Αποκάλυψη NYT: Τουρκικά μαχητικά F-16 σε αεροδρόμιο του Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Μοιραστειτε το

Την τουρκική συμμετοχή στις εχθροπραξίες των τελευταίων ημερών στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ επιβεβαιώνουν δορυφορικές φωτογραφίες που είδαν το φως τις δημοσιότητας.

Οι φωτογραφίες δείχνουν τουλάχιστον δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 Viper, τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανήκουν στις τουρκικές πολεμικές δυνάμεις, να βρίσκονται σταθμευμένα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Γκάντζα στο Αζερμπαϊτζάν στις αρχές του μήνα.

Πρόκειται για την πρώτη τόσο ισχυρή ένδειξη ότι τουλάχιστον κάποια από τα αεροσκάφη βρίσκονταν στη χώρα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών με τη γειτονική Αρμενία για την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Γκάντζα βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, λιγότερο από 80 χιλιόμετρα μακριά από το Ναγκόσνο – Καραμπάχ.

Την αποκάλυψη έκανε ο Christiaan Triebert, ερευνητής των New York Times, με ανάρτησή του στο Twitter.

Το ζήτημα της πιθανής παρουσίας των τουρκικών μαχητικών F-16 στην Γκάντζα και της πιθανής ανάμειξής τους στις συγκρούσεις ενέκυψε για πρώτη φορά στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας υποστήριξε ότι ένα αεροσκάφος προερχόμενο από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο κατέρριψε ένα αρμενικό αεροσκάφς Su-25 Frogfoot.

Την κατηγορία αυτή διέψευσαν κατηγορηματικά τόσο Τούρκοι όσο και Αζέροι αξιωματούχοι λέγοντας ότι κανένα τουρκικό Viper δεν πραγματοποίησε πολεμική επιχείρηση στην περιοχή.

Παρότι οι ισχυρισμοί της Αρμενίας παραμένουν ανεπιβεβαίωτοι, οι δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαιώνουν τουλάχιστον ότι εκείνο το χρονικό διάστημα τα τουρκικά F-16 ήταν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο.

Αν και δεν είναι πιθανό να πει κανείς μα απόλυτη σιγουριά ποιος είναι ο χειριστής των συγκεκριμένων πολεμικών αεροσκαφών, είναι δύσκολο να ανήκουν σε κάποιον άλλο πέραν της Τουρκίας, αναφέρει ο ερευνητής ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα συγκρίνοντας μεγάλο όγκο οπτικού υλικού από την περιοχή.

Ο δημοσιογράφος των ΝΥΤ υπενθυμίζει ότι στα τέλη Ιουλίου η Τουρκία είχε στείλει αρκετά F-16 στο Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να πάρουν μέρος σε κοινή στρατιωτική άσκηση. Τότε, τουλάχιστον πέντε τουρκικά F-16 είχαν καταγραφεί στην ίδια τοποθεσία του αεροδρομίου.

Για ενέργειες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν που ισοδυναμούν με «τρομοκρατική επίθεση» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μέρος της συνέχειας της γενοκτονίας των Αρμενίων έκανε λόγο εξάλλου πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια αζερο-τουρκική διεθνής τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Πασινιάν στο Sky News. «Για μένα δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή είναι μια πολιτική συνέχειας της γενοκτονίας των Αρμενίων και μια πολιτική παλινόρθωσης της τουρκικής αυτοκρατορίας».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...