Αποπροσανατολίζουν με το εμβόλιο ενώ η πανδημία καλπάζει

Μοιραστειτε το

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφουν καθημερινά την ανησυχητική εξάπλωση της νόσου Covid-19 και απομακρύνουν περαιτέρω την άρση του lockdown, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιλέγει να στρέψει την προσοχή των πολιτών στους εμβολιασμούς. Αντιφατικές δηλώσεις από πρωθυπουργό, υπουργό Υγείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, που καταδεικνύουν την αναστάτωση στην κυβέρνηση.

Άλλοι 89 άνθρωποι πέθαναν κατά το τελευταίο 24ωρο από τη νόσο Covid-19 στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 2.606. Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ, αγγίζοντας τους 613. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο 24ωρο οι διασωληνώσεις ήταν 596, γεγονός που υποδηλώνει την περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας, το οποίο βρίσκεται ήδη σε οριακή κατάσταση, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα. 

Τα στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά: για 8η συνεχή ημέρα ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών προσεγγίζει ή ξεπερνάει τους 600, ενώ ο αριθμός των θανάτων στις τελευταίες 12 ημέρες ανέρχεται στους 1.187. Δηλαδή, κατά το τελευταίο 12ήμερο πεθάνουν από κορονοϊό 99 την ημέρα (ανά μέσο όρο). Επίσης, τις τελευταίες 12 ημέρες έχει πεθάνει το 45,5% του συνολικού αριθμού των θυμάτων στη χώρα μας από τη νόσο. 

Ολοταχώς προς νέα παράταση

Την ίδια ώρα, τα κρούσματα ξεπέρασαν για ακόμα μια φορά τα 2.000 (συγκεκριμένα: 2.186), απομακρύνοντας προφανώς τις όποιες σκέψεις για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στο προσεχές χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν δηλώσει πως η άρση του lockdown μπορεί να εφαρμοστεί όταν ο αριθμός των νέων μολύνσεων πέσει κάτω από τα 500.

Ήδη η άρση των μέτρων που είχε προγραμματιστεί για το τέλος Νοεμβρίου πήρε παράταση για τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ μόλις την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας –αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες–, υπονόησε ότι μπορεί να δοθεί νέα, περαιτέρω παράταση

Η ρητορική για το εμβόλιο

Μπορεί λοιπόν οι αριθμοί που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και να προβληματίζουν για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας, ωστόσο η κυβέρνηση επιλέγει να εστιάζει στα «ευχάριστα νέα» για το πολυαναμενόμενο εμβόλιο. Με τον τρόπο αυτό, οι κυβερνώντες επιχειρούν ουσιαστικά να στρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης στα του εμβολίου, καθώς δέχονται πυρά πανταχόθεν για την αποτυχία τους στη διαχείριση της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης, εστίασε για πολύ ώρα στο θέμα του εμβολίου: «Θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού στη χώρα μας κάποια στιγμή κι αυτό θα μας βοηθήσει να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός, συνεχίζοντας το εμπόριο ελπίδας από την κυβέρνηση.

Όσο για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή τη στιγμή η πανδημία, και πρωτίστως στα νοσοκομεία της χώρας, ο κ. Κικίλιας –αποφεύγοντας να κάνει την όποια αναφορά στις ευθύνες της κυβέρνησης που έφεραν την κατάσταση στο ΕΣΥ στο απροχώρητο– αρκέστηκε για άλλη μία φορά να εκφράσει τον θαυμασμό του για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, να μιλήσει για τις μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία που έχουν ανάγκες, καθώς και να ευχαριστήσει την ομάδα γιατρών από ιδιωτικά νοσοκομεία που μετέβησαν εθελοντικά για να βοηθήσουν στη βόρεια Ελλάδα.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ακόμα και ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, στο μήνυμά του προς τη χώρα μας, ανέφερε πως το εμβόλιο αποτελεί «ένα κομμάτι της λύσης» του προβλήματος, ενώ άλλοι αξιωματούχοι του ΠΟΥ έχουν επανειλημμένως υπογραμμίσει πως ο εμβολιασμός δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς θα περάσουν ακόμα αρκετοί δύσκολοι μήνες μέχρι να υπάρξει ανοσία στον πληθυσμό των χωρών που έχουν πληγεί. 

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εμφανίζεται επιφυλακτικός να προβεί σε μια κατεπείγουσα έγκριση των υποψήφιων εμβολίων. Ο EMA ανακοίνωσε ότι οι μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασίες για την έγκριση εμβολίων κατά της νόσου είναι ασφαλέστερες και παράτεινε τις όποιες αποφάσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

«Λουκέτο» στα μπαρ από τον πρωθυπουργό

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά η κυβέρνηση συνεχίζουν να κουνούν το δάχτυλο προς τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, κατηγορώντας τους ουσιαστικά για μειωμένη «ατομική ευθύνης», χωρίς την ίδια στιγμή να προβαίνουν σε αυτοκριτική για τα δικά τους σοβαρά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia, ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς, ότι τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση δεν πρόκειται να ανοίξουν μέχρι η χώρα να διαθέτει το εμβόλιο και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός – χωρίς να είναι γνωστό εάν οι επιστήμονες συναινούν σε αυτή την απόφαση, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει ότι η κυβέρνηση κινείται με βάση τις δικές τους εισηγήσεις και προτάσεις.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...