Ανυπολόγιστες καταστροφές στη Θεσσαλία από τη φονική κακοκαιρία

Μοιραστειτε το

Η γέφυρα Μπαλάνου στον ποταμό Πάμισο στο Μουζάκι

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Δραματικές είναι οι συνθήκες που επικρατούν σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, εξαιτίας του «Ιανού», του μεσογειακού κυκλώνα. Ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι: μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα και ένας κτηνοτρόφος, ενώ αναζητείται μια 40χρονη γυναίκα στο Μουζάκι, που παρασύρθηκε το βράδυ της Παρασκευής με το αυτοκίνητό της από τα νερά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, ο «Ιανός» τώρα κινείται νοτιότερα και από το πρωί του Σαββάτου το κέντρο του εντοπιζόταν νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Τις πρωινές και απογευματινές ώρες σήμερα αναμένεται επιδείνωση του καιρού στην Ανατολική Πελοπόννησο, με κατά περιόδους έντονες βροχοπτώσεις και πιθανόν καταιγίδες.

Ήδη η κυβέρνηση με δηλώσεις και διαρροές έχει υποσχεθεί άμεση αποκατάσταση των πληγέντων με μέτρα ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν στην Εύβοια στα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το αυτοκίνητο έχει εντοπιστεί και είναι σε εξέλιξη επιχείρηση ανάσυρσής του από το ποτάμι.

Από χθες αναζητούνταν και ο 64χρονος κτηνοτρόφος αλβανικής καταγωγής που εντοπίστηκε νεκρός από συνεργεία της Πυροσβεστικής και τον γιο του στην περιοχή πίσω από το νοσοκομείο της Καρδίτσας.

Επίσης, στην Καστανιά του δήμου Καρδίτσας είναι σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου ζευγαριού. Εξαιτίας της κακοκαιρίας έπεσε η στέγη του σπιτιού τους την ώρα που κοιμόντουσαν και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προσπαθεί να φτάσει στο σημείο για να απεγκλωβίσει τους δύο ηλικιωμένους.

Βαρύ το πλήγμα στο Μουζάκι

Ως συνέπεια των ισχυρών βροχοπτώσεων, υπερχείλισε ο ποταμός Πάμισος που έχει προκαλέσει εκτεταμένες κατολισθήσεις στις όχθες, σε πλάτος πολλών μέτρων. Μεταξύ των καταστροφών που προκλήθηκαν είναι η κατάρρευση μέρους του Κέντρου Υγείας Μουζακίου, το οποίο εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.

Επίσης, μεγάλες είναι οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Μάκη Εσκίογλου, η ποσότητα του νερού ήταν τεράστια με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα σε μεγάλη έκταση. 

Από την υπερχείλιση του ποταμού Ενιπέα, ήταν ανυπολόγιστες οι καταστροφές ειδικά στις περιοχές δυτικά των Φαρσάλων σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις. 

Μουζάκι

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

«Τα πλημμυρισμένα σπίτια είναι απεριόριστα σε αριθμό με αποτέλεσμα να γίνονται ολονύχτιες προσπάθειες για απεγκλωβισμούς ανθρώπων στις συγκεκριμένες περιοχές», εξήγησε ο δήμαρχος.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Γεώργιος Λαδόπουλος σημείωσε ότι «το φαινόμενο ήταν εξωφρενικό καθώς υπήρχαν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ενημέρωσαν τις υπηρεσίες ότι κινδύνεψαν».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, το χωριό το οποίο έχει σοβαρά προβλήματα και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις με μηχανήματα είναι ο Σταυρός Φαρσάλων, ενώ στη διάρκεια της νύχτας χρειάστηκε να εκκενωθεί τμήμα του χωριού Πρόδρομος.

Σοβαρές ζημιές εντοπίζονται και με την υδροδότηση της περιοχής που έχει διακοπεί, καθώς λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων προκλήθηκαν ζημιές στα αντλιοστάσια που τροφοδοτούν την πόλη με νερό. Προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση, καθώς έχουν πέσει στύλοι της ΔΕΗ και τα συνεργεία δυσκολεύονται λόγω των καιρικών συνθηκών να φτάσουν στα σημεία για να αποκαταστήσουν το ρεύμα

Επίσης, έχουν υποχωρήσει γέφυρες και άλλες υποδομές, δρόμοι έχουν κλείσει λόγω πεσμένων δέντρων και φερτών υλικών με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί χωριά. ενώ στη διάρκεια της νύχτας χρειάστηκε να εκκενωθεί τμήμα του χωριού Πρόδρομος.

Στο Ιόνιο

Μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αλλά και πλημμύρες προκάλεσε η κακοκαιρία και στα νησιά του Ιονίου, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα, που ήταν οι πρώτες περιοχές που «χτύπησε» ο Ιανός. Τα νησιά έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σκάφη βυθίστηκαν στα λιμάνια, δρόμοι έκλεισαν ενώ πολλά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Ιθάκη

Σταύρος Δελλαπόρτας

Από το απόγευμα της Παρασκευής έως το πρωί του Σαββάτου στα νησιά αυτά οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες είχαν δεχθεί 750 κλήσεις και είχαν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 198 κοπές δέντρων και 35 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Ιθάκη

Σταύρος Δελλαπόρτας

Όσον αφορά τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε ότι στην Κεφαλονιά, μετά την επανηλεκτροδότηση του Αργοστολίου από χθες, τα συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες επανηλεκτροδότησης των υπόλοιπων περιοχών με αρκετές δυσκολίες, οι οποίες σχετίζονται με την αδυναμία πρόσβασής τους στα σημεία των ζημιών, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να προηγηθούν και να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες διάνοιξης των οδικών αρτηριών οι οποίες είναι σε εξέλιξη.

Στην Ιθάκη, αναμένεται να φτάσει ομάδα τεχνικού προσωπικού μόλις αρθεί το απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι της Κυλλήνης.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...