Αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές: Στην Άγκυρα για να «δώσει γραμμή» ο Γερμανός ΥΠΕΞ | newsbreak

Μοιραστειτε το

Την «υψηλή επιστασία» του Βερολίνου επί των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποδεικνύει η σημερινή επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Άγκυρα.

Μια εβδομάδα ακριβώς πριν Έλληνες και Τούρκοι διαπραγματευτές καθίσουν στο τραπέζι, σε μια διαδικασία που πολλοί αποδίδουν στην επιμονή της Γερμανίας και τις πιέσεις του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Μάας συναντιέται με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στην ατζέντα των συνομιλιών υπάρχουν όχι μόνο διμερή θέματα, αλλά και οι μελλοντικές σχέσεις Ε.Ε.- Τουρκίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκεται όμως η «αντιδικία» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, διατύπωση που φανερώνει με ξεκάθαρο τρόπο την πολιτική των ίσων αποστάσεων που τηρούν οι «εταίροι» μας Γερμανοί.

Ενδεχομένως ο Γερμανός υπουργός να προσπαθήσει να επιτύχει μια λύση στο ζήτημα του τι τελικά θα συζητηθεί στις διερευνητικές επαφές. Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι συζητά μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ενώ η Τουρκία υπογραμμίζει, σε κάθε τόνο, ότι συνομιλίες πρέπει να γίνουν για όλα τα θέματα στα οποία υπάρχουν «διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών και συνεχώς εμπλουτίζει τον κατάλογο αυτό. Φτάνει, μάλιστα, μέχρι το σημείο να ζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών τα οποία απειλεί, αλλά και πλήθος άλλων θεμάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, φαίνεται ότι θα έχει η κοινή συνέντευξη Τύπου πριν από την έναρξη των συνομιλιών, που θα γίνει στις 14:00 ώρα Ελλάδας και αναμένεται να απεικονίσει το «θερμό κλίμα» μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα