Αντιφατικά στοιχεία για το άσυλο

Μοιραστειτε το

Οι σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και της Eurostat επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για προβληματική διαχείριση των στατιστικών.

Αλλα στατιστικά στοιχεία για το άσυλο δημοσιοποιεί η Eurostat, βασισμένη σε στοιχεία που συγκεντρώνει βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας από το ελληνικό κράτος, και άλλα στοιχεία δίνει στις επίσημες μηνιαίες ενημερώσεις του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Δεν πρόκειται μόνο για το γεγονός ότι από τον Φεβρουάριο καταργήθηκε η δημοσιοποίηση των εξαιρετικά αξιόπιστων αναλυτικών στατιστικών στοιχείων που επεξεργαζόταν κάθε μήνα η Υπηρεσία Ασύλου και τα οποία αποτελούσαν πηγή για τις πιο έγκυρες διεθνείς εκθέσεις για το προσφυγικό στη χώρα μας.

Η διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Ασύλου πέρασε στον έλεγχο του γραφείου υπουργού και έκτοτε τα στατιστικά στοιχεία για το άσυλο είναι λιγοστά και παρατίθενται κάτω κάτω στις μηνιαίες ενημερώσεις του υπουργείου, που προτάσσει τα στοιχεία για τη μείωση της ροής. Παρ’ όλο μάλιστα που ο νόμος 4375/2016 (άρθρο 4, παρ. 3) ορίζει ότι η Αρχή Προσφυγών δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της πολύ αναλυτικά στοιχεία για την εξέταση ασύλου σε δεύτερο βαθμό, η Αρχή παραμένει χωρίς δική της ιστοσελίδα και απλά δεν εφαρμόζει τη συγκεκριμένη διάταξη.

Αλλά κι αυτά τα πενιχρά και υποβαθμισμένα στοιχεία που δημοσιεύει το υπουργείο για το άσυλο έχουν σημαντικές αποκλίσεις από τα στοιχεία της Eurostat, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, η οποία αναδεικνύει από το καλοκαίρι την προβληματική διαχείριση των στατιστικών στοιχείων εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Ενώ για το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου το υπουργείο δίνει ποσοστό θετικών αποφάσεων σε πρώτο βαθμό μόνο 34%, η Eurostat ανεβάζει το ποσοστό στο 53,5% για την ίδια περίοδο.

Αιτήματα και αποφάσεις

Μάλιστα, η Eurostat συμπεριλαμβάνει στις αρνητικές αποφάσεις και τα αιτήματα ασύλου που κρίνονται απαράδεκτα και δεν εξετάζονται στην ουσία τους, καθώς κρίνεται ότι πρέπει να υποβληθούν στην Τουρκία. Χωρίς να συμπεριληφθούν οι αποφάσεις για το παραδεκτό ή το απαράδεκτο των αιτημάτων, όπως ήταν η πρακτική που ακολουθούσε η υπηρεσία Ασύλου, το ποσοστό αναγνώρισης των προσφύγων θα ήταν σημαντικά υψηλότερο. Από την πλευρά του, το υπουργείο συνυπολογίζει στο σύνολο των αιτημάτων ασύλου και αυτά που κατατέθηκαν αλλά δεν εξετάστηκαν και μπήκαν στο αρχείο, είτε επειδή δεν θέλησε να συνεχίσει στη χώρα μας τη διαδικασία ο ενδιαφερόμενος είτε για άλλους λόγους, Το υπουργείο αναφέρει ποσοστό 21% των αρχειοθετημένων αιτημάτων, χωρίς όμως να δίνει άλλες διευκρινίσεις ούτε τον απόλυτο αριθμό.

Σημαντική απόκλιση υπάρχει και στον αριθμό των αιτημάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα στον πρώτο και δεύτερο βαθμό. Η Eurostat κάνει λόγο για 75.675 εκκρεμή αιτήματα στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ το υπουργείο ανεβάζει τον αριθμό σε 90.283, χωρίς να διευκρινίζει πού οφείλεται η διαφορά.

Για «μείζονες διαφορές» μεταξύ των στοιχείων του υπουργείου και αυτών που προβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάνει λόγο η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο και σημειώνει ότι οι διαφορές αυτές «καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη επανέναρξης της δημοσίευσης λεπτομερών στατιστικών από την Υπηρεσία Ασύλου για τη διαδικασία σε πρώτο βαθμό».

Πηγή
Author: Δημήτρης Αγγελίδης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...