Απόγνωση για 8.000 επιχειρήσεις του βιοτεχνικού κλάδου που δεν μπορούν να ενταχθούν στο «e-λιανικό» | newsbreak

Μοιραστειτε το

Να μπορούν να ενταχθούν και οι βιοτεχνικοί κλάδοι στη νέα δράση του ΕΠΑνΕΚ «e-λιανικό» ζητάει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Σε ανακοίνωση του το επιμελητήριο υπενθυμίζει ότι, εγκαίρως, με επιστολή του προς τον Ειδικό Γραμματέα ΕΤΠΑ & ΤΑ Γ. Ζερβό, έχει ζητήσει να τροποποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας, στη νέα δράση του ΕΠΑνΕΚ «e-λιανικό» που αφορά στην επιχορήγηση, για δημιουργία ή αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, είχε επισημάνει, ότι είναι ανάγκη να ενταχθούν και δευτερεύοντες ΚΑΔ λιανικής στο πρόγραμμα, με δεδομένο ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του τόπου, που έχουν έρθει αντιμέτωπες με κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους λόγω της πανδημίας και αναζητούν νέα κανάλια επικοινωνίας και επαφής με τον τελικό καταναλωτή, προσδοκούν τη συμμετοχή τους στη δράση «e-ΛΙΑΝΙΚΟ», καθώς ασκούν και λιανικό εμπόριο.

Δικαιούχοι της δράσης, είναι μόνο μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα), διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα, από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 και μετά.

Ο κ. Ραβάνης δήλωσε σχετικά:

«Με έκπληξή μας, διαπιστώνουμε σήμερα, ότι δεν υπήρξαν ευήκοα ώτα από το οικονομικό επιτελείο, καθώς ένας αριθμός περίπου 8.000 επιχειρήσεων του Β.Ε.Α. με ΚΑΔ λιανικής, δεν μπορούν να ενταχθούν.

Πρόκειται για επιχειρήσεις, που δεν μπορούσαν να υποβάλουν πρόταση ούτε στο πλαίσιο της Δράσης «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας», είτε γιατί δεν πληρούσαν την προϋπόθεση για τον ελάχιστο αριθμό ΕΜΕ, είτε γιατί επρόκειτο για μία επένδυση που δεν μπορούσαν να κάνουν.

Για άλλη μια φορά, αποκλείονται αυτές οι παραγωγικές επιχειρήσεις, εφόσον είτε δεν διατηρούν φυσικό κατάστημα λιανικής, είτε γιατί είναι σχεδόν αδύνατον, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τα έσοδα κάποιας βιοτεχνίας για παράδειγμα, να είναι υψηλότερα στην λιανική πώληση, από την χονδρική. Η ανάγκη για την δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, έγινε επιτακτική κατά την διάρκεια της πανδημίας και η πλειοψηφία των παραγωγικών επιχειρήσεων, δεν μπορεί στην παρούσα συγκυρία, να την στηρίξει οικονομικά.

Η πολιτεία δεν μπορεί να ζητάει την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους, ενώ την ίδια στιγμή, τις αποκλείει από τα εργαλεία στήριξής τους. Ζητάμε λοιπόν, έστω και τώρα, επανάληψη της πρόσκλησης, για να μπορούν να ενταχθούν και οι βιοτεχνικοί κλάδοι».

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα