Ανετοιμότητα για τη «Μήδεια» και αποτυχία καταλογίζει στο υπ. Μετανάστευσης ο Γ. Καμίνης

Μοιραστειτε το

Γιώργος Καμίνης

KΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Την έλλειψη ετοιμότητας και σχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την προστασία των προσφυγικών δομών από την κακοκαιρία «Μήδεια» επισημαίνουν με κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης και ο γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης και Βασίλης Χρονόπουλος. 

Οπως έγραψε η «Εφ.Συν.» («Αριστα στην ανικανότητα του υπουργείου Μετανάστευσης», 17/2/2021), το υπουργείο κατέφυγε σε αυτοσχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής, αργά το μεσημέρι της Τρίτης, για τη μεταφορά των περίπου 450 προσφύγων που μένουν σε σκηνές στη δομή στον Ελαιώνα. 

Οι κ. Καμίνης και Χρονόπουλος κάνουν λόγο για εμφανή έλλειψη σχεδίου και αποτυχία και σημειώνουν ότι και στην περίπτωση των προσφύγων αποδείχτηκε κενό γράμμα η ετοιμότητα της πολιτείας απέναντι στη «Μήδεια». 

Η δήλωσή τους έχει ως εξής: 

Η «Μήδεια», όπως κάθε φυσική καταστροφή, έπληξε σφοδρότερα τους πλέον ευάλωτους. Δίπλα στις χιλιάδες οικογένειες που έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες ημέρες, οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στις δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής χώρας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το κρύο και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα σε αντίσκηνα και κοντέινερ, χωρίς να διαφαίνεται κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης από την πλευρά του Υπουργείου.

Σε Σχιστό, Σκαραμαγκά, Ελαιώνα και Μαλακάσα είδαμε αντίσκηνα θαμμένα στο χιόνι, κοντέινερς και αντίσκηνα χωρίς ρεύμα και νερό, «παγωμένες» εξωτερικές τουαλέτες και λοιπούς χώρους υγιεινής, άναρχη μεταφορά ανθρώπων σε δημοτικούς χώρους και κοντέινερς την τελευταία στιγμή. Δεν υπήρξε καμία πρόνοια μεταφοράς ούτε των πιο ευάλωτων, εγκύων και παιδιών, σε ειδικούς χώρους, παρά μόνο αφού είχαν μείνει επί ώρες αβοήθητοι εν μέσω χιονόπτωσης. Αυτές είναι οι λυπηρές συνθήκες που επιφυλάσσει η χώρα μας σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες αλλά και σε αιτούντες άσυλο, 70 χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης.
 
Η ετοιμότητα της Πολιτείας απέναντι στη «Μήδεια» αποδείχθηκε κενό γράμμα και στην περίπτωση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Αποτυχία που μετρά διπλά γιατί η χώρα είναι επιφορτισμένη με τη διεθνή υποχρέωση για την προστασία της ζωής και της υγείας αυτών των ανθρώπων. Έρχεται δε να προστεθεί στις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τον προσωρινό χώρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, στον οποίο 7.000 άνθρωποι ζουν κυριολεκτικά δίπλα στα κύματα.

Στην Ελλάδα, ακόμη και σήμερα, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, ευάλωτοι απέναντι σε κάθε μορφής κακοκαιρία, απροστάτευτοι απέναντι σε κάθε έκτακτη περίσταση. Τίποτε λιγότερο δεν είναι ανεκτό από την αξιοπρεπή μεταχείριση αναγνωρισμένων προσφύγων, αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων. Είναι μία υποχρέωση που δεν χωρά αναβολή. Ως πότε το Υπουργείο θα αφήσει αυτή την κατάσταση να διαιωνίζεται;

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...