Ανοίγουν στα τυφλά «Ιατρεία Covid» στα μισά Κέντρα Υγείας

Μοιραστειτε το

Χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό, υλικά για τεστ και με εξαντλητικά ωράρια. ● Στην Ηλιούπολη, στη βάρδια υπάρχουν ένας γιατρός κι ένας νοσηλευτής, που κάνουν τα πάντα: καταγραφή ιστορικού του ασθενούς, λήψεις δειγμάτων, τηλεφωνικό κέντρο, καταγραφή αποτελεσμάτων, εξέταση εμπύρετων περιστατικών, γνωματεύσεις, συνταγογραφήσεις και καθαρισμό και απολύμανση του χώρου.

Το -φιλόδοξο- άνοιγμα «Ιατρείων Covid» στα μισά Κέντρα Υγείας της χώρας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, χωρίς βέβαια να αναφερθεί στις πάμπολλες ελλείψεις που έχουν όσες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας λειτουργούν.

Το νεοσύστατο Ιατρείο Covid του Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των αδιεξόδων στα οποία σκοντάφτουν καθημερινά αυτές οι μονάδες. Ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα: στην απαραίτητη εκπαίδευση για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, σε γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν γίνει μπαλάκι από τη μία δομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην άλλη καλούμενοι να καλύψουν τα κενά και δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες τρύπες, σε διοικητικούς, σε προσωπικό καθαριότητας, σε υλικά για τα τεστ καθώς και σε παιδιάτρους για την εξέταση και τον έλεγχο του παιδικού πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, η αφιέρωση ολόκληρου του συστήματος υγείας στον Covid-19 αφήνει μόνους και αβοήθητους τους χρονίως πάσχοντες και όσους αυτή την περίοδο δεν νοσήσουν από κορονοϊό, ακόμη και τα έκτακτα περιστατικά.

Ο υπουργός Υγείας σε μία ακόμη επικοινωνιακή εμφάνιση, από το Κέντρο Υγείας Περιστερίου αυτή τη φορά, έκανε λόγο για 161 Ιατρεία Covid σε όλη την επικράτεια τα οποία «ξεκινούν τη λειτουργία τους από τη Δευτέρα και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, αν και κάποια ήδη λειτουργούν και τεστάρονται οι δυνατότητές τους».

Ειλικρινής πάντως ο Β. Κικίλιας όσον αφορά το τελευταίο, καθώς οι υγειονομικοί έχουν -κατά πολύ και προ πολλού- ξεπεράσει τα όριά τους, αφού υποχρεώνονται σε πολύωρες βάρδιες και εξοντωτικά ωράρια, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους που συνόδευε τον υπουργό: «Αυτά τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση είτε σε δύο βάρδιες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ». Θυμίζουμε ότι τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν με ωράριο 7-7 και τώρα, με το ίδιο προσωπικό, σχεδόν δεν θα κλείνουν καθόλου.

Αυτό γίνεται, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, γιατί «το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία μας και τα Κέντρα Υγείας είναι φτιαγμένα κυρίως για τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν, για τους ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν, για τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Αυτούς πρέπει να στηρίξουμε πρώτα από όλους και μετά, βεβαίως, όλους τους άλλους».

Αντιπαρερχόμαστε τα περί «φτωχών και αδυνάτων». Το ΕΣΥ είναι για τους ασθενείς. Στεκόμαστε μόνο στο γεγονός ότι στη δεύτερη φάση της πανδημίας που διανύουμε, όπως και στην πρώτη, οι ιδιώτες όχι μόνο δεν έβαλαν πλάτη, αλλά επιδίωξαν και τελικά κατάφεραν με τις ευλογίες της κυβέρνησης να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του Δημοσίου, υπερδιπλασιάζοντας το ημερήσιο νοσήλιο για τα κρεβάτια ΜΕΘ στα οποία μεταφέρονταν και μεταφέρονται οι ασθενείς με άλλα νοσήματα εκτός Covid.

Το παράδειγμα της Ηλιούπολης

Στην εφημερία -και όχι μόνο- του νεοσύστατου Ιατρείου Covid της Ηλιούπολης συμπυκνώνεται η τραγική κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εν μέσω πανδημίας, η οποία στέκεται όρθια μόνο χάρη στις προσπάθειες του υγειονομικού κόσμου: πολύωρες αναμονές, ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές. Για τακτικά ραντεβού των βασικών ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας (παθολόγων και γενικών γιατρών) αλλά και πνευμονολόγων, ούτε λόγος. Ακυρώθηκαν με το που ορίστηκε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής Ιατρείο Covid και με άνωθεν εντολή οι γιατροί αφιερώθηκαν στον ιό της πανδημίας.

Στην Ηλιούπολη θα καταφύγουν όχι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά ολόκληρη η νοτιοανατολική Αττική! Για το Λεκανοπέδιο με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων κατοίκων ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας έχει προβλέψει 10 Ιατρεία Covid. Τα έξι (Αλεξάνδρας, Περιστερίου, Καλυβίων, Ραφήνας, Κερατσινίου, Περάματος) ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στο πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, τον περασμένο Μάρτιο, ενώ μόλις στα τέλη του Σεπτεμβρίου και κάτω από την πίεση της αύξησης των κρουσμάτων άνοιξαν αντίστοιχα ιατρεία στα Κέντρα Υγείας Ηλιούπολης, Καλλιθέας, Αμαρουσίου και Ζωγράφου.

Ενδεικτικό είναι ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, στις 19 Σεπτεμβρίου, μέχρι και χθες το Ιατρείο Covid Ηλιούπολης μέτρησε περισσότερους από 500 ελέγχους για κορονοϊό. «Ο κόσμος ήρθε από την πρώτη ημέρα στο ιατρείο, το οποίο ξεκίνησε με τρεις παθολόγους -ένας από μετακίνηση από το «Γ. Γεννηματάς»- και τρεις νοσηλευτές, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία εκπαίδευση», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Αντώνης Καραβάς, γιατρός-παθολόγος. «Πήγαν κάποιοι από τα νέα Ιατρεία Covid σε αυτό της Αλεξάνδρας, κράτησαν σημειώσεις για το πώς δουλεύουν εκεί και αυτό ήταν όλο. Ο σχεδιασμός φυσικά μπάζει από παντού, ενώ η διασπορά στο προσωπικό είναι εξαιρετικά πιθανή», τονίζει.

Στο Ιατρείο Covid της Ηλιούπολης, οι αεικίνητοι πρωταγωνιστές, γιατροί και νοσηλευτές, δίνουν στον επισκέπτη την εντύπωση ότι διαθέτουν υπεράνθρωπες ικανότητες, αφού εξυπηρετούν τους πάντες σχεδόν ταυτόχρονα. Στη βάρδια υπάρχουν ένας γιατρός κι ένας νοσηλευτής, που κάνουν τα πάντα: καταγραφή ιστορικού του ασθενούς, λήψεις δειγμάτων για τον μοριακό έλεγχο, απαντούν σε τηλέφωνα που χτυπούν ασταμάτητα, ρυθμίζουν την κίνηση του ιατρείου, καταγράφουν τα αποτελέσματα, εξετάζουν τα εμπύρετα περιστατικά, δίνουν γνωματεύσεις, συνταγογραφούν και καθαρίζουν-απολυμαίνουν τον χώρο!

«Οι πολύωρες βάρδιες βγαίνουν με εξοντωτικά ωράρια και λιγοστό προσωπικό. Ορισμένοι είναι από μετακινήσεις από νοσοκομεία ή άλλα Κέντρα Υγείας, με αβάσταχτες υπερωρίες. Δεν υπάρχουν τουαλέτες και αποδυτήρια! Δεν υπάρχει καθαριστής. Εμείς κάνουμε γενική καθαριότητα και απολύμανση του χώρου, διαδικασία η οποία πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο, με άτομο κατάλληλα εκπαιδευμένο και ανάλογα ντυμένο για την προστασία του», μας λέει ο Αντ. Καραβάς.

Τα προβλήματα, όμως, δεν τελειώνουν εδώ. «Δεν έχουμε επάρκεια σε υλικά για τη διενέργεια των τεστ (π.χ. στυλεούς, σακουλάκια, μπουκαλάκια) και Μέσα Ατομικής Προστασίας (π.χ. μάσκες, ποδιές). Τα αποτελέσματα καθυστερούν μέχρι και τρεις μέρες, επομένως τηλεφωνεί συνεχώς κόσμος αγωνιώντας», σημειώνει. Την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τον παιδικό πληθυσμό, παρ’ όλο που η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία χωρίς να λάβει επαρκή μέτρα ασφάλειας. Κανένα από τα δέκα Ιατρεία Covid, μας εξηγεί ο Αντ. Καραβάς, δεν διαθέτει παιδίατρο που να εξετάζει παιδιά και να κάνει λήψεις για το τεστ του κορονοϊού. Μόνο στα Νοσοκομεία Παίδων μπορεί να εξεταστούν τα παιδιά και να γίνει μοριακός έλεγχος σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.

Ο κόσμος όμως δεν σταμάτησε να αρρωσταίνει από άλλες ασθένειες. Οι υπόλοιποι ασθενείς τι κάνουν; «Τα Ιατρεία Covid προκειμένου να στελεχωθούν πήραν όλους τους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και πνευμονολόγους των Κέντρων Υγείας της χώρας, όσων τέλος πάντων απέμεναν σε αυτά και δεν είχαν ήδη μετακινηθεί σε νοσοκομεία για τον Covid. Λόγω της υπερφόρτωσης του έργου στα Ιατρεία Covid κινδυνεύουν να διαφύγουν άλλες σοβαρές λοιμώξεις», επισημαίνει ο κ. Καραβάς.

Ενδεικτικά περιγράφει την περίπτωση μιας επισκέπτριας του ιατρείου που εξετάστηκε, δεν κρίθηκε ύποπτο κρούσμα Covid, γιατρός την ενημέρωσε σχετικά και την έστειλε σπίτι της. Η γυναίκα δεν έφυγε, επέμενε ότι δεν νιώθει καλά και ύστερα από λίγο διαγνώστηκε με οξεία φλεγμονή στο νεφρό. «Ούτε τα ραντεβού του με τον παθολόγο, τον γενικό γιατρό ή τον πνευμονολόγο του δεν μπορεί να κάνει πλέον ο κόσμος, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πορεία της υγείας του», προσθέτει ο γιατρός.

«Μετά το τυφλό lockdown -εξαιτίας της ανεπάρκειας σε τεστ και σε υποδομές του ΕΣΥ- περάσαμε στο τυφλό άνοιγμα -εξαιτίας της πίεσης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων του τουρισμού και των μεταφορών- με αποτέλεσμα τo νέο κύμα της πανδημίας να έρθει ορμητικότερα και γρηγορότερα. Στο διάστημα αυτό δεν έγινε τίποτα απολύτως για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας», καταλήγει ο Αντώνης Καραβάς.

Τα αιτήματα των υγειονομικών για χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για επάρκεια σε τεστ και για κατάλληλες υποδομές παραμένουν ενεργά και αναπάντητα.

Πηγή
Author: Ντάνι Βέργου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...