Από επιπλοκές του κορονοϊού πέθανε ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν

Μοιραστειτε το

Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν

AP Photo/Francois Mori, File

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, πέθανε σε ηλικία 94 ετών από επιπλοκές της ασθένειας Covid-19, σύμφωνα με την οικογένειά του. Αντιμετώπιζε σοβαρά καρδιακά προβλήματα και είχε εισαχθεί σε νοσοκομεία αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες. Πέθανε στο οικογενειακό του σπίτι στην Οτόν, στην κεντρική Γαλλία.

Υπήρξε θερμός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και είχε εργαστεί για την ενίσχυση των θεσμών της. Μαζί με τον Χέλμουτ Σμιτ, που ήταν προσωπικός του φίλος, προώθησαν τη συνεργασία Γαλλίας-Γερμανίας εντός της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ενώ τη δεκαετία του 2000 έγινε πρόεδρος της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, που επιφορτίστηκε με την κατάρτιση ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο πάντως απορρίφθηκε από τους πολίτες. Ήταν από τους θεμελιωτές της G7, της συνεργασίας των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών.

Είχε σπουδάσει οικονομικά και είχε συγγράψει πολλά βιβλία. Είχε υπηρετήσει σε πολλά κυβερνητικά και άλλα πόστα, όπως στην τοπική αυτοδιοίκηση, από πολύ νέος. Ήταν ευρωβουλευτής από το 1989 έως το 1993, φέρεται ότι επιθυμούσε να εκλεγεί πρόεδρος της Ευρώπης, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό μετά την απόρριψη του ευρωσυντάγματος.

Ήταν τότε ο νεότερος πολιτικός που εξελέγη πρόεδρος της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας όταν εξελέγη, το 1974, στα 48 του χρόνια, επιδίωξε τον εκσυγχρονισμό της χώρας του, προωθώντας μεταρρυθμίσεις, όπως η αποποινικοποίηση της άμβλωσης, η μείωση του ορίου της ενηλικίωσης και απόκτησης του δικαιώματος ψήφου στα 18 έτη. Κεντροδεξιός και ο πρώτος πρόεδρος που δεν ανήκε στον πολιτικό χώρο των γκολικών, αναλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας μετά τον στρατηγό Σαρλ ντε Γκολ και τον Ζορζ Πομπιντού.

Μακρόν: «Μεταμόρφωσε τη Γαλλία»

Ο θάνατος του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν βύθισε τη Γαλλία στο πένθος, δήλωσε ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ότι στην επταετία της προεδρίας του (1974-1981) «μεταμόρφωσε τη Γαλλία». «Οι κατευθύνσεις που έδωσε στη Γαλλία οδηγούν ακόμη τα βήματά μας», τόνισε, εξαίροντας έναν «πολιτικό άνδρα της προόδου και της ελευθερίας».

Θερμά λόγια για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας είχαν ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ, με τον πρώτο να αναφέρει ότι «όλη του τη ζωή εργάστηκε για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών, επιδίωξε και κατάφερε να εκσυγχρονίσει την πολιτική ζωή και αφιέρωσε την μεγάλη ευφυΐα του στην ανάλυση των πιο περίπλοκων διεθνών προβλημάτων». Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι η χώρα έχασε «έναν πολιτικό ηγέτη που είχε κάνει την επιλογή του ανοίγματος στον κόσμο».

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν δήλωνε «προσωπικός φίλος» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στον οποίο διέθεσε το προεδρικό αεροσκάφος της Γαλλίας για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1974.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...