Ανησυχία και εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα για την ανθρωπιστική κρίση στην Αιθιοπία

Μοιραστειτε το

Μια «ευρεία ανθρωπιστική κρίση» εκτυλίσσεται στην Αιθιοπία, προειδοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με περισσότερους από 27.000 ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους μέχρι στιγμής λόγω των σφοδρών συγκρούσεων.

Ο ρυθμός εξόδου των προσφύγων, περίπου 4.000 την ημέρα, ίσως να καταδεικνύει και «μαζικό εσωτερικό εκτοπισμό» στην επαρχία Τιγκρέ, κατήγγειλαν υπηρεσίες του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι στα όριά τους στην περιοχή.

«Πρόκειται για μια ροή που δεν έχουμε ξαναδεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες σε αυτή την περιοχή της χώρας», σχολίασε ο Μπάμπαρ Μπαλόχ, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπιι Άχμεντ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι έληξε η διορία που είχε δώσει στις δυνάμεις της βόρειας αυτής επαρχίας να παραδώσουν τα όπλα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια τελική στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Μέκελε πρωτεύουσας της επαρχίας Τιγκρέ.

«Η UNHCR προειδοποιεί ότι μια ευρεία ανθρωπιστική κρίση εκτυλίσσεται καθώς χιλιάδες πρόσφυγες φεύγουν για να γλιτώσουν από τις συνεχιζόμενες μάχες στην επαρχία Τιγκρέ της Αιθιοπίας κάθε ημέρα αναζητώντας ασφάλεια στο ανατολικό Σουδάν», δήλωσε ο Μπαλόχ.

«Η UNHCR βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για να προσφέρει βοήθεια στους εκτοπισμένους στο Τιγκρέ, περιλαμβανομένης της παροχής προϊόντων πρώτης ανάγκης, όταν αποκατασταθεί η πρόσβαση και το επιτρέψει η ανθρωπιστική κατάσταση», επεσήμανε, ζητώντας να αρθούν τα εμπόδια ώστε οι οργανώσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στους εκτοπισμένους.

Η UNHCR υπενθύμισε εξάλλου ότι η σύγκρουση αυτή επηρεάζει επίσης σχεδόν 100.000 πρόσφυγες από την Ερυθραία οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στο Τιγκρέ και εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), δήλωσε: «Ενδέχεται να υπάρχει μαζικός εκτοπισμός στο εσωτερικό του Τιγκρέ και αυτό φυσικά προκαλεί ανησυχία και προσπαθούμε να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Καταυλισμοί στο Σουδάν

Μπροστά στη μεγάλη εισροή προσφύγων οι αρχές του Σουδάν αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά τον καταυλισμό στην Ουμ Ρακούμπα, που βρίσκεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την Αιθιοπία. Ο καταυλισμός αυτός είχε κλείσει πριν 20 χρόνια όταν είχε δεχθεί πολλούς Αιθίοπες που έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον λιμό.

Όμως πλέον στον καταυλισμό υπάρχουν μόνο δύο κτήρια και μάλιστα σε κακή κατάσταση. Περιτριγυρισμένος από αμμόλοφους και μερικά σχεδόν εγκαταλελειμμένα χωράφια, ο καταυλισμός είναι απομονωμένος, με το πρώτο κατοικημένο χωριό να απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα.

Ο Άμπντελ Μπάσετ Άμπντελ Γάνι, υπεύθυνος του καταυλισμού, δεν ξέρει σε τι να δώσει προτεραιότητα καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και άμεσα. Ο ίδιος συμμετέχει για δεύτερη φορά στο στήσιμο ενός καταυλισμού προσφύγων.

«Το 1985 συμμετείχα στην σουδανική επιτροπή για τους πρόσφυγες και τώρα ξανακάνω αυτή τη δουλειά ως υπεύθυνος. Τότε είχα υποδεχθεί Αιθίοπες που έφευγαν λόγω του λιμού και τώρα αυτούς που φεύγουν λόγω του πολέμου», εξήγησε.

Από το 1983 ως το 1984 η Αιθιοπία έζησε έναν από τους χειρότερους λιμούς του αιώνα, εξαιτίας του οποίου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Ανησυχία από την Επιτροπή των Νόμπελ

Αλλά και η Επιτροπή που απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης στον Αιθίοπα πρωθυπουργό Άμπιι Άχμεντ εξέφρασε σήμερα βαθιά ανησυχία για την σύγκρουση στην περιοχή Τιγκρέ και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να τερματιστεί η βία.

«Η Νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Αιθιοπία και ανησυχεί βαθύτατα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ίδια, η οποία σπάνια εκφράζει άποψη για τις ενέργειες κάποιου που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας τιμήθηκε με το βραβείο αυτό το 2019 για την σύναψη ειρήνης με την Ερυθραία μετά τον καταστροφικό πόλεμο του 1998-2000 και την μακροχρόνια αντιπαράθεση στην μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Η Επιτροπή «επαναλαμβάνει σήμερα αυτό που έχει δηλώσει και στο παρελθόν, συγκεκριμένα ότι είναι ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να τερματίσουν την κλιμακούμενη βία και να λύσουν τις διαφωνίες και τις συγκρούσεις με ειρηνικά μέσα», προσθέτει η ίδια στην ανακοίνωση αυτή που απέστειλε με email στο Reuters.

Με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης τιμήθηκε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) του ΟΗΕ. Αυτό θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου που είναι η επέτειος του θανάτου του ιδρυτή των βραβείων αυτών, του Σουηδού βιομηχάνου Άλφρεντ Νόμπελ.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...