Ανησυχία για την οικονομία, ενώ κερδίζει έδαφος το εμβόλιο

Μοιραστειτε το

Tην εντεινόμενη αγωνία των πολιτών για την πορεία της πανδημίας και ειδικά φόβο για τις παραλλαγές του ιού, αλλά και για τις συνέπειες στην οικονομία καταγράφουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η πρώτη ήταν αυτή της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση το 53% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά την οικονομική κατάσταση, μόλις 12% θετικά και 34% ουδέτερα. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την οικονομία τους επόμενους μήνες. Το 51% λέει ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση, το 26% ότι θα γίνουν καλύτερες οι οικονομικές συνθήκες και το 20% εκτιμά ότι θα είναι ίδιες.

Το 61% προβλέπει ότι μια φυσιολογική καθημερινότητα στην οικονομία θα έρθει μετά το 2021, ενώ το 38% μέσα στη χρονιά.

Σημαντικότερο πρόβλημα για το 42% των πολιτών είναι η πανδημία και η ιατρική περίθαλψη. Δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομία με τις αυθόρμητες αναφορές να φτάνουν στο 32%, ανεργία με 8%, εξωτερική πολιτική με 6% και πολιτικοί – πολιτικό σύστημα με 5% είναι τα υπόλοιπα ζητήματα που προβληματίζουν τους πολίτες. 

Στη δημοσκόπηση της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο, καταγράφεται επίσης ανησυχία για τις παραλλαγές και μεταλλάξεις του κορονοϊού. Στο ερώτημα πόσο σας ανησυχούν οι μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού το 29% απαντά πολύ, άλλο ένα 29% αρκετά, το 20% απαντά μέτρια, λίγο απαντά το 9% και ελάχιστα με καθόλου το 11% των ερωτηθέντων.

Εμβόλιο

Υποχώρηση των επιφυλάξεων για το εμβόλιο καταδεικνύουν στο μεταξύ τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE. Πάνω από 7 στους 10 δηλώνουν πλέον ότι θα εμβολιαστούν, ενώ πάνω από έξι στους 10 θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό (σ.σ. βέβαια το θέμα είναι αν θα υπάρχουν εμβόλια).

Το 49% απαντά ότι σίγουρα θα κάνει το εμβόλιο, το 25% μάλλον ναι, ενώ το 21% απαντά μάλλον όχι και σίγουρα όχι. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο το 37% των ερωτηθέντων έλεγαν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, έναντι του 40% τον Δεκέμβριο και του 49% τον Ιανουάριο.

Στο ερώτημα πότε θα κάνουν το εμβόλιο, το 63% απαντά το συντομότερο δυνατό (47%) ή μετά από 2 με 3 μήνες (16%) έναντι 57% συνολικά στη δημοσκόπηση Δεκεμβρίου. Το 22% των ερωτώμενων απαντά αρκετά αργότερα (έναντι 24%) ενώ το 11% δηλώνει ποτέ (έναντι 15% στην προηγούμενη δημοσκόπηση). 

Αντίστοιχα, η δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει ότι πάνω από 6 στους 10 (63%) δηλώνουν ότι θα το κάνουν, ενώ το 26% ότι δεν θα το κάνει και 10% ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα παρατηρείται αύξηση 8% σε όσους δηλώνουν ότι θα το κάνουν.

Οι πολίτες άνω των 65 ετών λένε σε ποσοστό 82% ότι θα το κάνουν ενώ το μικρότερο ποσοστό (54%) είναι στην ηλικιακή ομάδα 17-34 ετών.

Πρόθεση ψήφου

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με 36,1%, αυξημένο κατά 1,3 μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο (34,8%). Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,7%, κερδισμένος κατά μισή μονάδα. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με 6,4% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 3,6% και το ΜεΡΑ5 με 2,4%.

Στην πρόθεση ψήφου της Pulse, η Ν.Δ. έχει προβάδισμα με 37%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22%, το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡα25 με 3%.
 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...