«Αποκαλυπτήρια» για τον προϋπολογισμό – Δύσκολη εξίσωση το ΑΕΠ

Μοιραστειτε το

Αύριο, Δευτέρα, θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, ενώ την ίδια ημέρα πραγματοποιείται και το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί ηθετική 7η έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Αναφορικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αυτός θα περιλαμβάνει τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας για ανάπτυξη 5,1% τον επόμενο χρόνο, που θα προέλθει από την αύξηση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης και την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα που δημιουργείται από την εξέλιξη της πανδημίας καθιστά δύσκολη την εξίσωση για την πορεία του ΑΕΠ το 2021, γι’ αυτό και στην κυβέρνηση θέλουν πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη φετινή ύφεση και εν συνεχεία να με μεγαλύτερη ασφάλεια να βάλουν τον «πήχη» της ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά.

Ξεκινά η 8η αξιολόγηση

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να αναμένεται να ξεκινήσει η 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση για τη χώρα μας. Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι καταρχήν η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, ζήτημα που παραμένει στο επίκεντρο. Σημειώνεται ότι στην 7η έκθεση των θεσμών στην ανάγκη για μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων εντός του 2021 και την κυβέρνηση να δεσμεύεται για παρουσίαση συγκεκριμένου αναλυτικού σχεδίου στο τέλος Οκτωβρίου.

Τα άλλα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην διαδικασία αξιολόγησης της χώρας είναι:

  1. Τα «κόκκινα» δάνεια και ο τρόπος περιορισμού της προκειμένου να εξορθολογιστούν οι ισολογισμοί των τραπεζών
  2. Η πορεία και η συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
  3. Η αναμόρφωση και επιτάχυνση του δικαστικού συστήματος και η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.
  4. Η πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

Η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, όπως αυτή αποφασίστηκε από το ΣτΕ. Ειδικά στο θέμα των συντάξεων, δίνεται ιδιαίτερο βάρος καθώς αν υπολογιστούν στα αναδρομικά οι επικουρικές και τα δώρα, για τα οποία ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το πότε θα πώς θα πρέπει να καταβληθούν, τότε το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ, η αξιολόγηση και μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο, γεγονός που αποκτάει ιδιαίτερη σημασία καθώς συνδέεται ε την έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, ύψους 640 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018 για την ελάφρυνση του χρέους.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...