Ανασχηματισμός: Σκέψεις για μεταφορά του σε ουδέτερο χρόνο – Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Μητσοτάκης

Μοιραστειτε το

Για άλλη μια φορά από τον Μάρτιο, ο ανασχηματισμός είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης στα δημοσιογραφικά γραφεία. Ποιες εισηγήσεις δέχεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί λένε πως ο ανασχηματισμός είναι σαν τις εκλογές, δηλαδή δεν προαναγγέλλεται. Ωστόσο εντός του κυβερνητικού σχήματος υπάρχουν ορισμένες αρρυθμίες τις οποίες έχει εντοπίσει ο πρωθυπουργός και θέλει να διορθώσει προτού αυτές δράσουν αρνητικά για την απόδοση της κυβέρνησης.

Η αποστροφή του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της 30ης Σεπτεμβρίου ήταν χαρακτηριστική και έκρουσε τον κώδωνα για όσους πίστευαν πως πλησιάζει η ώρα για ένα φρεσκάρισμα στο κυβερνητικό σχήμα.

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι η ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης είναι συλλογική. Όλοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλίει ευθύνες σε άλλους υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα».

Τα παραπάνω και δη δια στόματος πρωθυπουργού καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που συζητιόταν εδώ και καιρό. Υπάρχει «θέμα» στην συνεννόηση ορισμένων υφυπουργών με τους υπουργούς τους αλλά και στην επικοινωνία μεταξύ υπουργείων, κυρίως για να επιτευχθεί… αποποίηση ευθύνης.

Πληροφορίες του Newsbomb.gr θέλουν τον πρωθυπουργό να δέχεται εδώ και δύο εβδομάδες εισηγήσεις για ανασχηματισμό άμεσα, ή μάλλον «χθες», όπως του έχει πει, πολύ στενός του συνεργάτης.

Η αλήθεια είναι ωστόσο πως στα δημοσιογραφικά γραφεία οι συζητήσεις μεταξύ συναδέλφων για τον χρόνο τον οποίο θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανακάτεμα της τράπουλας, αλλάζουν εβδομάδα παρά εβδομάδα, με το ανώτατο όριο να τοποθετείται στο τέλος Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται ωστόσο να δούμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει τους νέους υπουργούς ακόμα και εντός 10ημέρου από την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Από την άλλη, τα τελευταία δεδομένα θέλουν τον πρωθυπουργό να το «σκέφτεται» αφού θεωρεί πως η συγκυρία με την πανδημία αλλά και την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι η καταλληλότερη για αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το σενάριο για ανασχηματισμό μπαίνει στο συρτάρι αφού τοποθετείται για την άνοιξη του 2021.

«Εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη συνεννόηση, συνεργασία και φυσικά αποτελεσματικότητα στην επικοινωνία μεταξύ των υπουργείων, πολύ σημαντικά έργα θα κολλήσουν. Δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια, πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και να απορροφήσουμε τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και δεν μας επιτρέπεται να την χάσουμε για… καπρίτσια», διεμήνυσε στο Newsbomb.gr ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Κάτι τέτοιο, πάντως, προκαλεί και άλλου είδους συζητήσεις στα κυβερνητικά στελέχη τα οποία έβλεπαν τον ανασχηματισμό ως πανάκεια για κάθε «νόσο» που μπορεί να εμφανίζει η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή τα «θέματα» που αφορούν το κυβερνητικό σχήμα είναι δύο. Από την μία η παρουσία πολλών εξωκοινοβουλευτικών στελεχών και αντίστοιχων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και από την άλλη οι σχέσεις μεταξύ συγκεκριμένων υπουργών όπως προαναφέρθηκε.

Όσον αφορά το πρώτο πάντως, στελέχη της κυβέρνησης που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την επιλογή των στελεχών την έχει Κυριάκος Μητσοτάκης και μόνο κριτήριο είναι οι ικανότητές τους.

Εδώ έρχονται οι γενικοί γραμματείς. Όπως αφήνεται να εννοηθεί ο ανασχηματισμός ο οποίος θα γίνει θα είναι δομικός, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι αλλαγές θα είναι λίγες. Ίσα ίσα λέγεται πως κάποιοι από τους τεχνοκράτες θα αφεθούν για να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας και την θέση τους θα αναλάβουν γενικοί γραμματείς υπουργείων στα οποία έχουν βγάλει πολλή δουλειά.

Έτσι, δημιουργείται η ανάγκη για διατήρηση της καλής επικοινωνίας μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και κοινοβουλευτικής ομάδας. Μία ανάγκη που καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο εδώ και καιρό ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης έχει ήδη παραθέσει δείπνο σε βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να συζητήσουν όχι μόνο τα θέματα της επικαιρότητας και πώς τα διαχειρίζεται η κυβέρνηση αλλά και για να παραμένει ενεργή η γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κορονοϊού επιτρέποντος, τα εν λόγω γεύματα θα επεκταθούν, ενώ στο κάδρο μπαίνει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μία από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού προεκλογικά ήταν η τακτική επαφή του με την περιφέρεια προκειμένου να έρχεται σε επικοινωνία με τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον το επιτρέψει η πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρατεύσει τους τοπικούς βουλευτές προκειμένου να φροντίσουν να έρθει ο πρωθυπουργός σε επαφή με τους κατάλληλους ανθρώπους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο Λαβρόφ στην Αθήνα: Από το «μικρό καλάθι» της Αθήνας στο διπλωματικό βέρτιγκο για τον Ερντογάν

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...