«Αντάρτικο» των ιεραρχών στις κυβερνητικές αποφάσεις

Μοιραστειτε το

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι ιερωμένοι για τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Η σχετική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου είναι προγραμματισμένη να γίνει την ερχόμενη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ναοί θα ανοίξουν μόνο για δύο συγκεκριμένες ημέρες, δηλαδή ανήμερα των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εντός των ναών θα επιτρέπεται η παρουσία εννέα ατόμων, με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει στο 25 στις μητροπόλεις.

Ωστόσο κατά τις τελευταίες ώρες αρκετοί μητροπολίτες και ιερωμένοι έχουν εκφράσει την έντονη αντίρρησή τους για τις κυβερνητικές αποφάσεις. Μάλιστα, δεν λείπουν οι φωνές που αναφέρουν πως οι λειτουργίες θα τελεστούν κανονικά μέσα στους ιερούς ναούς, με την παρουσία μεγαλύτερου αριθμού πιστών.  

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του Open, ο μητροπολίτης δήλωσε τα εξής: «Είναι ένας διωγμός. Το λέω με πόνο ψυχής… Δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο… Εμείς θα κάνουμε κανονικά τις λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν. Είμεθα αγανακτισμένοι».

«Οι εκκλησίες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές» δήλωσε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ (στο Open), προσθέτοντας με νόημα πως «κανένας κληρικός… δεν έχει διάθεση… να υποχωρήσει απέναντι στην πίστη του». 

Σύμφωνα με το romfea.gr, ο μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος, σε διαδικτυακό και ραδιοφωνικό του μήνυμα και με αφορμή την εορτή του Άγιου Σπυρίδωνα, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα οι άνθρωποι έχουν μήνη κατά του προσώπου του Χριστού. Γι’ αυτό και αρνούνται να δεχτούν την αξία και την μοναδικότητα της θείας κοινωνίας. Ο Χριστός μας λυτρώνει από τις αμαρτίες μας και μας δίνει ζωή αιώνιο. Η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να μην κοινωνούμε. Στοχοποιείται η Εκκλησία».

«Οι ανακοινώσεις για την παρουσία εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού πιστών στις Εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές», είπε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος στο δελτίο ειδήσεων του TRT, υπογραμμίζοντας πως η Εκκλησία δεσμεύεται μόνο από τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν όλα τα απαραίτητα μέτρα «κάθε προφύλαξη, ώστε κανείς να μην ασθενήσει, επειδή θα εκκλησιαστεί τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνεια και τις υπόλοιπες ημέρες. Ξέρουμε να χειριστούμε τα πράγματα. Το έχουμε ξανακάνει και νομίζω ότι θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα, γιατί έτσι πρέπει, αλλά βεβαίως με απόλυτη, ασφάλεια για τους ανθρώπους».

Ο πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης (αντιπρόεδρος κληρικών Ελλάδος), αναφερόμενος στην κυβερνητική απόφαση, δήλωσε στον  ΑΝΤ1 πως «εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Τόσο καιρό κάνουμε υπακοή, υπομονή. Φτάνει… άλλο πια δεν μπορούμε. Είμαστε υπέρ των μέτρων αλλά όχι έτσι». 

Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος στο μήνυμά του για την εορτή του Αγ. Σπυρίδωνα είπε με νόημα πως η Εκκλησία αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και με σκληρά μέτρα που επιβλήθησαν «όχι επειδή το θέλησε ο λαός του θεού, αλλά έξωθεν από την πίστη μας».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...