Αναστασόπουλος: Ζημιά 5 δισ. από το β’ κύμα της πανδημίας – Ένας στους τρεις θα κάνουν απολύσεις

Μοιραστειτε το

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για το αν και πως θα ανοίξει η αγορά ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιριών και ΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας την άμεση επανέναρξη λειτουργίας της αγοράς δεδομένου όπως αναφέρει  ότι «οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέπουν και οι οικονομικές συνθήκες το επιβάλουν».

Το CNN Greece μίλησε με τον πρόεδρου του ΣΑΕ & ΕΠΕ κ. Σίμο Αναστασόπουλο για τις συνθήκες τις αγοράς αλλά και για την επόμενη μέρα.

Ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρει ότι η απώλεια για το εθνικό εισόδημα από την πανδημία εκτιμάται στα 20 δισ. ευρώ και τονίζει ότι μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα η κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει την εργασία τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος απωλειών μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας αλλά και λουκέτων.

Υπάρχει μια τάξη μεγέθους των απωλειών που έχει ο εμπορικός κόσμος με το δεύτερο κύμα της πανδημίας;

Αν ισχύει ότι ο συνήθης τζίρος των εμπορικών καταστημάτων την περίοδο των εορτών είναι της τάξης των 5 δις και φέτος λόγω του lockdownεκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκε ένας τζίρος της τάξης των 1,5 δισ. αντιλαμβανόμαστε ότι οι απώλειες είναι μεγάλες. Στην εκτίμηση αυτή θα πρέπει να προστεθούν και οι απώλειες των εισαγωγικών και παραγωγικών επιχειρήσεων που εκτιμώ ότι ανεβάζει την όλη ζημία του δεύτερου κύματος της πανδημίας στα 4 με 5 δισ. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η ύφεση που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει φέτος το 10% μεταφράζεται σε απώλεια εθνικού εισοδήματος (ΑΕΠ) της τάξης των 20 δισ. και δίνει ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα για την ανάγκη επαναλειτουργίας του εμπορίου το συντομότερο δυνατόν.

Τι επιπλέον μέτρα προτείνει ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων; Είναι αρκετά αυτά που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα;

Η κυβέρνηση αντέδρασε, κατά γενική ομολογία, με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα για τον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης και τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η αμεσότητα λήψης των μέτρων επέτρεψε, σε μεγάλο βαθμό, τη διατήρηση των εργασιακών θέσεων και την αποτροπή μαζικών πτωχεύσεων, ειδικά στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού.

Η διαχείριση των υποχρεώσεων, που μπορεί να αναβάλλονται αλλά συσσωρεύονται, η πτώση του τζίρου και η αυξημένη δυσκολία χρηματοδότησης αποτελούν και τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, μικρές και μεγάλες. Το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής λειτούργησε ικανοποιητικά και η επέκταση του την επόμενη χρονιά θεωρείται επιβεβλημένη. Απαραίτητη θα είναι και η εξακολούθηση των προγραμμάτων υποστήριξης της εργασίας (όχι της ανεργίας) με προτίμηση να υλοποιούνται μέσω των επιχειρήσεων για να διατηρούν τις θέσεις εργασίας. Επειδή δε οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι μακροχρόνιες και η επιστροφή στην εργασία αργή, τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να συνεχιστούν για όσο διάστημα επιτρέπουν τα οικονομικά μας και οι ευρωπαϊκές πολιτικές.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας θα βρει την επιχειρηματικότητα λαβωμένη και με απώλειες που θα έχουν περιορισθεί από το μέγεθος και την διάρκεια των κρατικών προγραμμάτων υποστήριξης. Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως, η μεθεπόμενη μέρα είναι πιο κρίσιμη καθόσον η συντήρηση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων – ειδικά των μικρών – θα εξαρτάται από την ανάκαμψη της κατανάλωσης, την διαμόρφωση ενός πιο ανταγωνιστικού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, την επάρκεια χρηματοδοτικών κεφαλαίων και τον επιτυχημένο μετασχηματισμό των ίδιων των εταιρειών στο νέο πρότυπο που επιβάλλει η εξωστρέφεια και η ψηφιακή εποχή.

Σύλλογοι εργαζομένων εκφράζουν ανησυχίες για κύμα απολύσεων και εκτίναξη της ανεργίας. Έχετε να προτείνετε κάτι σε αυτό;

Ο κίνδυνος δυστυχώς είναι υπαρκτός. Η εκτίμηση των τελευταίων ερευνών αναφέρει ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις εκτιμά ότι θα χρειαστεί να προβεί σε απολύσεις και μία στις τέσσερις ότι μπορεί να κλείσει οριστικά. Αυτές οι προβλέψεις δίνουν μια δυσοίωνη προοπτική για την επόμενη μέρα.

Ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ επιμένει σταθερά ότι χρειάζονται αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία μας πιο ευέλικτη, πιο ανθεκτική και πιο ανταγωνιστική. Όσο εξακολουθούμε να στηριζόμαστε μόνο στον Τουρισμό και στο μοντέλο της κατανάλωσης τόσο θα παραμένουμε ευάλωτοι στις κρίσεις. Μια νέα στρατηγική για την ανάπτυξη που θα στηρίζεται στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη είναι άμεσης προτεραιότητας και χαίρομαι που αποτελεί και τη βάσης του κυβερνητικού Σχεδίου για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του κράτους στις πληττόμενες επιχειρήσεις, την ταχεία απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την αποδεδειγμένη εταιρική κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων και μια μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας πιστεύω ότι μπορούμε να περιορίσουμε τις απώλειες των θέσεων εργασίας στο ελάχιστο δυνατόν.

Επίσης εκφράζουν φόβους για επιστροφή σε μνημονιακές πολιτικές, (πχ υποκατώτατος μισθός) Ποια είναι η θέση σας;

Η χώρα είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει μετά από δέκα χρόνια κρίσης όταν ξεκίνησε η πανδημία. Οι περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες είναι εύλογο να δημιουργούν ανησυχία για το μέλλον και είναι μεγάλο ευτύχημα ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος της Ευρωζώνης και μπορεί στην σημερινή κρίση να απολαμβάνει της στήριξης μιας μεγάλης και ισχυρής ένωσης. Παράλληλα η πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών επιτρέπει σήμερα στην χώρα μας να δανείζεται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Με απαραίτητη προϋπόθεση, όπως ανέπτυξα και προηγουμένως, την οικειοποίηση ενός φιλόδοξου Σχεδίου βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, χρηστή δημοσιονομική πολιτική και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης θεωρώ ότι επιστροφή σε μνημονιακές πολιτικές δεν νοείται.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...