Ανατροπή και νέο μυστήριο για το θρυλικό Στόουνχεντζ

Μοιραστειτε το

Νέα μελέτη, που παρουσιάζεται σε ντοκιμαντέρ του BBC, αποκαλύπτει πως το περίφημο Στόουνχεντζ, το οποίο εδώ και χιλιετίες σκιάζει με τη μυστικιστική γοητεία του την κοιλάδα του Σόλσμπερι, κατασκευάστηκε με μονόλιθους ενός αρχαιότερου μνημείου που αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε από την Ουαλία.

Το Στόουνχεντζ είναι μία ανερμήνευτη, μέχρι σήμερα, κατασκευή που βρίσκεται στην Αγγλία. Ο σκοπός της κατασκευής του συνδέθηκε από τους περισσότερους ερευνητές με αστρονομικές παρατηρήσεις με βάση τα ζεύγη των μεγάλων κατακόρυφων ογκολίθων, τεσσάρων μέτρων ο καθένας, που συνδέονται στην κορυφή με ένα ογκώδες υπέρθυρο και σχηματίζουν τα γνωστά πέντε Τρίλιθα στο κέντρο της παρατηρούμενης εικόνας.

Η κατασκευή του Στόουνχεντζ, τον Μεσαίωνα είχε αποδοθεί στους αρχαίους Κέλτες και στους διδασκάλους τους Δρυίδες, ωστόσο τα ανασκαφικά ευρήματα στην περιοχή δεν οδηγούν σε αυτή τη θεωρία, καθότι η κατασκευή αυτή χρονολογείται τη 2η χιλιετία π.Χ.. Την εποχή του Χαλκού οι γνωστοί πολιτισμοί που θα μπορούσαν να συσχετισθούν με την κατασκευή του Στόουνχετζ θα ήταν ο πολιτισμός της Μεσοποταμίας, ο Αιγυπτιακός και ο Κρητομυκηναϊκός».

Αρχαιολογική έρευνα του 2015 είχε ήδη αποκαλύψει ότι ορισμένοι από μονόλιθους του Στόουνχεντζ είχαν μεταφερθεί από λατομείο στους λόφους του Πρέσελι στη δυτική ακτή της Ουαλίας, περισσότερο από 250 χιλιόμετρα μακριά.

Τώρα, ερευνητές του University College London αναφέρουν στην επιθεώρηση Antiquity ότι κάποιοι από τους μεγαλύτερους μονόλιθους αρχικά σχημάτιζαν έναν ακόμα αρχαιότερο κύκλο κοντά στο Πρέσελι.

Ο κύκλος της Ουαλίας έχει διάμετρο 110 μέτρων, ακριβώς όσο η τάφρος που περιβάλλει τον κύκλο του Στόουνζεντζ. Τουλάχιστον ένας από τους μονόλιθους του Σόουνχεντζ ταιριάζει με τις τρύπες που βρέθηκαν στον κύκλο της Ουαλίας.

Και τα δύο μνημεία ήταν προσανατολισμένα προς τη θέση που ανατέλλει ο ήλιος το θερινό ηλιοστάσιο.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής Πάρκερ Πίρσον πιστεύει ότι ο νεολιθικός πληθυσμός του Πρέσελι πήρε μαζί του το προγονικό μνημείο όταν αναγκάστηκε να μετακομίσει.

«Είναι σαν να εξαφανίστηκαν. Ίσως οι περισσότεροι κάτοικοι μετανάστευσαν και πήραν μαζί τους μονόλιθους –την προγονική ταυτότητά τους» είπε σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρει το BBC, τα περισσότερα νεολιθικά μνημεία της Βρετανίας κατασκευάστηκαν κοντά σε λατομεία.

Μόνο τέσσερις μονόλιθοι παραμένουν σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο της Ουαλίας, όμως οι τρύπες που βρέθηκαν στη νέα έρευνα δείχνουν ότι επρόκειτο για έναν μεγάλο κύκλο από 30 με 50 όρθιους βράχους. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι έχει ηλικία 5.400 ετών, είναι δηλαδή τέσσερις αιώνες αρχαιότερο από το Στόουνχεντζ.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...