Ανεβάζουν ταχύτητα οι εμβολιασμοί

Μοιραστειτε το

Με την κυβέρνηση να θέτει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι, ξεκίνησε χθες ο προγραμματισμός για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού καθώς τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού κατά του Covid-19 για ηλικιωμένους άνω των 85 ετών.

Την ίδια ώρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτηση της εταιρείας AstraZeneca για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά του Covid-19, πράγμα που βάζει άλλο ένα εμβόλιο στον χορό των εμβολιασμών  του πληθυσμού της Ε.Ε.

«Το τρένο του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχει εξασφαλίσει εμβόλια για 15 εκατομμύρια πολίτες. Παρ’ όλα αυτά, το σύστημα υγείας ακόμα τελεί υπό πίεση, με τους υγειονομικούς να προειδοποιούν ότι δεν θα αντέξει ένα τρίτο κύμα πανδημίας.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Mάριο Θεμιστοκλέους, από τις 27/12/2020 μέχρι χθες 11/1/2021 έχουν γίνει 49.661 εμβόλια σε πολίτες (υγειονομικοί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ) που αντιστοιχούν στο 0,46% του πληθυσμού.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Θεμιστοκλέους, ο εμβολιασμός των υγειονομικών έχει ολοκληρωθεί σε αρκετά από τα 106 δημόσια νοσοκομεία.

Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός ιδιωτών ιατρών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών, ενώ σήμερα ξεκινά η μεταφορά των εμβολίων στη νησιωτική χώρα.

Στις 12 Ιανουαρίου εμβολιάζονται σε Ρόδο, Κέρκυρα, Λέσβο, Χίο, Κω, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Σάμο, Λευκάδα, Σύρο, Νάξο, Σαντορίνη, Λήμνο, Κάλυμνο, Κύθηρα, Ικαρία, Λέρο και Κάρπαθο. Στα τέλη του μήνα ξεκινούν σε Θάσο, Μύκονο, Πάρο, Αίγινα, Άνδρο, Τήνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Μήλο, Σαλαμίνα, Πόρο, Σπέτσες και Καστελόριζο.

Ο κ. Θεμιστοκλέους πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει το 2,36% των εμβολίων της πρώτης παρτίδας, αναλογία που αντιστοιχεί στα πληθυσμιακά της δεδομένα, ενώ έχουν γίνει όλες οι συμφωνίες για να παραλάβει μέσα στον Ιανουάριο από τις Pfizer & BioNTech 427.050 δόσεις καθώς και 200.000 δόσεις από την Moderna.

Οι παραλαβές δόσεων θα συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο ενώ, στις αρχές του επόμενου μήνα θα συμπεριληφθούν και παραλαβές δόσεων εμβολίου και από την AstraZeneca, η οποία αναμένεται να αδειοδοτηθεί το επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένονται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου άλλες 362.700 δόσεις του εμβολίου των Pfizer και BioNTech και τον Μάρτιο άλλες 558.675 δόσεις. Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα παραληφθούν 1.348.425 δόσεις ως το τέλος Μαρτίου. Σε αυτές υπάρχει περίπτωση να προστεθούν και άλλες 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφορικά με τις δόσεις της Moderna, το Φεβρουάριο θα παραδοθούν άλλες 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις εμβολίων. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις

Να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε χθες η Moderna, ξεκίνησε η διανομή και παράδοση των πρώτων εμβολίων Covid-19 της εταιρείας στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρήγγειλε το Δεκέμβριο άλλες 80 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου, ανεβάζοντας τη συνολική παραγγελία της για το 2021 σε 160 εκατομμύρια δόσεις.

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός ατόμων άνω των 85 ετών

 Ραντεβού για να εμβολιαστούν μπορούν να κλείνουν από χθες οι πολίτες άνω των 85 ετών.  

Τα ραντεβού θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται στις 16 Ιανουαρίου.

Παρουσιάζοντας την πλατφόρμα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, εξήγησε τους τέσσερις τρόπους με τους οποίους μπορούν να προγραμματίζονται τα ραντεβού. 

  • Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για τη δυνατότητα που υπάρχει για αυτή την ηλικιακή κατηγορία να κλειστούν ραντεβού μέσω ΚΕΠ και φαρμακείων.
  • Σε ό,τι αφορά τα ραντεβού σε φαρμακείο είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα επισκεπτόμενος κάποιος ένα φαρμακείο, ξεκινώντας από τώρα, να κλείσει και τα δυο ραντεβού. Το ίδιο ισχύει και για τα ΚΕΠ όπου τα ραντεβού μπορεί να κλείσει και τρίτο πρόσωπο με σχετική δήλωση.
  • Σχετικά με την άυλη συνταγογράφηση είπε ότι υπάρχει μέριμνα με βάση τις διευθύνσεις που έχουν δηλωθεί σε αυτήν να μπορεί το σύστημα να προτείνει στοχευμένα ραντεβού.  Τα μηνύματα της άυλης έχουν ήδη ξεκινήσει να φεύγουν είπε ο κ. Πιερρακάκης  και πρόσθεσε ότι αφορούν πάνω από 50.000 άτομα άνω των 85 ετών. Μέσα σε 72 ώρες όσοι λάβουν το σχετικό μήνυμα θα πρέπει,σε περίπτωση που συμφωνούν με το προτεινόμενο ραντεβού, να στείλουν τον κωδικό που θα τους έχει σταλεί στο 13034.
  • Ο τέταρτος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr που ήδη λειτουργεί. Μπαίνοντας σε αυτήν μπορεί κάποιος να δει αν ανήκει στις πληθυσμιακές κατηγορίες που έχουν προτεραιότητα κι έπειτα με χρήση τω κωδικών του Taxisnet και του ΑΜΚΑ να μπει στην πλατφόρμα να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο, να επιλέξει ημέρα, επιθυμητό χρονικό διάστημα ωρών, τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο ραντεβού κι έπειτα να επιβεβαιώσει τα συγκεκριμένα ραντεβού.

Να σημειωθεί ότι στα φαρμακεία και τα ΚΕΠ είναι απαραίτητα ΑΜΚΑ και ταυτότητα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...