Αποκαθίστανται μικρές ψηφίδες από την ομορφιά του Τατοΐου: Τα εμβληματικά cache pot από το Παρίσι | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

Κατασκευασμένα στο Παρίσι, τα κασπό, που φέρουν σφαίρες από τα Δεκεμβριανά, κοσμούσαν τον ανακτορικό κήπο στο Τατόι. Τώρα μετακινήθηκαν σε ασφαλή χώρο για συντήρηση και προστασία προκειμένου να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση, ανασυνθέτοντας την εικόνα των κήπων.

Μεγάλης ή μικρότερης ιστορικής αξίας, οι θησαυροί του Τατοΐου εξακολουθούν όχι μόνο να έρχονται στο φως, αλλά και να μπαίνουν στη διαδικασία συντήρησης προκειμένου να τοποθετηθούν ξανά στη θέση τους, ενόψει της αναβίωσης του ανακτόρου. Αλλωστε, όπως έχει δηλώσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τουλάχιστον το ανάκτορο αναμένεται να λειτουργήσει ως χώρος μουσείου και επίσκεψης, πλήρως αποκατεστημένο ως το τέλος του 2025.

Το ένα από τα δύο cache pot στη Βουλή / Φωτογραφία: Ηλέκτρα Κανέλλου / Σύλλογος Φίλων Τατοΐου

Τώρα, όπως ενημέρωσε με επιστολή του ο διαρκώς παρών Σύλλογος Φίλων του Τατοΐου, τρεις ψηφίδες, σημαντικές όμως για την εικόνα του ανακτορικού κήπου, μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο από τη Διεύθυνση Συντήρησης, και αρχίζει η διαδικασία αποκατάστασής τους.

Γράφει χαρακτηριστικά -και με πολλές πληροφορίες- η ανακοίνωση του Συλλόγου που υπογράφει ο πρόεδρός του, Βασίλης Κουτσαβλής: «Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας ενημερώνουμε για τη μετακίνηση σε ασφαλή χώρο των ιστορικών cache pot που βρισκόταν παρατημένα για πολλά έτη στον περιβάλλοντα χώρο του Διευθυντηρίου στο Τατόι. Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου έχει δώσει πραγματική μάχη για τη μετακίνησή τους από τη σύστασή του μέχρι και σήμερα! Η πρώτη επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού είχε σταλεί τον Μάρτιο του 2012. Στις 12-04-2013 εστάλη και δεύτερη επιστολή του Συλλόγου, για την οποία λάβαμε απάντηση στις 05-07-2013 (οι επιστολές βρίσκονται στο αρχείο μας). Στην απαντητική επιστολή υπογραμμιζόταν ότι είναι αδύνατη η μεταφορά των cache pot σε στεγασμένους και ασφαλείς χώρους. Η πίεση του Συλλόγου συνεχίστηκε και προφορικά και γραπτά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το cache pot στο Διευθυντήριο πριν από τη μετακίνηση, με εμφανή τα σημάδια των βανδαλισμών και του χρόνου Φωτογραφία: Σύλλογος Φίλων Τατοΐου

Τα τρία που διασώθηκαν -Το μυστήριο με το τέταρτο κασπό

Τα cache pot είναι κατασκευασμένα στο Παρίσι. Κοσμούσαν τον Ανακτορικό Κήπο του κεντρικού κτιρίου από την εποχή της ανοικοδόμησής του και στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από τα σημερινά μαρμάρινα. Επισυνάπτονται και οι ιστορικές φωτογραφίες παρακάτω. Αντίστοιχα cache pot κοσμούσαν τα Παλαιά Ανάκτορα Αθηνών (νυν Βουλή των Ελλήνων). Δύο από αυτά βρίσκονται μέχρι σήμερα, σε άψογη κατάσταση, στη μεγάλη εσωτερική, μπροστινή κλίμακα του Κοινοβουλίου που οδηγεί στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου στον δεύτερο όροφο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Τατόι υπήρχαν τέσσερα cache pot (από δύο στην κορυφή της σκάλας που οδηγεί στο επίπεδο της πισίνας), από τα οποία σήμερα έχουν μείνει τρία, ενώ αγνοείται η τύχη του τέταρτου. Ο Σύλλογος είχε εντοπίσει πριν από τρία έτη άλλο ένα σε ιδιωτική κατοικία πέριξ του Προεδρικού Μεγάρου. Φέρουν όλα το έμβλημα του Βασιλέως Γεωργίου Α’, ενώ σε ένα από τα τρία υπάρχουν σημάδια από σφαίρες επί του εμβλήματος, κάτι που, όπως μας πληροφορεί ο ιστορικός του κτήματος, Κώστας Σταματόπουλος, έγινε την περίοδο των Δεκεμβριανών.

Ο κήπος του Ανακτόρου την εποχή του Γεωργίου Α’ με τα cache pot στη θέση τους, δεξιά και αριστερά στην κορυφή της σκάλας Φωτογραφία: Σύλλογος Φίλων Τατοΐου

Τα συγκεκριμένα cache pot θα τοποθετηθούν εκ νέου μετά την συντήρησή τους στις αρχικές τους θέσεις στον Ανακτορικό Κήπο μετά την επάνοδο του Κήπου στην αρχική του κατάσταση ώς παρακολούθημα του Ανακτόρου. Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού και σε όσους συνέδραμαν στην προσπάθεια διάσωσης ενός ακόμα  ιστορικού στοιχείου του π. Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.»

Το κτίριο του Διευθυντηρίου μετά τη μετακίνηση των cache pot / Φωτογραφία: Σύλλογος Φίλων Τατοΐου

Πηγή
Author: NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα