Αντεπιτίθεται η Άγκυρα στο διάβημα για τη νέα NAVTEX

Μοιραστειτε το

Στη λογική του διαλόγου χωρίς όρους εμμένει η Άγκυρα, που συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα με NAVTEX, που εξέδωσε μόλις δύο 24ωρα μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε κυρίως την Τουρκία αλλά και τη Σάμο.

Στο διάβημα διαμαρτυρίας που προανήγγειλε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

«Η χώρα μας θα συνεχίσει τις δραστηριότητες στην περιοχή μέσα στο πλάισιο των δικαιωμάτων της που προκύπτουν απο το διεθνές δίκαιο», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Η Ελλάδα αντί να ρίχνει το φταίξιμο στην Τουρκία κατηγορώντας την αβάσιμα σε τρίτους όπως κάνει πάντα, να αποφεύγει βήματα που οδηγούν στην αύξηση της έντασης και να συνεισφέρει στη δημιουργία κατάλληλου κλύματος για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ακσόι.

Ακολούθως κάλεσε εκ νέου την Ελλάδα «σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και τα υπόλοιπα αλληλένδετα ζητήματα των δύο χωρών».

Η νέα τουρκική Navtex αφορά συνοδευτικά πλοία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, το οποίο πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, και θα διαρκέσει από την 1η έως τις 14 Νοεμβρίου.

Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα ότι «συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας», καλώντας την να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη αυτή Navtex. 

«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», τονίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Στη νέα τουρκική Navtex αντέδρασε και η Λευκωσία, καταγγέλλοντας ότι είναι παράνομη γιατί οι συντεταγμένες είναι στη δική της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο η Άγκυρα την απέρριψε, σημειώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και υποστηρίζοντας ότι η Λευκωσία δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή. 
 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...