Απαλλάχθηκε για σκάνδαλο μυστικής χρηματοδότησης ο Εντουάρ Μπαλαντίρ

Μοιραστειτε το

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Μπαλαντίρ

AP Photo/Kamil Zihnioglu

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Μπαλαντίρ, απαλλάχθηκε από γαλλικό ανώτατο δικαστήριο, για την υπόθεση μυστικής χρηματοδότησης της αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία το 1995. Η υπόθεση αυτή συνιστά πτυχή της υπόθεσης «Καράτσι».

Ο πρώην πρωθυπουργός, ηλικίας σήμερα 91 ετών, κατηγορούνταν ότι έστησε μαζί με τον πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του, ο Φρανσουά Λεοτάρ, ένα σύστημα παράνομων προμηθειών για σημαντικά εξοπλιστικά συμβόλαια με τη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, που προοριζόταν για να χρηματοδοτήσει εν μέρει την προεκλογική εκστρατεία του.

Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (CJR), θεσμός που είναι το μόνο αρμόδιο για να δικάζει μέλη της κυβέρνησης για αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτιμά στην απόφασή του πως «δεν παρουσιάσθηκε η απόδειξη της ύπαρξης οδηγιών εκ μέρους του κ. Μπαλαντίρ» για την καταβολή αυτών των παράνομων προμηθειών.

Επίσης, θεώρησε πως κανένα στοιχείο του φακέλου δεν επιτρέπει να διαπιστωθεί από πού προέρχονταν τα 10,25 εκατ. φράγκα που είχαν κατατεθεί στον λογαριασμό της εκστρατείας του Μπαλαντίρ τρεις ημέρες πριν από την ήττα του στις προεδρικές εκλογές και η προέλευσή τους ήταν «δόλια», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι υποψίες για μυστική χρηματοδότηση της εκστρατείας του Μπαλαντίρ προέκυψαν το 2010, στη διάρκεια της έρευνας για την επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί το 2002 στο Καράτσι του Πακιστάν, στην οποία σκοτώθηκαν 11 Γάλλοι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Ναυπηγείων (DCN).

Ο πρώην υπουργός Άμυνας, Φρανσουά Λεοτάρ, πάντως, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή και πρόστιμο 100.000 ευρώ για «συνέργεια» σε κατάχρηση κοινωνικών αγαθών. Ούτε ο Μπαλαντίρ ούτε ο Λεοτάρ ήταν παρόντες στο δικαστήριο.

«Είκοσι πέντε χρόνια μετά (…), ο Εντουάρ Μπαλαντίρ επιτέλους αθωώθηκε», δήλωσε ένας από τους συνηγόρους του, ο Φελίξ ντε Μπελουά, χαιρετίζοντας την απόφαση.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...