Απόψε η απόφαση για την παραπομπή Τραμπ – «Άμεσος κίνδυνος για το έθνος» λέει η Πελόζι

Μοιραστειτε το

Η Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 221 υπέρ έναντι 203 κατά ενέκρινε την πρόταση να συζητηθεί η παραπομπή του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μία εβδομάδα αφού ακροδεξιοί υποστηρικτές του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ατόμων. 

Εάν υπερψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων η παραπομπή Τραμπ, η διαδικασία θα συνεχιστεί στη Γερουσία -στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί– ωστόσο είναι ασαφές κατά πόσον μια τέτοια δίκη θα μπορούσε να γίνει έγκαιρα ώστε να καθαιρεθεί ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας από το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνιστά «προφανή και άμεσο» κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και «πρέπει να φύγει», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κατά την έναρξη της συζήτησης για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου.

«Ξέρουμε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε αυτήν την εξέγερση, αυτήν την ένοπλη στάση εναντίον της χώρας μας», εξήγησε η Πελόζι, ζητώντας να καταστεί υπόλογος για την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 5 ανθρώπους.

«Πρέπει να φύγει. Είναι ένας σαφής και άμεσος κίνδυνος για το έθνος που όλοι μας αγαπούμε», τόνισε.

Ενώ πολλοί Ρεπουμπλικάνοι καταδίκασαν τη συμπεριφορά του Τραμπ, ισχυρίζονται ότι η παραπομπή του θα είναι διχαστική, τη στιγμή που είναι ζήτημα ημερών η αποχώρησή του από το αξίωμα.

Ο Τραμπ φέρει ευθύνη για την επίθεση στο Καπιτώλιο, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τασσόμενος όμως ταυτόχρονα κατά της παραπομπής του.

«Ο πρόεδρος φέρει ευθύνη για την επίθεση στο Κογκρέσο από τον όχλο των ταραξιών» είπε ο Κέβιν Μακάρθι, στενός σύμμαχος του Τραμπ ο οποίος είχε υιοθετήσει και επαναλάμβανε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. «Θα έπρεπε να έχει αποκηρύξει αμέσως τον όχλο, όταν είδε τι εκτυλισσόταν», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Μακάρθι είπε ότι «θα ήταν λάθος» να παραπεμφθεί ο Τραμπ τόσο κοντά στο τέλος της θητείας του.

Μιλώντας στο CNNi, η εκλεγμένη με τους Ρεπουμπλικάνους Τζέιμι Χερέρα Μπέιτλερ δηλώνει πως θα υπερψηφίσει την πρόταση αποπομπής κατά του Ντόναλντ Τραμπ και «δεν αισθάνεται κανέναν φόβο».

Όπως σημειώνει, «η απόφαση αυτή δεν ήταν βασισμένη στον φόβο» για εκείνη. Από το βράδυ της Τρίτης, η εκπρόσωπος του ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Κογκρέσο δήλωσε πως θα υπερψηφίσει το ψήφισμα, σημειώνοντας πως η δραστηριότητα Τραμπ αποτέλεσε ξεκάθαρη υποκίνηση σε εξέγερση.

Στο μεταξύ, και έκτος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, ο Νταν Νιουχάους, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Τραμπ. Ο πρόεδρος «δεν καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση, ούτε κάλεσε ενισχύσεις όταν οι αστυνομικοί μας (σ.σ. του Καπιτωλίου) κατατροπώθηκαν. Η χώρα μας χρειαζόταν έναν ηγέτη και ο πρόεδρος Τραμπ απέτυχε να τηρήσει τον όρκο του», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Νιουχάους, ο οποίος εκλέγεται στην Πολιτεία Ουάσινγκτον.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, απέρριψε της εκκλήσεις των Δημοκρατικών για να συγκληθεί άμεσα η Γερουσία για δίκη- καθιστώντας πιθανότερο να μην καθαιρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος πριν τη λήξη της θητείας του την επόμενη εβδομάδα.

Εκπρόσωπος του ΜακΚόνελ επιβεβαίωσε μέσω Twitter ρεπορτάζ της Washington Post ότι είχε ενημερώσει τον κορυφαίο των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ότι δεν είναι πρόθυμος να προβεί σε έκτακτη σύγκληση του σώματος για θέμα καθαίρεσης του Τραμπ μετά την παραπομπή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σημειώνεται ότι ήδη τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής Τραμπ, κατά τη διαδικασία στην Γερουσία.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...