Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου μετά το σκάνδαλο του Γηροκομείου

Μοιραστειτε το

Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει: ● Πώς ο νυν πρόεδρος του Γηροκομείου προσπάθησε να βοηθήσει τον προκάτοχό του για να μην πάει φυλακή, αλλά τώρα θέλει να καρπωθεί την καταδίκη. ● H έκθεση της Περιφέρειας Αττικής κατά τον έλεγχο στο Γηροκομείο μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης ηλικιωμένων. ● Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, αλλά ο πρόεδρος δίνει προτεραιότητα σε γνωστό δικηγορικό γραφείο, παρ’ όλο που το ίδρυμα διαθέτει Νομική Υπηρεσία. ● Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενο του ιδρύματος.

Στη φυλακή οδηγείται ο πρώην πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών, αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας, μετά την απόφαση του Β’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών που τον καταδίκασε σε κάθειρξη δεκαέξι ετών και έξι μηνών για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία.

Για τα ίδια αδικήματα καταδικάστηκαν οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί του: ο πρώην γραμματέας του ιδρύματος Αντώνης Διονυσόπουλος, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 13 ετών και δύο μηνών, και ο σύμβουλος-ταμίας Εμμανουήλ Γρινιεζάκης που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών και δύο μηνών με ανασταλτικό χαρακτήρα και έτσι θα μείνουν εκτός φυλακής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Η καταδικαστική απόφαση ήταν η αναμενόμενη εξέλιξη της δίχρονης ακροαματικής διαδικασίας, κατά την οποία αναδείχθηκε το φαγοπότι της περιουσίας του ιδρύματος από το διοικητικό συμβούλιο, ωστόσο στην πρώτη του αντίδραση ο αρχιμανδρίτης δήλωσε έκπληκτος για τη φυλάκισή του. «Αισθάνομαι αδικημένος και απογοητευμένος. Δεν παύω όμως να εμπιστεύομαι την ελληνική Δικαιοσύνη και ως ιερωμένος καλώ τους πάντες να σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις. Είμαι όμως έκπληκτος από την απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε, αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η συνέχεια της δήλωσής του: «Υπήρχαν στοιχεία που συνέτειναν στην απαλλαγή μου. Ο πρόεδρος του Γηροκομείου έστειλε έγγραφα στο δικαστήριο σύμφωνα με το οποίο το κατηγορητήριο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Το δικαστήριο δεν το έλαβε υπόψη».

Ο Πρ. Μπούμπας αναφέρεται σε επιστολή και έγγραφα που, όπως είπε στο δικαστήριο όταν τα προσκόμισε, του τα έδωσε ο προσωρινός πρόεδρος του Γηροκομείου, Ζώης Κολιός. Με τα έγγραφα αυτά ο κ. Κολιός αμφισβητούσε την ορθότητα του κατηγορητηρίου με σκοπό να προκαλέσει διακοπή της δίκης.

Και ο Ζώης Κολιός τοποθετήθηκε για την καταδικαστική απόφαση: «Βαριές ποινές και παραδειγματική τιμωρία για όλους τους κατηγορούμενους. Η πολιτική αγωγή που όρισε η δική μας διοίκηση, απαρτιζόμενη από την ποινικολόγο Ελενα Ταβαντζή και την προϊσταμένη της δικής μας Νομικής Υπηρεσίας Μαρία Στραϊτούρη, έκαναν άψογα το καθήκον τους, χωρίς να ακούσουν τίποτε από κανέναν, παρά μόνο την εντολή της διοίκησής μας: να λάμψει η αλήθεια και τίποτε άλλο. Συγχαρητήρια στη νομική δυάδα της πολιτικής αγωγής που σκόρπισε στα πέρατα της γης όλες “τις κατινιές” της γελοίας “Εφ.Συν.” και των άλλων γελοίων εντύπων».

Ο Αρχιμανδρίτης Προκόπιος Μπούμπας και ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης Ζώης Κολιός

Αντιπαρερχόμαστε τον χαρακτηρισμό και εξηγούμε με ντοκουμέντα, τα οποία είναι μέρος των πρακτικών της δίκης ή αποδεικνύονται με έγγραφα, γιατί είναι γελοία η δήλωση του κ. Κολιού.

1. Την πολιτική αγωγή του Γηροκομείου εκπροσωπούσε και ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος αλλά απολύθηκε από τον Ζώη Κολιό επειδή ενώπιον των δικαστών είπε: «Η πολιτική αγωγή λειτουργεί ως δούρειος ίππος της υπεράσπισης» (18.7.2019).

2. Στις 9.10.2019 η εξέταση του μάρτυρα Δημήτρη Παπαχρήστου (προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του ιδρύματος) από τη συνήγορο του Γηροκομείου Μαρία Στραϊτούρη προκάλεσε την παρέμβαση της προέδρου: «Να έχετε υπόψη σας ότι ο μάρτυρας είναι μάρτυρας κατηγορίας και οι ερωτήσεις σας πρέπει να κατατείνουν για την απόδειξη των κατηγοριών».

3. Στις 11.10.2019 οι ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ανάγκασαν την πρόεδρο να πει σε συνήγορο των κατηγορουμένων «εσείς απλώς θα συμπληρώσετε ερωτήσεις, αν έχετε…» αφού τον ρόλο της υπεράσπισης τον είχε φέρει άριστα εις πέρας η πολιτική αγωγή.

4. Η συνήγορος Ελενα Ταβαντζή (πολιτική αγωγή του Γηροκομείου) ζήτησε στην αγόρευσή της την αθώωση των κατηγορουμένων Διονυσόπουλου και Γρινιεζάκη για πλείστες κατηγορίες. Αυτό είχε αποτέλεσμα δικηγόρος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Μπούμπα να την ευχαριστήσει στην αγόρευσή του.

5. Ο Ζώης Κολιός όφειλε μέχρι την 31η.10.2019 να καταθέσει ότι επιθυμεί την ποινική δίωξη του αρχιμανδρίτη για το αδίκημα της υπεξαίρεσης 534.000 ευρώ από το ταμείο του Γηροκομείου. Ομως δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα να παύσει η ποινική δίωξη κατά του Πρ. Μπούμπα για το συγκεκριμένο κακούργημα.

Κι άλλες αποκαλύψεις

Πρόσφατα ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης ξεκίνησε συνεργασία με γνωστό δικηγορικό γραφείο που φημίζεται για ακριβή παροχή υπηρεσιών, παρά το ότι το ίδρυμα έχει νομική υπηρεσία στελεχωμένη από τρεις δικηγόρους και ενώ από το 2010 οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο πληρώνονται είτε μέσω δικαστικών αποφάσεων είτε έναντι οφειλομένων.

Μάλλον θέλει να φυλάξει τα νώτα του μετά την εισαγγελική παρέμβαση και τον έλεγχο της Περιφέρειας Αττικής στο ίδρυμα που προκάλεσε το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» σχετικά με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων («Κολαστήριο το Γηροκομείο Αθηνών!», 21.6.2020). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στην έκθεση της περιφέρειας καταγράφεται πληθώρα παρατυπιών, με σημαντικότερες τις εξής:

1. Από την 1η.3.2020 έως τις 23.6.2020 σημειώθηκαν στο Γηροκομείο 12 θάνατοι τροφίμων, για τους οποίους η περιφέρεια δεν βρήκε ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.

2. Το περίπτερο «Εστία» λειτουργεί χωρίς άδεια (σ.σ.: φιλοξενεί ωστόσο 23 ηλικιωμένους, στους οποίους παρέχεται ζεστό νερό για την καθαριότητά τους μόνο δύο φορές την εβδομάδα και για λίγες ώρες).

3. Οι πυροσβεστήρες ήταν ληγμένοι και χωρίς αναγόμωση (σ.σ.: το ίδιο είχε διαπιστώσει η περιφέρεια και σε έλεγχό της το 2018, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ίδρυμα με αποτέλεσμα να νοσηλευθούν έξι άτομα και παρά την τότε προειδοποίηση από τον τεχνικό ασφαλείας ότι «την επόμενη φορά θα καείτε σαν τα ποντίκια»).

4. Σε κάποιους θαλάμους βρέθηκαν αντικείμενα επικίνδυνα για την ασφάλεια των τροφίμων (μικρές ηλεκτρικές συσκευές, γκαζάκι, σπασμένα πολύπριζα, αιχμηρά αντικείμενα, μαχαίρια κ.ά.).

5. Θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό (σ.σ.: ήδη καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα σε εργαζόμενο που είναι σε καραντίνα).

Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίσουμε ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα της 4ης πταισματοδίκη Αθηνών την οποία ζήτησε εισαγγελέας μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» με τις πολύ σημαντικές καταγγελίες πρώην εργαζόμενης και τεσσάρων συνοδών τροφίμων, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ο Ζώης Κολιός έσπευσε να ακριβοπληρώσει εξωτερικό δικηγόρο με το που ο φάκελος προωθήθηκε στην Εισαγγελία.

Οι βασικοί μάρτυρες κατηγορητηρίου στην «Εφ.Συν.»

Ενη Πραστάκου, μέλος του Γηροκομείου:
«Ο απλός πολίτης μπορεί να τα βάλει με το διεφθαρμένο σύστημα»

Hταν δύσκολη κάθε στιγμή που αντιλαμβανόμουν ότι η πολιτική αγωγή, αντί να προσπαθεί να ενισχύσει το κατηγορητήριο, μου έκανε ερωτήσεις για θέματα που δεν στήριζαν την κατηγορία και με αντιμετώπιζε σαν να ήμουν εγώ η κατηγορουμένη. Στον ιδιωτικό τομέα, ο φόβος, η ένδεια και η απειλή της απόλυσης που ασκούν οι εργοδότες, ασχέτως νομιμοποίησης, είναι ένα εργαλείο που τους επιτρέπει να παραβαίνουν τους νόμους για να μην υπάρχουν καταγγελίες εις βάρος τους. Οι εργαζόμενοι όμως είναι και αυτοί πολίτες αυτής της χώρας και πρέπει να αντιστέκονται. Υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες στις οποίες μπορεί ο εργαζόμενος να καταφύγει και να καταγγείλει φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιοίκησης.

Δημήτρης Παπαχρήστου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων:
«Η διοίκηση είχε πολλές εφεδρείες στο σύστημα»

Ημουν μάρτυρας στη μεγάλη ποινική δίκη, παρά το προσωπικό κόστος. Οι διώξεις περιλαμβάνουν τέσσερις προσπάθειες απόλυσής μας, αλλεπάλληλες μηνύσεις, άνιση μεταχείριση, καθώς και πολλά εμπόδια που δημιουργούσαν ομάδες ιδιοτελών συμφερόντων (μελών διοικήσεων του Γηροκομείου Αθηνών) που είχαν πολλές εφεδρείες στο σύστημα. Οι εφεδρείες αυτές φρόντιζαν επιμελώς οι αναφορές μας προς υπουργεία και δημόσιους φορείς να θάβονται. Ως σωματείο πράξαμε το καθήκον μας και με το παραπάνω. Θα θέλαμε όμως να μην υποκαθιστούμε το κράτος (σε έλεγχο και εποπτεία) αλλά να κρατάμε τον συνδικαλιστικό ρόλο μας. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα σχέδιο νόμου που να δίνει τη δυνατότητα πραγματικής παρέμβασης και εποπτείας από το κράτος.

Μελίνα Δασκαλάκη, πρόεδρος φιλανθρωπικών σωματείων Δήμου Αθηναίων:
«Σπουδαίο ορόσημο η απόφαση»

Η απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων είναι μια δικαίωση των προσπαθειών μας, που από την πρώτη στιγμή είχαν στόχο την εξυγίανση της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών. Ο Δήμος Αθηναίων έκανε αυτό που έπρεπε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Η απόφαση είναι ένα σπουδαίο ορόσημο, δεν είναι όμως το τέλος της δύσκολης αυτής διαδρομής. Η τελική επιτυχία θα είναι να τεθεί από την πολιτεία ένα πλαίσιο λειτουργίας του Γηροκομείου Αθηνών που να μην επιτρέπει να συνεχίζονται οι πρακτικές και τα φαινόμενα διαφθοράς που το έφεραν στη σημερινή κατάσταση, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, σύμφωνα με τις επιθυμίες των ιδρυτών του και με σεβασμό στους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές που διέθεσαν την περιουσία τους στη σπουδαία κοινωνική αποστολή της φροντίδας των γερόντων.

«Ανοιχτή Πόλη»
«Εκλογή αιρετής διοίκησης άμεσα»

Η δικαστική απόφαση δικαιώνει όσους έχουμε αγωνιστεί, χρόνια τώρα, για την επαναφορά του ιστορικού ιδρύματος στην ομαλότητα. Πλέον δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αμεσα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή αιρετής διοίκησης ώστε το Γηροκομείο Αθηνών να επανακτήσει την αξιοπιστία του και να μπορέσει και πάλι να ανταποκριθεί στο σημαντικό κοινωνικό έργο του.

Πηγή
Author: Γιώτα Τέσση

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...