Αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ το «Γιαβούζ»

Μοιραστειτε το

Ως ένα πρώτο βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, θεωρείται η αιφνιδιαστική αναχώρηση του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz από το τεμάχιο 6, όπως μεταδίδει η «Καθημερινή Κύπρου».  

Η αναχώρηση του τουρκικού γεωτρύπανου το οποίο φαινόταν χθες το βράδυ να κατευθύνεται στα απέναντι από την Κύπρο τουρκικά παράλια, ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Οκτωβρίου, ημερομηνία λήξης της παράνομης Navtex με την οποία είχε δεσμευθεί περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ για παράνομες εργασίες.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, η αποχώρηση συνδέεται με τα όσα φαίνεται να διημείφθησαν στο παρασκήνιο καθώς και το ρόλο που διαδραμάτισε ο γερμανικός παράγοντας με αποκορύφωμα το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, είχε εισηγηθεί στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ενδέχεται να διασφαλίσει «διακριτική» αποχώρηση του Yavuz δεδομένου ότι ο ίδιος δεν θα επιμείνει στα περί αλληλοσύνδεσης κυρώσεων Λευκορωσίας και Τουρκίας και να δώσει έμφαση στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε ζητήσει βεβαίως και την αποχώρηση του Barbaros. Οι κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου τις τελευταίες ώρες, έγιναν δεκτές με συγκρατημένη αισιοδοξία με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν πως αποτελούν με κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναμένουν να δουν εάν θα υπάρξουν κινήσεις ανάλογες και με το ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο επίσης πραγματοποιεί παράνομες εργασίες σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ (τεμάχιο 3) νότια και ανατολικά της Κύπρου. Η navtex για το Barbaros ολοκληρώνεται στις 18 Οκτωβρίου.

Και στο βάθος συνομιλίες

Με βάση τα όσα ακολούθησαν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο γερμανικός παράγοντας πέρα από τα ελληνοτουρκικά εμφανίζεται να έχει βάλει στο κάδρο και το κυπριακό με την επανέναρξη των συνομιλιών.

Η αποχώρηση και του δεύτερου τουρκικού σκάφους από την κυπριακή ΑΟΖ, ουσιαστικά ικανοποιεί τα θέλω της Λευκωσίας η οποία είχε διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε συνομιλίες υπό την απειλή κανονιοφόρων και αυτό φέρεται πως επιχειρείται να διασφαλιστεί από το Βερολίνο.

Το Yavuz

Το τουρκικό γεωτρύπανο εμφανίσθηκε να κινείται πριν το μεσημέρι Κυριακής. Κινούμενο με τη συνήθη ταχύτητα των 8 Kn για πλοία αυτού του τύπου, το γεωτρύπανο έπλεε για αρκετές ώρες παράλληλα των δυτικών ακτών της Κύπρου εκτός των 12 ναυτικών μιλίων. Με βάση το δορυφορικό του στίγμα το γεωτρύπανο δεν έχει δηλώσει τελικό προορισμό. To Yavuz πραγματοποιεί παράνομες εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ από τον περασμένο Απρίλιο μετά την άπρακτη αποχώρηση του άλλου γεωτρύπανου της Τουρκίας του Fatih. Το Yavuz αρχικά εισήλθε στο τεμάχιο 7 για εργασίες χωρίς αποτελέσματα ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε στο τεμάχιο 6 όπου παρέμεινε μέχρι και την Κυριακή.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Πηγή
Author: editor03

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...