Ανησυχία επιστημόνων για περαιτέρω κορύφωση παρά τα συνεχή lockdown – Πότε διαφαίνεται «φως»

Μοιραστειτε το

Με τους επιδημιολογικούς δείκτες να… ανηφορίζουν καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες η αισιοδοξία που έφερε η έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα μας και μάλιστα με υποδειγματικό, κατά γενική ομολογία, τρόπο, δεν κράτησε πολύ.

Η ανακοίνωση της συμπλήρωσης του 1.000.000 εμβολιασμένων, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην αρχή της εβδομάδας, αντί για σαμπάνιες άνοιξε… νέες κλίνες ΜΕΘ, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 40% ενώ μέσα στην εβδομάδα αυτή σημειώθηκε και νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων για το 2021 (2.702 νέα κρούσματα την Τετάρτη).

Η χθεσινή, πρώτη ημέρα της εφαρμογής του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης στο ΕΣΥ συνοδεύτηκε με νέα αύξηση των νοσηλευομένων με λοίμωξη Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας και ιδίως σε εκείνα της Αττικής.

Επιπλέον 403 εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού ολοκληρώθηκαν το περασμένο 24ωρο, με τις 229 να αφορούν στο λεκανοπέδιο.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται πλέον 3.223 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού, εκ των οποίων περίπου οι μισοί, 1.581, βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου.

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 449, καταγράφοντας σταθερά αύξηση στις τελευταίες δέκα ημέρες, και δημιουργώντας αγωνία για τους ανθρώπους που δίνουν σκληρή μάχη για τη ζωή τους, αλλά και για τις αντοχές του συστήματος δημόσιας υγείας.

Μόλις την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 367 και στις 18 του ίδιου μήνα ήταν 320. Το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων -το οποίο όλοι απεύχονται να καταρριφθεί- καταγράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019 και ήταν 622.

Φόβοι για 100 νεκρούς τη μέρα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία της Αττικής κινδυνεύουν ακόμα να καταρρεύσουν, ενώ μάλιστα ανέφερε ότι είναι πιθανό να δούμε μέχρι και πάνω από 100 θύματα τη μέρα, συμπληρώνοντας ότι αν δεν τηρούμε τα μέτρα, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 3.000 ημερησίως.

«Πολλοί λένε ότι τα μέτρα είναι άδικα και παράλογα, αλλά είναι δύσκολο να βρεις ιδανικές λύσεις, χρειάζονται απλοί κανόνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης και συμπλήρωσε: «Αν έχουμε πόλεμο, πρέπει να έχουμε απλούς κανόνες εφαρμοσμένους απ’ όλους. Το ιδανικό ήταν να τα κλείσουμε όλα για 2 με 3 εβδομάδες. Αν είχε γίνει την πρώτη περίοδο της επιδημίας θα είχαμε ησυχάσει».

Ο κ. Παυλάκης προέβλεψε ότι, ενώ σήμερα έχουμε 20 με 40 θύματα από τον κορωνοϊό, τη μέρα, την επόμενη εβδομάδα τα θύματα θα είναι από 60 και πάνω και ενδέχεται να περάσουν και τα 100. «Δεν έχουμε δει την κορύφωση. Με τόσα θύματα λέμε το απλό, προφυλαχθείτε εφαρμόστε τα μέτρα», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν. Έχουμε αποφύγει την καταστροφή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό» και σημείωσε, μάλιστα, ότι «έρχονται τα εμβόλια και η άνοιξη», πράγμα που σημαίνει ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε μείωση στα κρούσματα.

«Ελπίζω οι Έλληνες πολίτες να ακούσουν και να εφαρμόσουν τα μέτρα, για να αποφύγουμε την καταστροφή. Ελπίζω να διδαχθούν από τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο, έχει αποφύγει ένα τεράστιο τσουνάμι. Ελπίζω να το αποφύγει τελειωτικά, γιατί τώρα είμαστε στην τελική ευθεία. Στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς, τις επόμενες δυο εβδομάδες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ελπίζω ότι στο μέσο της μεθεπόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να δούμε την κορύφωση. Αν δεν δούμε την κορύφωση του κύματος δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα. Όπως είχατε μαύρο μήνα με 5.000 νεκρούς μπορείτε να έχετε και μαύρο μήνα με 10.000 νεκρούς», ξεκαθάρισε ο ερευνητής προσπαθώντας να «ταρακουνήσει» τους πολίτες για ευλαβική τήρηση των μέτρων.

Ο κ. Παυλάκης αναφέρθηκε και στις πασχαλινές διακοπές, υπογραμμίζοντας ότι εάν η Αθήνα είναι ακόμα στην ίδια κατάσταση που είναι σήμερα, οι μετακινήσεις το Πάσχα «μπορεί να είναι καταστροφή, αφού με έναν υπερμεταδότη μπορεί να μολυνθεί όλο το χωριό». «Πάσχα μαζεμένο μήπως και σώσουμε το καλοκαίρι», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σχετικά με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων ανέφερε ότι «τον Μάρτιο ξεχάστε το να ανοίξουμε», βλέποντας πιο πιθανό σενάριο να ανοίξουν τα μαγαζιά τον Απρίλιο.

Κυριάρχησαν οι μεταλλάξεις και η κόπωση

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αττική, αλλά και στους λόγους, οι οποίοι ευθύνονται για την επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ο πρώτος αφορά την κυριαρχία πλέον των μεταλλάξεων στα κρούσματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην Αττική όπου και παρουσιάζεται το εντονότερο πρόβλημα, το 70% περίπου των κρουσμάτων είναι με το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης.

Ο δεύτερος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στην κόπωση των πολιτών, είπε ο κ. Δημόπουλος, μια κόπωση που οδηγεί στη μη τήρηση των μέτρων. Και ο τρίτος λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, καθώς όπως γνωρίζαμε κι από τη γρίπη, τον Φεβρουάριο και τον μισό Μάρτιο είχαμε πάντα τα περισσότερα κρούσματα.

Ο κ. Δημόπουλος παρατήρησε επίσης ότι από την αρχή της πανδημίας το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά, αλλά είναι λογικό να λαμβάνονται κι έκτακτα μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, λόγω της επιβάρυνσης των επιδημιολογικών δεδομένων. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ συμπλήρωσε ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών τους.

Ο κ. Δημόπουλος απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη της πανδημίας, λέγοντας ότι για να φανεί αν θα εφαρμοστούν και θα αποδώσουν τα νέα μέτρα θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμη, αλλά το θετικό είναι ότι προχωράει και το πρόγραμμα εμβολιασμού και μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας.

Πότε θα «πέσουν» τα κρούσματα

Τα κρούσματα θα αρχίσουν να πέφτουν από τις επόμενες 2-3 μέρες στην Αττική και μετά από 3-4 μέρες πανελλαδικά τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ.

Όπως εξήγησε, αυτό δεν θα οφείλεται σε αυτά τα μέτρα αλλά στα προηγούμενα μέτρα που ίσχυαν στην Αττική. «Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα πολύ πιο χειροπιαστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι δεν θα καταφέρουμε να πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα εύκολα μέσα στον Μάρτιο γιατί υπάρχουν οι μεταλλάξεις του κορωνοιού.«Αν θέλουμε να πέσουμε στα 800 κρούσματα χρειαζόμαστε ένα μήνα παράταση του lockdown».

Ο ίδιος εκτιμά ότι η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα θα είναι καλύτερη. «Εκτιμώ ότι πάμε σε καλύτερη εικόνα και αν εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά με σύνεση νομίζω ότι θα πάμε σε σημαντικά καλύτερη εικόνα».

Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν θα είναι αρκετά ταχεία η αποκλιμάκωση και επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις για το πώς μπορούμε να ανοίγουμε με ασφάλεια.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα μέσα Ιουλίου θα έχουμε δεκάδες κρούσματα.

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου σημείωσε ότι θα μπορούσε να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο, σταδιακά, πρώτα με click away και ταυτόχρονα τα μαγαζιά να εφοδιαστούν με συσκευές απολύμανσης του αέρος ώστε να υπάρχει μείωση του ιικού φορτίου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...