Ανοδικά οι διεθνείς τουριστικές κρατήσεις

Μοιραστειτε το

Από την έντυπη έκδοση 

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Εφικτοί υπό προϋποθέσεις είναι οι στόχοι που έχει θέσει ο ελληνικός τουρισμός για αύξηση εσόδων κατά 100% σε σχέση με το καταστροφικό λόγω της πανδημίας 2020. Ο πήχης έχει ανέβει στα 8 δισ. ευρώ για φέτος, δηλαδή τα διπλάσια σε σχέση με πέρυσι, αλλά μόλις στο 40% των επιδόσεων του 2019.

Τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου επιβεβαιώνει τελευταία παγκόσμια έρευνα της Tripadvisor, η οποία δείχνει κατακόρυφη αύξηση της επιθυμίας για ταξίδια, ακόμα και διάρκειας τεσσάρων μηνών. Η χώρα μας αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο, και εφόσον οι εμβολιασμοί σταδιακά περιορίσουν την εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, και παράλληλα υπάρξουν κοινοί κανονισμοί για τις υγειονομικές προϋποθέσεις στις μετακινήσεις μεταξύ κρατών, τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος μπορούν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τον στόχο.

Η έρευνα

Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά διάδοσης της πανδημίας, πολλοί ταξιδιώτες αισθάνονται αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό φέτος, κυρίως λόγω του εμβολίου κατά του Covid 19. «Πολλοί άνθρωποι ήδη σχεδιάζουν το επόμενο μεγάλο ταξίδι τους – ακόμη και για ταξίδια άνω των τεσσάρων μηνών» δήλωσε η Shibani Walia, αναλύτρια της Tripadvisor, στέλνοντας μήνυμα στη βιομηχανία: «Προορισμοί, ξενοδοχεία και τουριστικοί πράκτορες είναι τόσο σημαντικό να ενεργήσουν τώρα για να προσελκύσουν το πρώτο κύμα κρατήσεων, αλλιώς κινδυνεύουν να μείνουν έξω από το παιχνίδι του ανταγωνισμού».

Στην έκθεση αναλύονται τα δεδομένα αναζήτησης καθώς και τα σχόλια των υποψήφιων τουριστών σε έξι μεγάλες αγορές (Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη).

* Σχεδόν οι μισοί (47%) των ταξιδιωτών που ρωτήθηκαν παγκοσμίως λένε ότι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό το 2021, συμπεριλαμβανομένου του 45% των τουριστών από τις ΗΠΑ. Ένας στους δέκα (11%) έχει ήδη κάνει κράτηση για ταξίδι στο εξωτερικό το 2021, συμπεριλαμβανομένου και του 14% των ερωτηθέντων από τις ΗΠΑ. Οι πιο πρόθυμοι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό είναι Γερμανοί και Βρετανοί ταξιδιώτες.

* Η εκτεταμένη διάθεση εμβολίων, ανά χώρα, δεν θα επηρεάσει απλώς θετικά την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών σε ό,τι αφορά τα ζητήματα υγείας, αλλά θα επηρεάσει σημαντικά το πού είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) των ανθρώπων που ρωτήθηκαν δηλώνουν ότι θα είναι πιο πιθανό να ταξιδέψουν διεθνώς εάν λάβουν το εμβόλιο, και το 86% για ταξίδια στο εσωτερικό. Στις ΗΠΑ τα ποσοστά είναι 69% και 80% αντίστοιχα. Περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) των ερωτηθέντων λέει ότι θα ταξιδέψει μόνο σε προορισμούς που απαιτούσαν να εμβολιαστούν οι επισκέπτες πριν ταξιδέψουν.

* Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σχεδόν το 70% των χρηστών του Tripadvisor κοιτούσε για να κάνει κράτηση στη χώρα του για την περίοδο του Μαΐου – Αυγούστου 2021.

* Το 74% των ερωτηθέντων λέει ότι θα περάσει περισσότερο χρόνο σε έναν προορισμό φέτος. Το 64% των ταξιδιωτών στις ΗΠΑ θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο διαβάζοντας κριτικές, το 63% θα ξοδέψει περισσότερο χρόνο επιλέγοντας τη διαμονή του και το 70% θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο για να βρει δραστηριότητες.

* Σχεδόν οι μισοί (47%) των ερωτηθέντων λένε ότι σκοπεύουν να δειπνήσουν σε εστιατόρια πιο συχνά το 2021 από ό,τι το 2020 και το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (27%) δηλώνει ότι σκοπεύει να παραγγείλει περισσότερα γεύματα για φαγητό φέτος.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...