Απόφαση-δικαίωση της προστασίας των δημοσιογραφικών πηγών | newsbreak

Μοιραστειτε το

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελβετία, επειδή υποχρέωσε μια δημοσιογράφο να αποκαλύψει τις πηγές της σε ποινική έρευνα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, υπενθυμίζοντας τη σημασία που έχει η προστασία των πηγών «σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Το 2012, η Νίνα Γέκερ είχε δημοσιεύσει άρθρο σε εφημερίδα της Βασιλείας, στο οποίο περιέγραφε τη δραστηριότητα που ασκούσε για χρόνια ένας διακινητής ναρκωτικών. Το άρθρο της προκάλεσε την έναρξη έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας η δημοσιογράφος κλήθηκε να καταθέσει, κάτι όμως που αρνήθηκε, με το δικαστήριο του καντονιού να τη δικαιώνει σε πρώτο βαθμό.

Όμως, στην έφεση, το ομοσπονδιακό δικαστήριο αρνήθηκε την προστασία των πηγών της, εκτιμώντας πως η μαρτυρία της αποτελούσε το μοναδικό μέσο για να ταυτοποιηθεί ο δράστης του αδικήματος.

Στην απόφασή του, το ΕΔΔΑ θεώρησε ομοφώνως πως η απόφαση της ελβετικής Δικαιοσύνης συνιστά παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο αναφέρεται στην ελευθερία της έκφρασης. Οι δικαστές υπενθύμισαν «τη σημασία που έχει η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών για την ελευθερία του Τύπου σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα