούς.

LARQ BOTTLE MOVEMENT. Αυτή η συσκευή είναι εξοπλισμένη με την τεχνολογία PureVis™ UV-C LED technology που σκοτώνει άμεσα τα μικρόβια και τους ιούς

Αλλά πέρα από τα κοσμήματα και τα χρηστικά αντικείμενα, αξίζει κανείς να μελετήσει τον Ερωτα σε βάθος, σε όλη του την αίγλη και την ιστορική του προέκταση. Μέσα από το λεύκωμα που είχε εκδοθεί για την ιστορική πλέον έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης  «ΕΡΩΣ. Από τη Θεογονία του Ησίοδου στην ύστερη αρχαιότητα”. Περιλαμβάνει εισαγωγικά κείμενα, φωτογραφίες και περιγραφές όλων των αντικειμένων που εκτέθηκαν καθώς και εκτενή βιβλιογραφία. Οι ενότητες ξεκινούν από τον Ερωτα και την Αφροδίτη και φτάνουν ως τους όμοιους έρωτες, τους βουκολικούς έρωτες κ.ο.κ.

Πηγή
Author: NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα