Αναστολή πτήσεων από Βρετανία σε Νότια Αφρική: Και στις δύο χώρες έχει εντοπιστεί η μετάλλαξη

Μοιραστειτε το

Εντολή για διακοπή των πτήσεων και των αφίξεων από τη Νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού που ενδεχόμενα μεταδίδεται πιο εύκολα, εξαπλώνοντας την πανδημία Covid-19, έδωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

«Έλαβα την απόφαση της προσωρινής διακοπής των πτήσεων και των αφίξεων που εισέρχονται στην Αγγλία από τη Νότια Αφρική από τις 9:00 το πρωί αύριο (σήμερα)», δήλωσε ο ίδιος, ύστερα από την εξάπλωση ενός νέου, πιθανόν πιο μεταδοτικού στελέχους του κορωνοϊού.

Ένα ακόμη πιο μεταδοτικό, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού ανιχνεύθηκε στη Βρετανία, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. Το νέο στέλεχος, με προέλευση από τη Νότια Αφρική, έχει περισσότερες μεταλλάξεις και μεταδίδεται ταχύτερα από αυτό που εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας τη διεθνή απομόνωση της Βρετανίας.

Την ίδια στιγμή, τη βεβαιότητα ότι το «βρετανικό» στέλεχος του κορωνοϊού βρίσκεται σε πολλά, αν όχι σε όλα, τα ευρωπαϊκά κράτη εξέφρασε χθες ο Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, ο συνάδελφός του, καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Πίτερ Χόρμπι επισημαίνει ότι το ιικό φορτίο που βαρύνει όσους προσβάλλονται από το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι μεγαλύτερο. Ο δείκτης μεταδοτικότητας R αυξήθηκε ελαφρώς μεταξύ 1,1 και 1,3. Δραματική είναι η εξέλιξη της πανδημίας και στη Γερμανία όπου την Τετάρτη καταγράφηκε ρεκόρ ημερήσιων θανάτων (962 νεκροί από κορωνοϊό). Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ανήλθε σε 24.740.

Στο στόχαστρο δυσμενούς κριτικής βρέθηκαν οι δούκες του Κέμπριτζ, πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ, επειδή με τα τρία παιδιά τους παραβίασαν τα κυβερνητικά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας κατά την επίσκεψή τους στο βασιλικό κτήμα Σάντριγχαμ, στο Νόρφολκ. Μαζί τους ήταν ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο μικρότερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ και θείος του Ουίλιαμ, η σύζυγός του Σοφία και τα δύο παιδιά τους. Καθώς το Νόρφολκ βρίσκεται στη δεύτερη βαθμίδα περιοριστικών μέτρων, όπου επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι έξι ατόμων, είναι δικαιολογημένη η οργή των Βρετανών, ιδιαιτέρως μετά την «ακύρωση των Χριστουγέννων» που επέβαλε ο Μπόρις Τζόνσον.

Τέλος, ομαδική αγωγή πρόκειται να καταθέσουν εναντίον πολιτικών παραγόντων οι συγγενείς των θυμάτων της πανδημίας στην Ιταλία. Πεντακόσιες οικογένειες που πενθούν τους ανθρώπους τους εξαιτίας της COVID-19 θα καταθέσουν αγωγή στην εισαγγελία του Μπέργκαμο κατά του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράνζα και του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για τον θάνατο 70.000 ανθρώπων στη χώρα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...