Ανησυχεί τώρα η κυβέρνηση για κρούσματα και παραδόσεις εμβολίων

Μοιραστειτε το

Η επιδημιολογική εικόνα σε συνδυασμό με τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών προβληματίζουν Μαξίμου και Υπ. Υγείας που εξετάζουν την αναθεώρηση των εξαγγελιών τους.

Έντονα προβληματισμένη φέρεται η κυβέρνηση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως αποτυπώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων επτά ημερών, είπε ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 547 ανά ημέρα και η μέση ηλικία των διαγνωσθέντων τα 48 έτη. Εξέφρασε την ανησυχία του γιατί υπάρχει μία αύξηση στις νέες διαγνώσεις, κυρίως στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Συνολικά, αυτή την ώρα στη χώρα υπάρχουν 5.324 ενεργά κρούσματα από τα οποία «τα 23.74 είναι στην Αττική που μας προβληματίζει, και τα 951 στην Κεντρική Μακεδονία», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε επίσης ότι περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 7 μέρες παρουσιάζονται σε Θήρα, Μύκονο, Βοιωτία, Ροδόπη, Λακωνία και Δυτική Αττική, ενώ τόνισε ότι προκαλούν προβληματισμό οι αυξητικές τάσεις στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας και Αττικής.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω της κυβερνητικής απόφασης –με την οποία συναίνεσε η ειδική επιτροπή των Λοιμωξιολόγων– για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί το «ξεκλείδωμα» Γυμνασίων και Λυκείων από την ερχόμενη εβδομάδα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα του λιανεμπορίου, ο υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί, σημειώνοντας πως είναι νωρίς να εξαχθούν «ασφαλή συμπεράσματα». 

«Ανησυχητικές οι καθυστερήσεις…»

Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται πλέον να προβληματίζεται έντονα και για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «παρατηρούνται τώρα ανησυχητικές καθυστερήσεις στην παραγωγή και στις παραδόσεις τους», προσθέτοντας πως «οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».

Σημειώνεται ωστόσο πως μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, εκτίμησε πως μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, καθώς και οι πιο ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, παρά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.  

Την ίδια ημέρα, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για επιστροφή σε «μια κάποια κανονικότητα» μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο, αναγνωρίζοντας πάντως πως αυτό θα συμβεί εάν υλοποιηθούν πολλά «αν» και «εφόσον», που έχουν να κάνουν κυρίως με την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στις παραδόσεις εμβολίων. Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι αρχικές κυβερνητικές εξαγγελίες μιλούσαν για μαζικούς εμβολιασμούς και για ταχεία απόκτηση ανοσίας του πληθυσμού στη νόσο Covid-19.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά 213.735 εμβολιασμοί στη χώρα. 196.009 άτομα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου.

«Νέα μέτρα, εάν χρειαστεί…»

Στο παραπάνω πλαίσιο, δεν προκαλεί εντύπωση που η κυβέρνηση ετοιμάζεται πλέον να συνεχίσει τις παλινωδίες και το σύστημα «ακορντεόν» με το άνοιγμα-κλείσιμο καταστημάτων, σχολείων κτλ. Οι επιστήμονες παρακολουθούν καθημερινά τα στοιχεία και «είμαστε αποφασισμένοι να άρουμε ή να πάρουμε νέα μέτρα εάν χρειαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, αποτυπώνοντας ουσιαστικά τις κυβερνητικές σκέψεις.

Συνεπώς, καθοριστικά αναμένονται να είναι τα δεδομένα της Πέμπτης, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, τα στοιχεία αυτά θα κρίνουν τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τη λειτουργία των σχολείων και της αγοράς.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...