Αξιωματούχος ΕΕ στους FT για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»: Αξιοποιεί δισ. ευρώ, είναι ένα από τα καλύτερα

Μοιραστειτε το

Με θερμά λόγια σχολίασε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Financial Times το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» χαρακτηρίζοντάς το ένα από τα καλύτερα καθώς αξιοποιεί δισ. ευρώ

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» για την αξιοποίηση από την Ελλάδα των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης σχολιάζει στους Financial Times αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζοντας ότι είναι ένα από τα καλύτερα καθώς αξιοποιεί δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα, αναφέρεται στους FT, επιδιώκει να μεταμορφώσει το βιομηχανικό της μοντέλο, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να διορθώσει τα δημοσιονομικά της μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης με ένα σχέδιο να δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανοικοδόμησης και Ανάκαμψης.

Όπως υπενθυμίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», ως ένα πρόγραμμα που «αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή».

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, το σχέδιο έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η Ελλάδα προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία, η οποία έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες.

Υπενθυμίζουν, δε, ότι το 2020, η παραγωγή μειώθηκε κατά 10%, ενώ το εθνικό χρέος σε συνάρτηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έφτασε πάνω από 200%, το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» θα σταλεί για τελική έγκριση στις Βρυξέλλες τις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να καλούνται να εξετάσουν τις 2.000 σελίδες του στις οποίες περιγράφεται με λεπτομέρεια το πώς η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τα 31 δισεκατομμύρια της Ε.Ε. καθώς και επιπλέον 27 δισεκατομμύρια τα οποία αναμένει από επενδυτές τα επόμενα 6 χρόνια.

«Το ελληνικό σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει μέχρι σήμερα» σχολίασε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος με τους FT να αναφέρουν ότι για την υποβολή του απαιτήθηκαν έξι μήνες εργασίας και περισσότερες από 100 συναντήσεις Ελλήνων αξιωματούχων με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ίδιος αξιωματούχος της Ε.Ε. επεσήμανε, επίσης, ότι βοήθησε πολύ «η εμπειρία του προγράμματος» οικονομικής διάσωσης προσθέτοντας ότι η επιτροπή εργάζεται από κοινού με τις ελληνικές αρχές εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Η «ένεση» των ευρωπαϊκών κεφαλαίων δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που στο παρελθόν τα δημοσιονομικά του κράτους δεν επέτρεπαν να εφαρμοστούν.

Η υλοποίηση του προγράμματος Ελλάδα 2.0 θα σημάνει, για παράδειγμα, την εισροή σημαντικού κεφαλαίου για προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το 57% της χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για προγράμματα πράσινης μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι και η δημιουργία υποδομών 5G, η βελτίωση της σύνδεσης των ελληνικών νησιών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, η ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών και η επανεκπαίδευση ή η αναβάθμιση δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.

Το σχέδιο συνοδεύεται και με ένα φιλόδοξο στόχο αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% και δημιουργίας 180.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2026.

Την ευθύνη για την εφαρμογή του προγράμματος έχει αναλάβει ο Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του, με επικεφαλής αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ο κ. Σκυλακάκης υποστηρίζει ότι το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» αποτελεί «μια ιστορική ευκαιρία και μια μοναδική πρόκληση που έχουμε να αλλάξουμε την αποτελεσματικότητα αλλά και την κουλτούρα του ίδιου του κράτους να πετύχει. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στο σχέδιό μας και το μέλλον της χώρας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Φίλιππος: Πόλεμος για τις στολές στην κηδεια- Έξαλλη η βασίλισσα Ελισάβετ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...