«Ανταρτικό» Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Μοιραστειτε το

«Ανταρτικό» Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά λίγες ώρες πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση.

Σε συνέντευξή, ο πρώην πρωθυπουργός, στην «Καθημερινή της Κυριακής», εμφανίζεται αντίθετος με τις διερευνητικές συζητήσεις Αθήνας – Άγκυρας, απορρίπτει την προσφυγή στη Χάγη και προαναγγέλλει ότι θα καταψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια, όταν έρθουν στη Βουλή. 

Ο κ. Σαμαράς στην συνέντευξή του για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, επαναλαμβάνει, προηγούμενη δήλωσή του ότι «με “πειρατές” δεν κάνεις διάλογο. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος».

Ακόμα, αντιτίθεται και στην ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται και στο θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία λέγοντας ότι «η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μία χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Υποστηρίζει ακόμα ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματικές συμφωνίες με πραγματικούς συμμάχους όπως με την Γαλλία με την οποία εκκρεμεί αμυντική συμφωνία.

Επίσης αναφέρει ότι θα μπορούμε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας κατά το άρθρο 42 παρ.7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραπέμπει στην νομική ανάλυση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Κόντρα και στο θέμα των Σκοπίων

Ο πρώην πρωθυπουργός προαναγγέλλει επίσης ότι θα καταψηφίσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια, όταν έρθουν στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ούτε το πρόβλημα λύθηκε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα», λέει για τη συμφωνία των Πρεσπών. 

«Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα. Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;», δηλώνει ο κ. Σαμαράς.

Το αντάρτικο του Αντώνη Σαμαρά έχει ήδη δύο σημαντικά γεγονότα:

– Το πρώτο ήταν όταν δεν πήγε στη Βουλή για την ψηφοφορία επί της τροπολογίας της κυβέρνησης για την αλλαγή των ποινών στο ποδόσφαιρο, αναφορικά με την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. 

– Το δεύτερο -και ίσως σημαντικότερο- είναι ότι δεν παρέστη ούτε στην ψηφοφορία για την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μια από τις πλέον σημαντικές κοινοβουλευτικές στιγμές, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την πικρία του για το ότι δεν επελέγη ο ίδιος για το ύπατο εθνικό αξίωμα.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην συνέντευξη Σαμαρά

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

«Ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία. 

Τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία.

Αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους.

Η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα.

Οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανάρτηση Αντώναρου για τη συνέντευξη

Ο Ευάγγελος Αντώναρος με ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για συμπαγή πυρήνα του Αντώνη Σαμαρά εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Αναλυτικά η ανάρτησή του αναφέρει:

«Τις τελευταίες 24 ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση σαμαρικών στελεχών εντός και εκτός Βουλής.

Πολλοί φίλοι του πρώην πρωθπουργού δέχονται τηλεφωνηματα απο στενούς συνεργάτες του οι οποίοι ειναι προφανως σε πλήρη γνωση της εκτενους συνεντευξης του Αντώνη Σαμαρά που δημοσιευεται στην αυριανή Καθημερινή και με την οποια καταδικαζει χωρις περιστροφες τον διαλογο που αρχίζει τη Δευτέρα με την Τουρκια.

Στα στελέχη επισημαίνεται — σύμφωνα με πληροφοριες που μου έρχονται– ότι ” πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή”. Δεν είμαι σε θεση για την ώρα να αποκωδικοποιησω τον τελικο στόχο της πρωτοβουλιας Σαμαρά που είναι συνηθως φειδωλος στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Πιστέυω ομως ότι χτυπάει καμπανάκι στον Κυριάκο Μητσοτάκη του οποίου της προσοχής ασφαλώς δεν διαφευγει ότι ο Σαμαράς διαθετει εντός της Κοινοβουλευικης Ομάδας της ΝΔημοκρατιας ενα συμπαγή πυρήνα μιας ντουζίνας τουλαχιστον βουλευτών που–αν δοθει αφορμή — μπορει να αυξηθεί στους 18 με 20».

Πηγή
Author: editor01

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...